Αιτίες της ψωρίασης σε παιδιά και ενήλικες

Η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική χρόνια ασθένεια που μέχρι πρόσφατα θεωρήθηκε ως απλή δερματική ασθένεια. Η ιδιαιτερότητα της φλεγμονώδους διαδικασίας σε ορισμένες περιοχές του δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση είναι ότι ο κύκλος ζωής των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος είναι περίπου 30-40 ημέρες, εάν, όπως στην ψωρίαση, είναι 4-5 ημέρες, δηλαδή, μετά από 4 ημέρες, τα κύτταρα του δέρματος σταδιακά πεθαίνουν και σχηματίζονταιΠλάκες, ξηρότητα, απολέπιση του δέρματος και ούτω καθεξής.

Το πρόβλημα της θεραπείας αυτού του συμπλόκου και τώρα δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ασθένεια δεν είναι μόνο επείγον για δερματολόγους, πολλοί γιατροί σε άλλες ειδικότητες συχνά εμπλέκονται στον προσδιορισμό των αιτιών της ψωρίασης σε έναν ασθενή και επίσης εμπλέκονται άμεσα στην πολύπλοκη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Σήμερα, το φάρμακο θεωρεί την ψωρίαση ως συστηματική ανεπάρκεια του σώματος, και όχι απλώς μια φλεγμονώδη διαδικασία του δέρματος.

Το όνομα άλλαξε επίσης, τώρα είναι μια ασθένεια ψωρίασης. Γιατί η ψωρίαση είναι συστηματική παθολογία; Επειδή οι ασθενείς έχουν διάφορες διαταραχές στην εργασία ολόκληρου του σώματος - στις νευρικές, ενδοκρινικές, ανοσοποιητικές περιοχές. Στην ιατρική υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, υπάρχουν επίσης διάφοροι λόγοι για την εμφάνιση αυτής της ασθένειας, κυρίως αυτές είναι θεωρίες, καθώς δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις για αυτές τις φερόμενες αιτίες, θα τις εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Μερικά γεγονότα:Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, καθώς πιστεύεται ότι προκαλείται από δυσλειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή από τα υπερδραστήρια Τ-λεμφοκύτταρα στο δέρμα. Η ψωρίαση ταξινομείται ως κληρονομική ασθένεια, με ψωρίαση σε έναν από τους γονείς, ο κίνδυνος ψωρίασης σε ένα παιδί είναι 25% εάν και οι δύο γονείς έχουν 65%. Εκτός από τον κληρονομικό παράγοντα, ο μηχανισμός ενεργοποίησης για την εμφάνιση ψωρίασης ή υποτροπής είναι η πρόσληψη αντιβιοτικών, ΜΣΑΦ, βιταμινών Β, καθώς και στρες, αλκοόλ και τραυματισμοί στο δέρμα.

Ιική θεωρία της αιτίας της ψωρίασης

τις κύριες αιτίες της ψωρίασης

Ορισμένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με ψωρίαση έχουν εντοπίσει διάφορες αλλαγές στους περιφερειακούς λεμφαδένες που μπορεί να υποδηλώνουν την ιική φύση της ανάπτυξης αυτής της νόσου. Πιστεύεται ότι μία από τις αιτίες της ψωρίασης μπορεί να είναι ρετροϊοί, οι οποίοι μεταδίδονται γενετικά μέσω της κληρονομιάς. Ωστόσο, για να αποδειχθεί η ιογενής φύση της προέλευσης της ψωρίασης, ο ιός πρέπει να ταυτοποιηθεί, να απομονωθεί και να επιλεγεί ο βιότοπος. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει ακόμα.

