3 στάδια της κυκλικής ανάπτυξης της ψωρίασης

Τα στάδια της ψωρίασης είναι καθορισμένα χρονικά διαστήματα στα οποία η ασθένεια παίρνει τα χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά της. Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν κατά λάθος το στάδιο ως σοβαρό ή ήπιο, αλλά τα ιατρικά αρχεία χρησιμοποιούν τον όρο με εντελώς διαφορετική σημασία.

Ποια είναι τα στάδια της ψωρίασης;

Αναπτυξιακά στάδια της ψωρίασης

Η ψωρίαση αναγνωρίζεται ως μια επαναλαμβανόμενη παθολογία του δέρματος που ευθύνεται η γενετική όταν εμφανιστεί. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, τουλάχιστον το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυτήν την ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ επείγον. Δύο καταστάσεις διακρίνονται σαφώς κατά τη διάρκεια της ψωρίασης:

 1. υποτροπή.Αυτός ο όρος αναφέρεται στην επιδείνωση του δέρματος. Σε περίπτωση υποτροπής, ο ασθενής πάσχει από κνησμό, πόνο, κάψιμο, σοβαρά εξανθήματα, ερεθισμό και δυσφορία. Η κατάσταση του θύματος επιδεινώνεται από την αϋπνία, τη νεύρωση και το άγχος.
 2. ύφεση.Αυτή η λέξη βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος. Σε ύφεση, το δέρμα επιστρέφει στο κανονικό του χρώμα, η ερυθρότητα εξαφανίζεται και η περιοχή των ψωριασικών πλακών μειώνεται.

Τα στάδια της ψωρίασης επαναλαμβάνουν εν μέρει την περιγραφή των υποχωρήσεων και των υποτροπών, έτσι πολλοί δερματολόγοι χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις εναλλακτικά. Στην κλινική πρακτική, περιγράφονται 3 στάδια ψωρίασης:

 • φάση προόδου;
 • εν στάσει;
 • φάση παλινδρόμησης.

Εάν θεωρήσετε ότι πρόκειται για μια κυκλική διαδικασία, τα στάδια ρέουν το ένα στο άλλο και σχηματίζουν μια συνεχή πορεία της νόσου.

γεγονός!Η φάση της προόδου θεωρείται η πιο δύσκολη στην αίσθηση.

Ποια είναι η εξέλιξη της ψωρίασης;

Η φάση προόδου ενεργοποιείται από μια σειρά ενεργοποιήσεων, π. χ. Β. Η κρύα εποχή ή το άγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ένας έμπειρος δερματολόγος δεν μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια τη σκανδάλη. Κατά τη σταδιακή φάση, συμβαίνουν τα ακόλουθα:Φωτογραφία της ψωρίασης στο δέρμα

 1. Τα οζίδια της ψωρίασης αναπτύσσονται γρήγορα, επηρεάζουν το δέρμα, συνδυάζονται στις λεγόμενες πλάκες που ξεφλουδίζουν και φαγούρα. Ένα σήμα είναι ένα αυθαίρετο σχήμα, συνήθως στρογγυλό ή οβάλ, μερικές φορές με ανώμαλο άκρο.
 2. Οι βλατίδες, δηλαδή μεμονωμένα οζίδια σε εξάνθημα ψωρίασης, είναι εξογκώματα στο δέρμα. Τα άκρα των θηλών δεν ξεφλουδίζουν και το κεντρικό τμήμα ξεφλουδίζεται. Όταν συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός νεκρών ζυγών, οι πλάκες αρχίζουν να ανεβαίνουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Το Puffiness τους δίνει ακόμα πιο κυρτή και άνιση εμφάνιση.
 3. Αυτό το στάδιο της παθολογίας χαρακτηρίζεται από μια ισομορφική αντίδραση, η οποία συνίσταται στην επιδείνωση των εξανθημάτων σε δερματικές βλάβες, γρατσουνιές, ενέσεις, κοψίματα και μικροτραυματισμούς. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται Köbner.

