Ψωρίαση: φωτογραφία του αρχικού σταδίου, συμπτώματα και θεραπεία

τις κύριες εκδηλώσεις της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια μακροχρόνια χρόνια δερματική νόσος.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της νόσου

Η ψωρίαση εμφανίζεται λόγω της παθολογίας των κυττάρων του δέρματος όταν το ανώτερο στρώμα του δέρματος πεθαίνει εντός 4 έως 5 ημερών, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος είναι συνήθως αρκετές εβδομάδες. Οι αιτίες της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι γιατροί εντοπίζουν διάφορους παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια:

 • Κληρονομική προδιάθεση - η ασθένεια εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία από 15 ετών και είναι πιο συχνά κληρονομική. Εάν ένας γονέας διαγνωστεί με ψωρίαση, το παιδί έχει περισσότερες από 50% πιθανότητες να αρρωστήσει.
 • Αυτοάνοση σύγκρουση - Σε αυτόν τον τύπο διαταραχής, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σώματος δεν αναγνωρίζουν πλέον τα κύτταρα του δέρματος ως μέρος του σώματος και αρχίζουν να τα επιτίθενται ως ξένα στοιχεία.
 • νευρικά σοκ - προωθεί την απελευθέρωση ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές και προκαλεί την ανάπτυξη της νόσου.
 • Διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας και του μεταβολισμού.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, επειδή δεν μπορούν να μεταδοθούν μολυσματικοί παράγοντες.

Συμπτώματα ψωρίασης

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι χαρακτηριστικά εξανθήματα που επηρεάζουν κυρίως την εσωτερική επιφάνεια των αρθρώσεων του αγκώνα και του γόνατος, καθώς και τις περιοχές του δέρματος που συχνά υπόκεινται σε τραύμα τριβής.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί εξάνθημα στην άκρη του τριχωτού της κεφαλής και άλλες λιγότερο τυπικές τοποθεσίες.

Τα δερματικά εξανθήματα εμφανίζονται ως κηλίδες καλυμμένες με γκρι ή λευκές κλίμακες. Τα εξανθήματα ψωρίασης έχουν τρία χαρακτηριστικά:

 1. Σύμπτωμα λεκέδων στεαρίνης:Οι λευκές ζυγαριές ξεφλουδίζουν εύκολα και μοιάζουν με ψίχουλα κεριού.
 2. Τελική ταινία- Αφού αφαιρεθούν οι νιφάδες, κάτω από αυτές μπορεί να δει μια λευκή μεμβράνη, καλύπτοντας την επιφάνεια του σημείου.
 3. Αιμορραγία σημείου- Όταν γρατσουνιστεί ο λεκές, το τελικό φιλμ αφαιρείται, οι θηλές του δέρματος έχουν υποστεί βλάβη, στις οποίες προεξέχουν μικρές σταγόνες αίματος.

Σε πρώιμο στάδιο, ένα ανοιχτό περίγραμμα σχηματίζεται γύρω από το θηλάκι, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει απολέπιση. Η ωχρότητα γύρω από την περιοχή είναι μια αγγειακή απόκριση του σώματος στην απόρριψη της επιδερμίδας. Η ασθένεια συνοδεύεται από σοβαρό κνησμό του δέρματος, ρωγμές και ελαφριά αιμορραγία εμφανίζονται στο δέρμα όταν γδαρθούν. Μια δευτερογενής λοίμωξη μπορεί να ακολουθήσει και να διεισδύσει στο κατεστραμμένο δέρμα.

Εκτός από το δέρμα, η ψωρίαση επηρεάζει τα νύχια, προκαλώντας ευθραυστότητα των πλακών των νυχιών, εμφάνιση ενός εγκάρσιου μοτίβου και κοίλες περιοχές.

Οι αυτοάνοσες συγκρούσεις μπορούν να επηρεάσουν τις αρθρώσεις και να προκαλέσουν αρθριτικό πόνο, ειδικά στις αρθρώσεις των δακτύλων.

Τύποι ψωρίασης

Η ψωρίαση του πρώτου τύπου εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 30 ετών. Είναι μια κληρονομική ασθένεια που επηρεάζει κυρίως το δέρμα και έχει έναν τυπικό εντοπισμό.

Η ψωρίαση του δεύτερου τύπου επηρεάζει άτομα άνω των σαράντα και δεν κληρονομείται. Πιο συχνά επηρεάζει τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής, το εξάνθημα είναι μικρό και σχισμένο. Η ασθένεια στους ηλικιωμένους οφείλεται στη μείωση της ανοσίας στο πλαίσιο χρόνιων μολυσματικών ασθενειών και σε ακατάλληλο τρόπο ζωής.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της ψωρίασης τύπου 2 και του αλκοόλ και της ανθυγιεινής κατάχρησης τροφής.

Μορφές ψωρίασης

Μορφές και στάδια ανάπτυξης της ψωρίασης

Η ψωρίαση έχει διαφορετικές μορφές διαφορετικής σοβαρότητας:

 1. Ψωρίαση πλάκας- σχηματίζονται χαρακτηριστικές βλατίδες στο δέρμα, συνοδευόμενες από κνησμό και απολέπιση.
 2. Το φλυκταινώδες σχήμαχαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φουσκάλων, κοκκίνισμα του δέρματος γύρω τους, σοβαρό κνησμό και κάψιμο, θεωρείται μέτρια μορφή της νόσου.
 3. Το Erythrodermaχαρακτηρίζεται από μαζικές δερματικές βλάβες, συνοδευόμενες από εκροή και απόρριψη από μεγάλα στρώματα της επιδερμίδας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανεχθεί, συχνά συνοδεύεται από φλυκταινώδεις βλάβες και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Στάδια της ψωρίασης

Η ασθένεια αναπτύσσεται σε διάφορα στάδια:

 1. Το αρχικό στάδιοσηματοδοτεί την έναρξη της νόσου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χλωμά σημεία εμφανίζονται, λιγότερο συχνά αρκετά, και το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει.
 2. Το ενεργό στάδιοσχετίζεται με σοβαρά συμπτώματα, βαριά απόρριψη νιφάδων του δέρματος, φαγούρα και φλεγμονή.
 3. Στατική φάση- υποδηλώνει ύφεση, οπότε το ξεφλούδισμα σταματά ουσιαστικά, αντί να σχηματίζει σημείο, μελάγχρωση ή ωχρές περιοχές ψευδο-ατροφίας.

Διαγνωστικά ψωρίασης

Για να κάνετε διάγνωση, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Η παθολογία έχει μια σαφή κλινική εικόνα, η οποία επιβεβαιώνεται από την αναισθησία και τη βιοψία των στοιχείων του δέρματος κατά την επακόλουθη εξέταση τους.

Θεραπεία της ψωρίασης

Η θεραπεία της νόσου πρέπει να προσεγγίζεται διεξοδικά ενώ σταματά τα εξωτερικά συμπτώματα και επηρεάζει την πιθανή αιτία της νόσου.

φαρμακευτική θεραπεία

Σε σοβαρές περιπτώσεις, λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της ανοσολογικής επίθεσης του οργανισμού στα δικά του κύτταρα:

 • κυτταροστατικά;
 • αντιισταμινικά;
 • κορτικοστεροειδείς ορμόνες;
 • Τα εντεροπροσροφητικά και τα ηπατοπροστατευτικά χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του μεταβολισμού.

Ταυτόχρονα, λαμβάνονται μέτρα για τον κορεσμό του σώματος με τις απαραίτητες βιταμίνες και μικροστοιχεία:

 • Το πυρίτιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία που είναι υπεύθυνα για την ορμονική ισορροπία και την υγεία του δέρματος.
 • Το ασβέστιο και η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητα για να τεθεί η ασθένεια σε ύφεση. Συνταγογραφείται μαζί για να αυξήσει την πρόσληψη ασβεστίου.

Τοπικοί πόροι

Μέθοδοι θεραπείας για την ψωρίαση

Για την προστασία του δέρματος, χρησιμοποιούνται εξωτερικοί παράγοντες με τη μορφή αλοιφών και κρεμών:

 • Τα γλυκοκορτικοειδή, τα οποία μειώνουν την ανοσοαπόκριση, μειώνουν επίσης τα συμπτώματα της φλεγμονής, ανακουφίζουν από τον κνησμό και το πρήξιμο του δέρματος.
 • Το σαλικυλικό οξύ και τα φυτικά προϊόντα είναι σημαντικά για την ενυδάτωση του δέρματος και την προστασία του από δευτερογενείς λοιμώξεις.
 • Τα επίκαιρα κυτταροστατικά χρησιμοποιούνται μόνο στην ενεργή φάση της νόσου με τη σοβαρή πορεία της.

Διαδικασίες

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης, καθορίζονται φυσιολογικές διαδικασίες:

 • κρυοθεραπεία;
 • Ακτινοβολία UV;
 • επεξεργασία λέιζερ.

Εάν είναι απαραίτητο, πραγματοποιείται πλασμαφαίρεση για τον καθαρισμό του πλάσματος του αίματος και τη σταθεροποίηση των κυττάρων.

Πρόληψη

Εάν προσδιοριστεί μια προδιάθεση για τη νόσο, θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα:

 • ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σταματήστε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
 • Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα, αποφύγετε το άγχος και αντιμετωπίστε ορθολογικά την οργάνωση του προγράμματος εργασίας.
 • Ακολουθήστε μια δίαιτα, αποφύγετε υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων, μπαχαρικών και λιπαρών τροφών. Συνιστάται να αποφεύγετε συντηρητικά και στιγμιαία τρόφιμα.
 • Περάστε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
 • Χρησιμοποιήστε σαπούνι και σαμπουάν με ειδικά επιλεγμένη τιμή pH. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά πετσέτες και πετσέτες. Μετά το ντους, στεγνώστε καλά το δέρμα.
 • Φοράτε ρούχα από φυσικά υλικά που δεν βρίσκονται πολύ κοντά στο σώμα.
 • Κάντε τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ελέγξτε το επίπεδο ορμονών στο αίμα σας και, εάν είναι απαραίτητο, ξεκινήστε τη θεραπεία νωρίς.

Τέτοια μέτρα συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.