Το γεγονός είναι ότι οι ρετροϊοί μπορούν να αλλάξουν τον γενετικό κώδικα του ξενιστή, μπορούν να συνθέσουν το DNA με τη βοήθεια του ενζύμου της αντίστροφης μεταγραφάσης και σχηματίζεται ένα «λάθος πρόγραμμα» στα κύτταρα που αλλάζουν το ανθρώπινο γονιδίωμα. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι ακόμη και μετάγγιση αίματος από ασθενείς με ψωρίαση σε υγιή άτομα δεν έχει βρεθεί ποτέ ότι έχουν μολυνθεί ή μεταδοθεί. Επομένως, η έκδοση σχετικά με την ιική αιτία της ψωρίασης δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Η ανοσολογική αιτία της ψωρίασης

Αυτή είναι μια από τις πιο ευρέως αποδεκτές θεωρίες σχετικά με τις αιτίες της ψωρίασης, καθώς οι διαταραχές της κυτταρικής ανοσίας πιστεύεται ότι είναι ο κύριος μηχανισμός ενεργοποίησης της νόσου. Διαπιστώθηκε εδώ και πολύ καιρό ότι σε άτομα με γενετική προδιάθεση για ασθένειες ψωρίασης, σε χρόνιες εστίες λοίμωξης - αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, που υποδηλώνει μειωμένη ανοσία - προκαλούν παράγοντες στην εμφάνιση της ψωρίασης.

Όταν εμφανίζεται μια κύρια εστία της ψωρίασης, το φάρμακο προτείνει επίσης ότι η βλάβη στην επιδερμίδα προκαλείται από αυτοάνοση επιθετικότητα. Πολλές μελέτες σε ασθενείς με ψωρίαση έχουν εντοπίσει ανωμαλίες στα ανοσολογικά σύμπλοκα, αντισώματα και ανοσοσφαιρίνες που προκαλούν Munro μικρο αποστήματα.

Με την ενεργοποίηση της φλεγμονής της ψωρίασης, η υπερευαισθησία του δέρματος αυξάνεται απότομα, γι 'αυτό τα εξανθήματα που χαρακτηρίζουν την ψωρίαση εμφανίζονται σε σημεία φυσικού ή χημικού ερεθισμού. Κατά την εξέταση της πιτυρίδας, βρέθηκαν συστατικά αντιγόνων και αυτοαντισώματα στο αίμα που δεν βρέθηκαν ούτε στο δέρμα ούτε στο αίμα σε υγιείς ανθρώπους.

Αυτό το γεγονός δημιουργεί την υπόθεση ότι η αυτοάνοση διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο στην αιτία της ψωρίασης. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλες οι διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ανοσολογικών αντιδράσεων, λαμβάνουν χώρα στο σώμα σαν ένα αναπόσπαστο σύστημα, πρέπει να εξεταστεί ένας συνδυασμός άλλων παραγόντων όπως η ενδοκρινική επίδραση, οι κληρονομικοί παράγοντες και οι μεταβολικές διαταραχές.

Μολυσματική θεωρία της ανάπτυξης της ψωρίασης

Πριν από εκατό χρόνια, πολλοί ερευνητές έψαχναν πεισματικά έναν μολυσματικό παράγοντα για την ψωρίαση, και οι στρεπτόκοκκοι, οι σπειροκέτες και οι επιδερμόφυτοι κρίθηκαν ένοχοι. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι κανένας από αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς, μύκητες, δεν είναι η αιτία της ψωρίασης σύμφωνα με έρευνα.

Ωστόσο, οι μολυσματικές ασθένειες, η αμυγδαλίτιδα και η γρίπη ARVI, επηρεάζουν την επιδείνωση ή προκαλούν την πρωτογενή έναρξη της ψωρίασης, ειδικά στην κρύα εποχή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και οι ασθενείς με ψωρίαση συχνά νοσηλεύονται.

Ορισμένοι συγγραφείς πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της ψωρίασης στο πλαίσιο της οξείας και χρόνιας λοίμωξης εξηγείται από την εισροή παλμών από την εστία της μόλυνσης στο ενδοκρινικό σύστημα και τη βλαστική περιοχή, η οποία οδηγεί σε αναδιάρθρωση της αντιδραστικότητας του σώματος. Πολύ συχνά, δηλαδή στο 90% των περιπτώσεων, η χρόνια αμυγδαλίτιδα συνοδεύεται από ψωρίαση, η οποία επιβεβαιώνει την επίδραση μολυσματικών διεργασιών και εξασθενημένης ανοσίας στην ανάπτυξη της ψωρίασης.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, υπάρχει επίσης μια μολυσματική-αλλεργική αιτία ψωρίασης. Οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι μια αλλεργική αντίδραση ιστού σε ιούς, στρεπτόκοκκους και τα απόβλητά τους. Ωστόσο, ούτε η ιογενής ούτε η μολυσματική θεωρία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Γενετική αιτία