Η καθυστερημένη απόκριση είναι χαρακτηριστικό του προοδευτικού σταδίου της ψωρίασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξανθήματα εμφανίζονται περίπου 9 ημέρες μετά την έκθεση σε σκανδάλη (π. χ. αλλεργιογόνο τροφής). Συνήθως, ένα εξάνθημα ψωρίασης εμφανίζεται εντός 24 ωρών από την έκθεση σε ανεπιθύμητους παράγοντες.

Ενδιαφέρον!95% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τροφική δυσανεξία που μπορεί να προκαλέσει υποτροπή. Για να αποφευχθεί η φθορά, είναι απαραίτητο να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων και να παρατηρήσετε την αντίδραση σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων.

Στατικά και υπολειπόμενα στάδια

Το στατικό στάδιο είναι η περίοδος κατά τη διάρκεια της ψωρίασης κατά την οποία η κατάσταση του θύματος σταθεροποιείται σχετικά. Στο στατικό στάδιο:

Σειριακό στάδιο της ψωρίασης
 1. Οι πλάκες ψωρίασης έχουν ομαλό περίγραμμα. Ολόκληρη η επιφάνεια της πλάκας καλύπτεται με ένα παχύ στρώμα ζυγών που είναι εύκολο να ξεφλουδίσουν. Ο κνησμός και η δυσφορία είναι μέτρια. Δεν υπάρχει έντονο κόκκινο φλεγόμενο περιθώριο γύρω από τα θηλάκια.
 2. Με μικροτραυματισμούς του δέρματος, το φαινόμενο Koebner δεν παρατηρείται, δηλαδή το ξύσιμο ή η κοπή υγιούς δέρματος δεν γίνεται πλέον πλάκα ψωρίασης.

Το οπισθοδρομικό ή υπολειπόμενο στάδιο χαρακτηρίζεται από μαζικές βλάβες στην ψωρίαση. Πρώτον, ένα ψευδο-ατροφικό περιθώριο μπορεί να παρατηρηθεί γύρω από τους βλαστούς και, στη συνέχεια, οι ασθενείς παρατηρούν μια γρήγορη παύση απολέπισης με το σχηματισμό πλακών υπερχρωματισμού στην περιοχή.

Σοβαρότητα της παθολογίας

Ένα πρόσθετο διαγνωστικό κριτήριο είναι η εκτίμηση της περιοχής των βλαβών της ψωρίασης. Ο όρος «σοβαρότητα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει. Οι δερματολόγοι διακρίνουν 3 βαθμούς σοβαρότητας των δερματικών παθήσεων:

 1. Απλό.Οι πλάκες ψωρίασης καταλαμβάνουν το 1 έως 3% της συνολικής περιοχής του σώματος. Το μικρό μέγεθος των προσβεβλημένων περιοχών δεν σημαίνει ότι ο ασθενής είναι εντάξει. Με την ψωρίαση του κεφαλιού ή του προσώπου, μόνο μερικές πλάκες είναι αρκετές για να προκαλέσουν δυσφορία και άγχος σε ένα άτομο.
 2. μέσο.Ο όγκος των εκρήξεων ψωρίασης είναι 3 έως 10% της συνολικής περιοχής του σώματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η πλάτη, το στήθος και οι εξωτερικές επιφάνειες των αρθρώσεων, του τριχωτού της κεφαλής, των παλάμων και των ποδιών επηρεάζονται. Αυτός ο επιπολασμός οδηγεί σε σοβαρή δηλητηρίαση και πόνο. Ο ασθενής μπορεί να χάσει όλο ή μέρος της ικανότητάς του να εργαστεί, η ψυχική κατάσταση και η κατάσταση του νευρικού συστήματος επιδεινώνονται.
 3. Σοβαρότητα της ψωρίασης
 4. Δύσκολο.Η ασθένεια καλύπτει περισσότερο από το 10-15% της επιφάνειας του δέρματος. Σύμφωνα με σκληρές εκτιμήσεις, η πιθανότητα ηπατικής ή νεφρικής ανεπάρκειας αυξάνεται σημαντικά εάν η ψωρίαση καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής περιοχής του σώματος. Η αντισταθμιζόμενη βλάβη στα εσωτερικά όργανα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από ψωρίαση.

Μια ειδική κλίμακα που ονομάζεται PASI χρησιμοποιείται για την πλήρη αξιολόγηση της σοβαρότητας της ψωρίασης. Η κλίμακα λαμβάνει υπόψη:

 • ποσοστό του υγιούς και ασθενούς δέρματος
 • στάδιο παθολογίας;
 • Απάντηση του ασθενούς στη φαρμακευτική θεραπεία
 • ατομική ανοχή στην ψωρίαση (ψυχική κατάσταση, επιπλοκές του νευρικού συστήματος και ψυχή)
 • αντικειμενικά δεδομένα από εργαστηριακές δοκιμές στη δυναμική (π. χ. όγκος ουρικού οξέος σε εξέταση αίματος).

Η διάγνωση λαμβάνει υπόψη όλα τα συμπτώματα που επηρεάζουν την κατάσταση ενός ατόμου με ψωρίαση. Η ένταση αντικατοπτρίζεται στο ιατρικό αρχείο:

 • Κνησμός στο δέρμα;
 • ερυθρότητα;
 • οίδημα;
 • υπεραιμία;
 • πάχυνση του δέρματος;
 • ξεφλούδισμα;
 • ροή αίματος;
 • οίδημα;
 • λοιμώξεις;
 • σύνδρομο πόνου.

Στην κλίμακα PASI, ο όγκος των δερματικών αλλοιώσεων περιγράφεται με αριθμούς από 0 έως 72, όπου το 0 είναι η απουσία συμπτωμάτων του δέρματος και το 72 είναι η μέγιστη δυνατή εξάπλωση της νόσου σε μια μεγάλη περιοχή.

Προσοχή!Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα σημάδια επιδείνωσης. Εάν εμφανιστούν δυσμενή συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν δερματολόγο, καθώς η ψωρίαση δεν εισέρχεται πάντα στο στατικό στάδιο μόνη της. Η υποτροπή μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Η θεραπεία της ψωρίασης εξαρτάται από το στάδιο

ab

Έχουν αναπτυχθεί μεμονωμένα θεραπευτικά μέτρα για κάθε στάδιο της νόσου. Ένας δερματολόγος επομένως καθορίζει πρώτα εάν η ψωρίαση εξελίσσεται, σταθεροποιείται ή υποχωρεί.

Πώς αντιμετωπίζεται το προοδευτικό στάδιο;

Όλοι με ψωρίαση υποπτεύονται ότι η ύφεση τελειώνει λόγω των δικών τους συναισθημάτων. Εάν ο κνησμός επιδεινωθεί, το δέρμα φαίνεται χειρότερο και η ψωρίαση προφανώς εξαπλώνεται στην επιφάνεια του σώματος, πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία. Η θεραπεία για το προχωρημένο στάδιο έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 1. Ο ασθενής εμπλέκεται στην πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης, ακολουθεί αυστηρά τη διατροφή και αποφεύγει να προκαλέσει την παθολογική διαδικασία (στρες, κάπνισμα, αλκοόλ).
 2. Τα αντιισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν ο κνησμός είναι σοβαρός. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της κατηγορίας δραστικών συστατικών είναι η εξάλειψη των πρησμάτων στην περιοχή των πλακών ψωρίασης.
 3. Ένας δερματολόγος θα συνταγογραφήσει μια μεγάλη ποικιλία τοπικών θεραπειών για να θεραπεύσει, να μαλακώσει και να αραιώσει το δέρμα. Οι κρέμες, οι αλοιφές ή τα σπρέι επιλέγονται με απόφαση του γιατρού. Τα σαπούνια πίσσας και οι συμπιέσεις στερεού λαδιού εξασφαλίζουν θετική δυναμική. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε κομπρέσες ή καλλυντικά από λάσπη Νεκράς Θάλασσας.

Το κύριο καθήκον σε αυτό το στάδιο είναι να σταματήσει η επιδείνωση προτού η ασθένεια εισέλθει σε παρατεταμένη υποτροπή. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο γιατρός επιλέγει κορτικοστεροειδή σε ενέσεις ή με τη μορφή αλοιφών.

Προσοχή!Τα κορτικοστεροειδή πρέπει να χρησιμοποιούνται σε σύντομο και εντατικό μάθημα υπό την επίβλεψη δερματολόγου. Μπορείτε να κάνετε ενέσεις ή επιχρίσματα αντιισταμινικών αλοιφών.

Θεραπεία εσωτερικού και παλινδρομικού σταδίου

Μέθοδοι θεραπείας για την ψωρίαση

Περαιτέρω ενέργειες του δερματολόγου θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση του οργανισμού στην επιλεγμένη θεραπεία. Είναι δυνατά τα ακόλουθα σενάρια:

 1. Τα φάρμακα έχουν θετική επίδραση. Μέσα σε 1-2 εβδομάδες η ψωρίαση περνά το στάσιμο στάδιο, υποχωρεί και υπάρχει ύφεση.
 2. Τα φάρμακα δεν έχουν καμία επίδραση. Εάν μετά από 2 έως 4 εβδομάδες από τη στιγμή της συνταγογράφησης του φαρμάκου, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να μην είναι ορατά, αυτός είναι ένας λόγος για να αλλάξετε τη λίστα φαρμάκων ή τον θεράποντα ιατρό.
 3. Τα φάρμακα χειροτερεύουν. Μια τέτοια δυναμική είναι επίσης δυνατή, ειδικά εάν η δόση ή η συχνότητα χορήγησης είναι ανεπαρκής. Η υποτροπή καθυστερεί, οι ψωριασικές πλάκες καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή του σώματος, το άτομο πρέπει να νοσηλευτεί.

Μια πιο ισχυρή θεραπεία, όπως ο καθαρισμός αίματος υλικού, χρησιμοποιείται σε ιατρική εγκατάσταση. Με ευνοϊκή απόκριση, η ψωρίαση εισέρχεται στο στάσιμο στάδιο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως αρκετούς μήνες.

Ενδιαφέρον!Πάνω από το 80% των ασθενών παρατηρούν την εποχιακή φύση των παροξύνσεων. Αυτό καθιστά την ασθένεια προβλέψιμη και σας επιτρέπει να προετοιμαστείτε για την έναρξη μιας υποτροπής.

Η λίστα των φαρμάκων για το στάσιμο και το οπισθοδρομικό στάδιο είναι ακριβώς η ίδια, αλλά η δοσολογία και η συχνότητα χορήγησης είναι χαμηλότερες από ό, τι για το προοδευτικό στάδιο.

10-15 χρόνια σε ύφεση

Ένας ικανός δερματολόγος θέτει τον ακόλουθο στόχο: Επιλέγει τα φάρμακα και τους φυσιοθεραπευτικούς παράγοντες που επιτρέπουν στους ασθενείς με ψωρίαση να αναρρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ταυτόχρονα, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί για να προωθήσει τη θεραπεία, να αποφύγει τα σκανδάλη και να χρησιμοποιήσει φάρμακα με υπευθυνότητα. Εάν η συμμαχία μεταξύ ασθενούς και γιατρού έχει αναπτυχθεί επιτυχώς, η διάρκεια της ύφεσης είναι απεριόριστη. Η σταθερή ευεξία μπορεί να διαρκέσει 15 χρόνια ή περισσότερο.