Αυτή η αιτία βασίζεται σε μια οικογενειακή εκδήλωση ψωρίασης σε στενούς και απομακρυσμένους συγγενείς. Ωστόσο, η ψωρίαση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καθαρά κληρονομική ασθένεια, όπως και ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις, καθώς η ίδια η ψωρίαση δεν είναι κληρονομική, αλλά μόνο μια γενετική προδιάθεση για αυτήν. Ναι, το 60% των ατόμων με ψωρίαση έχουν προγόνους ή στενούς συγγενείς με την ασθένεια. Εάν ένας από τους γονείς είναι άρρωστος, ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης του παιδιού αυξάνεται θεωρητικά κατά 25% και εάν και οι δύο γονείς είναι άρρωστοι, έως και 75%.

Ωστόσο, όχι πάντα με την ψωρίαση, η αιτία είναι μόνο ένας γενετικός παράγοντας. Αυτή η ασθένεια έγινε πρόσφατα πολύ συχνή στην κλινική πρακτική και δεν σχετίζεται πάντα άμεσα με την προδιάθεση. Στην ψωρίαση, οι αιτίες εμφάνισης είναι τόσο ποικίλες που είναι αδύνατο να επισημανθεί σαφώς μια συγκεκριμένη αιτία. Δεδομένου ότι οι παθογόνοι παράγοντες είναι παραβιάσεις του μεταβολισμού πρωτεϊνών ή υδατανθράκων και μεταβολές στα λιπίδια, μεταβολισμός ενζύμων, συνδυασμός με εστίες στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων ή ιική φύση.

Οι μεταβολικές διαταραχές ως παράγοντες στην ανάπτυξη της ψωρίασης

Εάν λάβουμε υπόψη τις μεταβολικές διαταραχές στην ψωρίαση, υπάρχει μια μικρή μείωση της θερμοκρασίας του σώματος σε πολλούς ασθενείς και αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα επιβραδυνόμενου μεταβολισμού. Σημειώνεται επίσης ένα αυξημένο επίπεδο χοληστερόλης, το οποίο υποδεικνύει αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου χοληστερόλης, πολλοί ερευνητές θεωρούν την ψωρίαση ως διάθεση χοληστερόλης και θεωρούν ότι η αύξησή της είναι η πρώτη εκδήλωση δερματοπάθειας, καθώς η παραβίαση του μεταβολισμού των λιπιδίων διεγείρει τον σχηματισμό κερατινοποίησης του δέρματος.

Ακόμη και με την ψωρίαση, ο μεταβολισμός των βιταμινών διαταράσσεται, ειδικά οι βιταμίνες C, A, B12, B6, ενώ η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο δέρμα είναι αυξημένη. Σημειώθηκαν επίσης αλλαγές στα επίπεδα σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις προσαρμοστικές ιδιότητες του ανθρώπινου σώματος. Σχεδόν το 25% των ασθενών με ψωρίαση έχουν επίσης σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν αυτό το γεγονός όχι ως αιτία της ψωρίασης, αλλά, αντιθέτως, εκδήλωση της ψωρίασης.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται συχνότερα σε ασθενείς με ψωρίαση και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, των ενδοκρινών αδένων και των γονάδων είναι κοινά σε ασθενείς με μειωμένο μεταβολισμό και στο 60% των ασθενών με ψωρίαση, ο γενικός μεταβολισμός υδατανθράκων διαταράσσεται. Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων ή ακόμη και μέτρια νηστεία θα μειώσει την αυτο-δηλητηρίαση του σώματος, έτσι η δίαιτα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης θα βελτιώσει την κατάσταση του ασθενούς.

Προκλητικοί παράγοντες για την ψωρίαση

Επί του παρόντος, ιατρική έρευνα στον τομέα του προσδιορισμού της αιτίας της ψωρίασης, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια επαναλαμβανόμενη συστηματική ασθένεια που εμφανίζεται σε γενετικά προδιάθετα άτομα και ταυτόχρονα διαταράσσει διάφορους τύπους μεταβολισμού του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Άγχος

Τόσο για την έναρξη της ψωρίασης όσο και για την επιδείνωση της υπάρχουσας χρόνιας ψωρίασης, τα κύρια αίτια είναι κυρίως άγχος, ψυχολογικό τραύμα, επίμονη κόπωση και νευρική ένταση.

Το άγχος προκαλεί ανοσολογικές και βιοχημικές αντιδράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψωρίασης. Ωστόσο, μερικές φορές τα αρνητικά συναισθήματα, αντίθετα, χρησιμεύουν στην ολοκλήρωση των κλινικών συμπτωμάτων της ψωρίασης. Σύμφωνα με μια έρευνα σε ασθενείς με ψωρίαση, αυτός ο προκαλώντας παράγοντας οδηγεί σε εμφάνιση της νόσου στο 49% των ασθενών και σε υποτροπή της ψωρίασης στο 41%.

Μολυσματικές ασθένειες, εμβολιασμοί, χρόνιες πηγές μόλυνσης

Η αμυγδαλίτιδα, η ιγμορίτιδα, η ΣΜΝ, η μέση ωτίτιδα κ. λπ. , διαγιγνώσκονται συχνά με ιδιαίτερα μολυσματικούς στρεπτόκοκκους. Για την επιδείνωση της νόσου, αυτός ο παράγοντας είναι σημαντικός στο 21% των ασθενών και για την έναρξη της ανάπτυξης της ψωρίασης, η μόλυνση είναι ένας αιτιολογικός μηχανισμός στο 15% των ασθενών.

Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της εμμηνόπαυσης ή της εφηβείας - στο 6% των ασθενών που ερωτήθηκαν, αυτός ήταν επίσης ένας προκλητικός παράγοντας στην ανάπτυξη της ψωρίασης.

Τραυματισμοί, τσιμπήματα, εγκαύματα

Οποιοδήποτε τραύμα του δέρματος - στο 12-14% των ασθενών, η εμφάνιση ψωρίασης προκαλείται από σωματικό τραύμα.

Παρατεταμένη υποθερμία

Είναι η αιτία της ψωρίασης ή της επιδείνωσής της στο 5% των ασθενών.

Φάρμακα

Όπως κάθε είδος αντιβιοτικού, το ΜΣΑΦ. Η θεραπεία με βιταμίνες - ειδικά η βιταμίνη C, B, βήτα αναστολείς, κυτταροστατικά, εμβολιασμοί, η χρήση φυτικών φαρμάκων στη θεραπεία - οδηγεί σε ψωρίαση στο 6% των ασθενών.

Τροφική δηλητηρίαση, κατάχρηση ορισμένων τροφίμων

Σοκολάτα, εσπεριδοειδή και άλλα προϊόντα - σύμφωνα με έρευνα των ασθενών, αυτή είναι η αιτία της ψωρίασης στο 4% των ασθενών.

Πίνετε αλκοόλ

Επίσης, ένας προκλητικός παράγοντας που προκαλεί γενίκευση της φλεγμονώδους διαδικασίας, μειώνει τη διάρκεια της ύφεσης και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Αυτό δηλώνεται από το 3% των ερωτηθέντων.

Κλιματική αλλαγή

Υψηλή υγρασία, παρατεταμένη έκθεση σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία, ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας - προκαλούν επιδείνωση στο 2% των ασθενών.

Τα πρώτα συμπτώματα της εμφάνισης της ψωρίασης μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από την ηλικία. Είναι εξίσου συχνές στα βρέφη και τα άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών μπορούν να αναπτύξουν ψωρίαση ακόμη και όταν μεγαλώνουν. Φυσικά, όσο πιο γρήγορα συμβαίνει, τόσο πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες για τον ασθενή. Όταν η ψωρίαση ξεκινά σε ένα άτομο μετά από 30 χρόνια, συνήθως σχετίζεται με γαστρίτιδα, ηπατική νόσο, παχυσαρκία, διάφορες νευρώσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες.