Όλα τα στάδια της ψωρίασης - περιγραφή και φωτογραφία

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματική ασθένεια. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει. Η ανάπτυξη της νόσου χωρίζεται σε σαφή στάδια - έναρξη, εξέλιξη, σταθεροποίηση και παλινδρόμηση. Διαφορετικά στάδια ψωρίασης διαφέρουν στην εμφάνιση κηλίδων και εξανθημάτων, φαγούρα και εκτεταμένη φλεγμονή του δέρματος.

Γιατί είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ των σταδίων ανάπτυξης της νόσου και των χαρακτηριστικών της πορείας της ψωρίασης στην αρχή της ανάπτυξης και στη διαδικασία ανάρρωσης

Γιατί πρέπει να γνωρίζετε τα στάδια της ψωρίασης

Γιατί πρέπει να γνωρίζετε τα στάδια της ψωρίασης

Ο διαχωρισμός της ψωρίασης σε στάδια χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για τη σωστή επιλογή θεραπευτικών μεθόδων. Ένα σύμπλεγμα φαρμάκων και εξωτερικών παραγόντων που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της φλεγμονής εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης της νόσου. Στην αρχή της εκδήλωσης της νόσου, απαιτείται γενική θεραπεία - σύμπλοκα βιταμινών, διατροφή, εξωτερική ασηπτική θεραπεία του εξανθήματος, για παράδειγμα, μια σειρά από υπεριώδεις διαδικασίες. Επίσης συνταγογραφούνται φάρμακα που διεγείρουν τον καθαρισμό των εντέρων, των αιμοφόρων αγγείων, του ήπατος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διορθώσει την ψυχοκινητική κατάσταση - μέσω νευροπαθολόγου ή ψυχολόγου.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά φάρμακα που καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν συνταγογραφούν ορμονικές αλοιφές. Αυτά τα φάρμακα έχουν μεγάλη λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών, επομένως συνταγογραφούνται μόνο όταν είναι αδύνατο να γίνει χωρίς αυτά.

Ψωρίαση: θεραπεία στο οξύ στάδιο και σε ύφεση

Σε περίπτωση οξείας προοδευτικής πορείας της νόσου, συνταγογραφούνται αρκετά φάρμακα με διαφορετικά αποτελέσματα. Τα ανοσοκατασταλτικά και τα γλυκοκορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση της φλεγμονής και τη μείωση του κνησμού. Οι εξωτερικές θεραπείες συμπληρώνονται με φωτοχημεία, υπερήχους και θεραπεία με λέιζερ. Προβλέπονται επίσης μέσα αντισηπτικής θεραπείας του κατεστραμμένου δέρματος.

Σε σταθεροποιημένη κατάσταση, συνεχίστε να παίρνετε αντιφλεγμονώδεις ορμόνες και σταδιακά μειώστε τη δόση τους. Για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματος, συνταγογραφούνται αλοιφές με αναγεννητική δράση.

Σε ύφεση - στηρίξτε το σώμα. Τρώτε σωστή διατροφή, σύμπλοκα βιταμινών και μέταλλα για την αποκατάσταση της ανοσίας.

Πραγματικότητα της θεραπείας

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο εύκολο είναι να τεθεί υπό έλεγχο η ψωρίαση. Η έγκαιρη θεραπεία περιορίζει την εξάπλωση της φλεγμονής του δέρματος, μειώνει την έκτασή της και αποτρέπει τις επακόλουθες υποτροπές της απολέπισης. Επειδή η ψωρίαση συχνά εκλαμβάνεται ως αλλεργικό εξάνθημα σε πρώιμο στάδιο, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα πρώτα σημάδια για να μην χάσετε την εμφάνιση δερματικής νόσου.

Σημείωση: Οι γιατροί εξακολουθούν να διερευνούν τις αιτίες της ψωρίασης. Ωστόσο, είναι σίγουρα γνωστό ότι η ψωριασική φλεγμονή του δέρματος δεν είναι μεταδοτική. Δεν μπορεί να απορροφηθεί από άρρωστο άτομο ή μόλυνση σε περίπτωση τραυματισμού. Αυτή είναι η προσωπική μας αποτυχία στο ανθρώπινο σώμα.

Η αιτία της ψωρίασης είναι η ανοσολογική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Υπερβολικό στρες, δηλητηρίαση (συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών φαρμάκων, βιομηχανικών εκπομπών, αλκοόλ), προηγούμενες λοιμώξεις.

Η ψωρίαση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η ασθένεια είναι επιρρεπής σε υποτροπές, υποτροπές. Και η ίδια η θεραπεία είναι συμπτωματική. Συνίσταται στην αποφυγή εμφάνισης νέων κηλίδων και στην ανακούφιση του υπάρχοντος κνησμού.

Επικαιρότητα της θεραπείας

Ποιο στάδιο της ψωρίασης ονομάζεται αρχικό; Πώς να ξεχωρίσετε την πρώιμη ψωρίαση από το εξάνθημα της διάθεσης; Και πώς θα αναπτυχθεί η ασθένεια στο μέλλον;

Ψωρίαση: αρχικό στάδιο

Η πρώτη εμφάνιση ψωρίασης στο δέρμα μοιάζει με σπυράκια. Τις περισσότερες φορές, το εξάνθημα εμφανίζεται στις στροφές των αγκώνων και των γόνατων, ή σε μέρη όπου τα ρούχα πιέζονται σφιχτά στο σώμα (για παράδειγμα, κάτω από τη ζώνη στη μέση). Τα εξανθήματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών και κάτω από τα μαλλιά, γύρω από τα νύχια και στις πλάκες των νυχιών. Μερικές φορές εμφανίζεται ψωρίαση στα πόδια και τις παλάμες.

Σχεδόν πάντα η ψωρίαση εκδηλώνεται συμμετρικά - στους αγκώνες και των δύο χεριών ή στις δύο πλευρές του κάτω μέρους της πλάτης ή σε δύο γόνατα. Τα ίδια τα σπυράκια (στην ιατρική ορολογία - θηλάκια) έχουν μέτρια εμφάνιση στα αρχικά στάδια. Έχετε:

 1. ροζ ή κόκκινο;
 2. Οξύ, θολή άκρη;
 3. Μικρό μέγεθος - τα σπυράκια στη βάση δεν υπερβαίνουν τα 2 mm.
 4. Επίπεδο σχήμα - τα μικρά σπυράκια στην αρχή της νόσου δεν έχουν σχεδόν εξογκώματα, έτσι μοιάζουν με κηλίδες.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, εμφανίζονται νιφάδες δέρματος στα σπυράκια. Είναι γκρι ή ασημί, εμφανίζονται λευκοί στο φόντο ενός κόκκινου σπυριού.

Η εμφάνιση πιτυρίδας συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Η αποτυχία αντίστασης και γρατσουνιών θα αφαιρέσει τις κλίμακες, εκθέτοντας τις λαμπερές περιοχές του ροζ νέου δέρματος από κάτω. Είναι πολύ λεπτό, ευάλωτο, με παρατεταμένο ξύσιμο των κνησμένων βλατίδων - τραυματίζεται, αιμορραγεί.

Το αρχικό στάδιο της ψωρίασης διαρκεί έως και 4 εβδομάδες.

Ψωρίαση: στάδιο προόδου

Στο προοδευτικό στάδιο, τα μεμονωμένα σπυράκια συγχωνεύονται σε ένα κοινό μέρος και σχηματίζουν αυτά που είναι γνωστά ως πλάκες ψωρίασης. Υψώνονται πάνω από την επιφάνεια του δέρματος και καλύπτονται σχεδόν πλήρως με απολέπιση. Υπάρχει ένα ροζ αποσπώμενο περίγραμμα στις άκρες των ψωριασικών πλακών.

Η παρουσία ενός περιγράμματος αποτελεί ένδειξη προοδευτικού σταδίου της νόσου. Το πλάτος της ζάντας είναι 1-2 mm. Το δέρμα του είναι φλεγμονώδες και έχει δομή παρόμοια με περγαμηνή.

Το περίγραμμα αντιπροσωπεύει την περιοχή επέκτασης του σημείου. Αυτό είναι το δέρμα που έχει ήδη φλεγμονή αλλά δεν ξεφλουδίζει. Μετά από λίγο, θα καλυφθεί και με κλίμακες. Το έμπλαστρο θα διευρυνθεί για να καλύψει νέες περιοχές του δέρματος και να δημιουργήσει ένα νέο, ευρύτερο άκρο

Με την ενεργό ανάπτυξη της νόσου, τα παρακείμενα σημεία συγχωνεύονται μεταξύ τους. Σε κάποιο σημείο, ένα μεγάλο, ερεθισμένο κόκκινο σημείο μπορεί να σχηματιστεί στο ανθρώπινο σώμα.

Οι πλάκες ψωρίασης είναι πολύ φαγούρες, δίνουν σε ένα άτομο δυσάρεστες αισθήσεις, διαταράσσουν την εργασία τους, ξεκουράζονται και κοιμούνται. Αναπτύσσονται, καταλαμβάνουν μια μεγάλη περιοχή και σχηματίζουν ένα νέο εξάνθημα σε καθαρό, υγιές δέρμα.

Το κύριο σημάδι της προοδευτικής φάσης είναι η εμφάνιση νέων εξανθημάτων. Μόλις δεν υπάρχουν πλέον νέα σπυράκια και κηλίδες, ξεκινά το επόμενο στάδιο της ψωρίασης - στάσιμο. Αυτό δεν είναι ακόμη μια πλήρης νίκη, αλλά είναι ήδη ένα σημείο καμπής προς την ανάκαμψη.

η εμφάνιση νέων εξανθημάτων

Στο στάδιο της εξέλιξης, η ψωρίαση συνοδεύεται σχεδόν πάντα από αδυναμία, κόπωση και αδυναμία. Η κατάθλιψη είναι συχνή. Δυνατή θερμοκρασία.

Το προοδευτικό στάδιο της ψωρίασης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ψωρίαση: στάσιμο στάδιο

Το κύριο σημάδι του στατικού σταδίου είναι η παύση της εμφάνισης νέων κηλίδων και εξανθημάτων. Ταυτόχρονα, ο κνησμός εξασθενεί και γίνεται πιο ανεκτός. Το εξάνθημα χάνει το ανοιχτό χρώμα του, αποχρωματίζει, γίνεται αόρατο. Αυτό είναι επίσης ένα από τα σημάδια ότι η διαδικασία σταθεροποιείται.

Οι ροζ ζώνες γύρω από την περίμετρο των πλακών θα εξαφανιστούν όταν η φλεγμονή σταματήσει να εξαπλώνεται. Ξεκινά το ενεργό ξεφλούδισμα και η επούλωση, αναγέννηση νέου υγιούς δέρματος.

Με γυμνό μάτι παρατηρείται ότι το ξεφλούδισμα αυξάνεται στο στάσιμο στάδιο. Οι ζυγαριές καλύπτουν πλήρως ολόκληρη την επιφάνεια του μπαλώματος ψωρίασης, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για τα ζάντα. Η ψωρίαση αποκτά τη χαρακτηριστική φολιδωτή εμφάνιση που αναγνωρίζεται ευρέως από το κοινό.

Η εκτεταμένη απολέπιση στο στάσιμο στάδιο δεν είναι επικίνδυνη. Όταν όλα τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται από την επιφάνεια του ψωριασικού επιθέματος, θα παραμείνει στη θέση του υγιές δέρμα με ελαφριά σκιά φωτός.

Άλλα σημάδια προόδου ή σταθεροποίησης

Εκτός από την εμφάνιση εξανθήματος, κηλίδων και ζυγών, υπάρχουν ορισμένα άλλα σημεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της εξέλιξης της νόσου. Αυτή είναι η φύση του κνησμού (σοβαρή ή ανεκτή), γενική κατάσταση, καταθλιπτική διάθεση. Και επίσης η παρουσία της θερμοκρασίας.

Στο αρχικό στάδιο, ο κνησμός είναι μεταβλητός και το εξάνθημα είναι ακατανόητο. Επιπλέον, ο κνησμός αυξάνεται καθημερινά. Στο οξύ στάδιο της ψωρίασης, γίνεται αφόρητο. Ενοχλεί τον ύπνο, ξεκουράζεται, διακόπτει την εργασία. Το άτομο γίνεται ευερέθιστο επειδή οι αισθήσεις κνησμού δεν του δίνουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν.

Στο στατικό στάδιο, ο κνησμός υποχωρεί. Κάθε μέρα - ένα άτομο αισθάνεται καλύτερα. Η γενική κατάσταση της ψυχής αλλάζει, η αρνητικότητα και η καταθλιπτική διάθεση εξασθενεί. Η διάρκεια της στατικής φάσης είναι αρκετές εβδομάδες - από 2 έως 5.

Ψωρίαση στο στάδιο αποδυνάμωσης

Το ξεθωριασμένο στάδιο της ψωρίασης είναι η σχεδόν πλήρης εξαφάνιση πλακών, κηλίδων, ερυθρότητας, φλεγμονής και φαγούραΣε αυτό το στάδιο της νόσου, η ψωρίαση θυμίζει μόνο διαφορετικές χρωματικές επιδερμίδες. Αντί για τα προηγούμενα μπαλώματα ψωρίασης, φαίνεται ελαφρύτερο. Η επιφάνεια του υγιούς δέρματος έχει πιο σκούρα σκιά.

Ψωρίαση στο στάδιο της αποδυνάμωσης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται η λεγόμενη υπερχρωματισμός. Το δέρμα στο σημείο του επιθέματος ψωρίασης δεν γίνεται ελαφρύτερο, αλλά πιο σκούρο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαφορές στη μελάγχρωση του δέρματος θα είναι ορατές για έναν έως δύο μήνες.

Ψωρίαση μετά την ανάρρωση: η πιθανότητα υποτροπής

Η πιθανότητα υποτροπής της ψωρίασης καθορίζεται από τον τρόπο ζωής του ατόμου, τη διατροφή, την αλλεργική διάθεση και την κατάσταση ολόκληρου του σώματος. Προσδιορίζεται επίσης από την ποσότητα τοξινών στο σώμα, το αίμα, το συκώτι του. Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες επαναλαμβανόμενης φλεγμονής του δέρματος ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καθαρίζοντας το σώμα των τοξινών στο ήπαρ, τα αιμοφόρα αγγεία και τα έντερα.

Οι εποχιακές υποτροπές της ψωρίασης είναι συχνά σπάνιες μετά τον καθαρισμό. Ένα άτομο παραμένει ευάλωτο σε ασθένειες, αλλά η πιθανότητα εμφάνισής τους μειώνεται αισθητά.

Ο καθαρισμός των τοξινών στο σώμα και η λήψη συμπλοκών βιταμινών και ανόργανων συστατικών συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν χρησιμοποιήθηκαν ανοσοκατασταλτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας στο προοδευτικό στάδιο της ψωρίασης. Η ανάγκη τους προήλθε από το έργο των μεσολαβητών της φλεγμονής. Μετά την καταστολή της αυτοάνοσης άμυνας, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να αποκατασταθεί.

Κλινικές εκδηλώσεις

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από μονομορφικές εκρήξεις με τη μορφή θηλών (οζιδίων) διαφόρων μεγεθών όταν συντήκονται, σχηματίζονται πλάκες και εξαπλώνονται στο δέρμα.

Κατά την έναρξη της νόσου, το εξάνθημα είναι περιορισμένο στις περισσότερες περιπτώσεις και αντιπροσωπεύεται από μεμονωμένες πλάκες στις θέσεις του προτιμώμενου εντοπισμού της (τριχωτό της κεφαλής, εκτεταμένη επιφάνεια του αγκώνα, αρθρώσεις γόνατος, περιοχή ιερού κ. λπ. ).

Οι πλάκες οριοθετούνται σαφώς από υγιές δέρμα, ανοιχτό ροζ ή βαθύ κόκκινο, καλύπτονται με χαλαρές ασημί-λευκές κλίμακες. Εάν απομακρυνθείτε, μπορείτε να πάρετε μια τριάδα φαινομένων που χαρακτηρίζουν την ψωρίαση - "stearin stain", "final film", "blood thaw". . .

Υπάρχουν 3 κλινικά στάδια της ψωρίασης: προοδευτική, στάσιμη και οπισθοδρομική.

Ταξινόμηση

Ανάλογα με τον βαθμό της φλεγμονώδους διαδικασίας, συχνά εμφανίζεται ο κυρίαρχος εντοπισμός των εξανθημάτων, η σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς και άλλα κλινικά συμπτώματα, ψωρίαση πλάκας, εξιδρωματική, αρθροπαθητική, φλυκταινώδης, ψωριασική ερυθροδερμία, ψωρίαση ρυτίδων, ψωρίαση στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι διαφορετικές κλινικές παραλλαγές μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα σε έναν ασθενή.

Η εξιδρωματική ψωρίαση χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με την παρουσία ελασματωδών φολιδωτών φλοιών στην επιφάνεια πλακών, μερικές φορές πολλών στρωμάτων και μοιάζει με φούσκωμα στην εμφάνιση (σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή ψωρίασης ονομάζεται rupioid). Όταν αφαιρούνται οι κρούστες νιφάδων, εκτίθεται μια επιφάνεια κλάματος.

Η αρθροπαθητική ψωρίαση στην κλινική εικόνα δείχνει, εκτός από τις συνηθισμένες εκρήξεις πλάκας, βλάβες των αρθρώσεων, συχνά μικρές, περιφερικές, σπάνια μεγάλες.

Η αρθροπάθεια μπορεί να εμφανιστεί ή πριν από τις δερματικές βλάβες. Η ψωριασική αρθρίτιδα εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο και περιορισμένη κινητικότητα των προσβεβλημένων αρθρώσεων ποικίλης έντασης, από μικρές αρθραλγίες μεμονωμένων αρθρώσεων έως γενικευμένες βλάβες και αναπηρίες των ασθενών. Η πιθανότητα αρθροπαθητικής ψωρίασης είναι υψηλότερη σε ασθενείς με σοβαρές δερματικές εκδηλώσεις (ψωριασική ερυθροδερμία, φλυκταινώδης ψωρίαση), αλλά είναι δυνατός ένας συνδυασμός σοβαρών βλαβών στις αρθρώσεις με σχετικά περιορισμένα εξανθήματα.

Η φλυκταινώδης ψωρίαση μπορεί να γενικευτεί (tsumbusha) και να περιοριστεί, επηρεάζοντας τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών (barbera). Αγχωτικές καταστάσεις, λοιμώξεις, παράλογη γενική ή τοπική θεραπεία συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της σοβαρής μορφής ψωρίασης.

Η γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση εμφανίζεται με πυρετό, λευκοκυττάρωση, αυξημένη ESR και γενικά σοβαρή ασθένεια. Ξαφνικά, με φόντο φωτεινό ερύθημα, εμφανίζονται μικρές επιφανειακές φλύκταινες, συνοδευόμενες από κάψιμο και πόνο. Μπορούν να βρίσκονται στην περιοχή των κοινών πλακών και σε προηγουμένως αμετάβλητο δέρμα. Νέες εστίες φουσκώματος εμφανίζονται παροξυσμικές και καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές του δέρματος. Οι συγχωνευμένες φλύκταινες προκαλούν την επιδερμίδα να αποκολληθεί με τη μορφή "πυώδους λίμνης" και μπορεί να αναπτυχθεί ερυθροδερμία.

Η περιορισμένη φλυκταινώδης ψωρίαση είναι πιο συχνή, το εξάνθημα εντοπίζεται κυρίως στις παλάμες και στα πέλματα των ποδιών με τη μορφή φλύκταινων στο πλαίσιο του ερυθήματος και της διήθησης του δέρματος. Το μάθημα είναι πιο ήπιο σε σύγκριση με το γενικευμένο, με ικανοποιητική γενική κατάσταση, αλλά επίμονο, με συχνές υποτροπές. Ο ερεθισμός της τοπικής θεραπείας είναι ένας παράγοντας που προκαλεί.

Το ψωριασικό ερυθροδερμία είναι μια σοβαρή μορφή ψωρίασης που αναπτύσσεται με τη σταδιακή εξέλιξη της διαδικασίας ψωρίασης και τη συγχώνευση στοιχείων πλάκας στην ήττα ολόκληρου του δέρματος. Υποκειμενική - παρατηρείται συχνά σοβαρός κνησμός. Η ασθένεια μπορεί να ξεκινήσει με ερυθροδερμία. Η γενική κατάσταση επιδεινώνεται (πυρετός, αδυναμία, αντίδραση λεμφαδένων, καρδιακή ανεπάρκεια, μειωμένη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, αλλαγές στις εξετάσεις αίματος, τριχόπτωση κ. λπ. ).

Η ψωρίαση των ρυτίδων είναι πιο συχνή σε παιδιά και ηλικιωμένους, ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Οι βλάβες βρίσκονται στις μασχάλες, κάτω από τους μαστικούς αδένες, στο περίνεο, στις μηριαίες πτυχές του μηριαίου οστού, στον ομφαλό και χαρακτηρίζονται από αιχμηρά περιθώρια, κορεσμένο κόκκινο χρώμα και εύκολη απολέπιση.

Η ψωρίαση στις παλάμες των χεριών και των πέλματος των ποδιών μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα ή ταυτόχρονα με βλάβες σε άλλες περιοχές του δέρματος. Η χαρακτηριστική ψωριασική τριάδα είναι δύσκολο να προκληθεί.

Τρία κλινικά στάδια της ψωρίασης

Προοδευτική φάση. Υπό την επήρεια παραγόντων που προκαλούν (τραύμα, ψυχο-συναισθηματικό στρες, μολυσματικές ασθένειες, ανεπαρκείς μεθόδους θεραπείας κ. λπ. ), η επιδείνωση της νόσου μπορεί να αναπτυχθεί με την εμφάνιση άφθονων μικρών οζιδίων επιρρεπείς στην περιφερική ανάπτυξη και το σχηματισμό πλακών διαφόρων μεγεθώνκαι σχήματα που μπορούν να απομονωθούν ή να καταλάβουν μεγάλες περιοχές του δέρματος έως καθολικές βλάβες του δέρματος.

Στο προοδευτικό στάδιο, είναι χαρακτηριστικό ένα σύμπτωμα μιας ισόμορφης αντίδρασης (φαινόμενο Kebner), το οποίο χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι τυπικές ψωριασικές εκρήξεις συμβαίνουν στο σημείο ενός τραυματισμού, ακόμη και αν είναι δευτερεύουσα.

Στατικό στάδιο. Στο στατικό στάδιο, η εμφάνιση νέων στοιχείων παύει και η τάση για περιφερειακή ανάπτυξη των υπαρχόντων πλακών εξαφανίζεται.

Επαναλαμβανόμενη φάση. Το οπισθοδρομικό στάδιο χαρακτηρίζεται από μείωση της έντασης του χρώματος των πλακών, ισοπέδωση τους, μείωση της απολέπισης, διήθηση, απορρόφηση στοιχείων με τον επακόλουθο σχηματισμό εστιών υπο- ή υπερχρωματισμού στη θέση προηγούμενων εξανθημάτων.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ψωρίασης στοχεύει στην καταστολή του πολλαπλασιασμού των επιθηλιακών κυττάρων και στην εξάλειψη της φλεγμονώδους διαδικασίας. Συνταγογραφείται λαμβάνοντας υπόψη τα αναμνηστικά δεδομένα, τη μορφή, το στάδιο, τον επιπολασμό της διαδικασίας, τις ταυτόχρονες ασθένειες, την ηλικία και το φύλο του ασθενούς, αντενδείξεις για μια συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας ή φάρμακο.

Για ήπιες, περιορισμένες εκδηλώσεις ψωρίασης, αρκεί η τοπική εξωτερική θεραπεία με τη μορφή σαλικυλικής αλοιφής, παρασκευασμάτων ναφθαλινών, αλοιφών πίσσας ή μαλακτικών. Οι σοβαρές μορφές της νόσου απαιτούν πολύπλοκη συστηματική θεραπεία με τη χρήση αποτοξίνωσης, απευαισθητοποίησης, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων διαφόρων ομάδων, φυσικοθεραπευτικών μεθόδων θεραπείας, εξωτερικών φαρμάκων κ. λπ.

Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται οι διαθέσιμες και πιο σύγχρονες αποτελεσματικές μέθοδοι και μέσα για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Συστηματική θεραπεία

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στη θεραπεία ασθενών σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας ψωρίασης. Η θεραπεία του προχωρημένου σταδίου απαιτεί ειδική φροντίδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Hemodez συνταγογραφείται 30% ενδοφλέβια στάγδην λοίμωξη. Διάλυμα θειοθειικού νατρίου i. β. , Διάλυμα γλυκονικού ασβεστίου 10% με ταυτόχρονη υπέρταση, συνιστάται η εισαγωγή διαλύματος θειικού μαγνησίου. τοπικά χρησιμοποιούνται μαλακτικές κρέμες ή 1-2 τοις εκατό. Σαλικυλική αλοιφή.

Αρωματικά ρετινοειδή.Acitretin (Neotigazon) - ένας εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς μονοαρωματικών ρετινοειδών χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών μορφών ψωρίασης σε δόση 10-20-30 mg ανά ημέρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαδικασίας του δέρματος. Ο μηχανισμός δράσης της ασιτρετίνης είναι η αναστολή του πολλαπλασιασμού των επιδερμικών κυττάρων και η ομαλοποίηση των διαδικασιών κερατινοποίησης. Το φάρμακο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε συνδυασμό με τη θεραπεία με PUVA. Κατά τη συνταγογράφηση της ασιτρετίνης, το τερατογόνο αποτέλεσμα δεν πρέπει να ξεχνιέται.

κυτταροστατικά. Η μεθοτρεξάτη χρησιμοποιείται για επίμονη ψωρίαση και αντενδείξεις σε άλλες θεραπείες. Ως ανταγωνιστής φολικού οξέος, δρα κυρίως σε ενεργά πολλαπλασιαστικά κύτταρα. Πολύ δηλητήριο. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι χορήγησης, κατά προτίμηση μία φορά την εβδομάδα ενδομυϊκή χορήγηση υπό αυστηρό εργαστηριακό έλεγχο.

ανοσοκατασταλτικά.Η κυκλοσπορίνη-Α συνταγογραφείται για σοβαρή, διαδεδομένη και ανθεκτική ψωρίαση σε άλλες θεραπείες. Αυτό το φάρμακο έχει ανοσοκατασταλτική δράση, έχει ανασταλτική επίδραση στις διεργασίες κυτταρικής ανάπτυξης, καταστέλλει την έκκριση ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων κυτοκινών και την έκφραση υποδοχέων ιντερλευκίνης-1 σε ανοσοκατασταλτικά κύτταρα. Για την ψωρίαση, συνταγογραφείται σε ποσότητα 5 mg ανά 1 kg σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακασυνταγογραφούνται για τη θεραπεία της αρθροπαθητικής ψωρίασης και για τη μείωση της οξείας φλεγμονής στην εκκριτική ψωρίαση και στα ερυθροδερμικά. Οι ημερήσιες δόσεις φαρμάκου και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτώνται από την ένταση του συνδρόμου πόνου, τον βαθμό φλεγμονής και την ατομική ανοχή.

Η χρήση συστημικών κορτικοστεροειδών φαρμάκων στη θεραπεία της ψωρίασης θεωρείται ακατάλληλη και οδηγεί στην ανάπτυξη σαρκωδών μορφών της νόσου που είναι ανθεκτικές σε διάφορους τύπους θεραπείας. Σε σοβαρή αρθροπαθητική ψωρίαση, είναι δυνατή η ενδοαρθρική χορήγηση παρατεταμένων κορτικοστεροειδών. Η δόση και η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της προσβεβλημένης άρθρωσης και τον βαθμό φλεγμονής.

Θεραπείες φυσικοθεραπείας.Μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας είναι η θεραπεία PUVA ή η φωτοχημειοθεραπεία (PCT). Το PCT είναι μια συνδυασμένη εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας μεγάλου κύματος (μήκος κύματος από 320 έως 420 nm) και φωτοευαισθητοποιητικά φάρμακα φουροκουμαρίνης. Η χρήση φωτοευαισθητοποιητών βασίζεται στην ικανότητά τους να αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες και να διεγείρουν το σχηματισμό μελανίνης. Η θεραπεία με PUVA οδηγεί στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, στην καταστολή της παθολογικής κερατοποίησης, επηρεάζει το μεταβολισμό των προσταγλανδινών και τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Η κορυφή του φωτοευαισθητοποιητικού αποτελέσματος εμφανίζεται 1-3 ώρες μετά τη λήψη 8-μεθοξυψοραλενίου. Η δόση του φαρμάκου επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το βάρος του ασθενούς. Οι διαδικασίες δημοσιεύονται 3-4 φορές την εβδομάδα για μια πορεία 20-25 συνεδριών.

Το τοπικό PCT χρησιμοποιείται επίσης με εξωτερικούς φωτοευαισθητοποιητές.

Η συνδυασμένη εφαρμογή θεραπείας με PUVA και ρετινοειδών ονομάζεται θεραπεία Re-PUVA. Έχει την υψηλότερη κλινική επίδραση στη σοβαρή ψωρίαση.

Επιλεκτική φωτοθεραπεία (SFT) - υπεριώδης ακτινοβολία στο φάσμα μεσαίου κύματος (μήκος κύματος 280-320 nm) χωρίς τη συμπερίληψη φωτοευαισθητοποιητών. Το SFT χρησιμοποιείται για λιγότερο έντονες εκδηλώσεις της νόσου, την παρουσία αντενδείξεων για το διορισμό της θεραπείας με PUVA.

Πώς να αναγνωρίσετε την ψωρίαση νωρίς

Η θεραπεία της ψωρίασης είναι πιο αποτελεσματική στο αρχικό στάδιο. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνετε έγκαιρη διάγνωση. Μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να σας πει εάν έχετε ψωρίαση ή κάποια άλλη κατάσταση του δέρματος. Ωστόσο, εσείς οι ίδιοι μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτήν την ασθένεια με διάφορα χαρακτηριστικά σημεία:

 • Τις περισσότερες φορές η ψωρίαση εκδηλώνεται πρώτα στις πτυχές των χεριών και των ποδιών, στη γραμμή των μαλλιών ή όπου τα ρούχα βρίσκονται σε στενή επαφή με το σώμα ή τρίβονται κάτω από τη ζώνη του παντελονιού, διάφορες ελαστικές ταινίες ή ιμάντες.
 • Στην αρχή της νόσου εμφανίζεται ένα πολύ φαγούρα εξάνθημα, καλυμμένο με γκρι ή ασημί νιφάδες δέρματος που μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα.
 • Αφαιρώντας την ζυγαριά, ένα λεπτό, λαμπερό και ελαφρώς υγρό δέρμα γίνεται ορατό.
 • Εάν ξύσετε την πλάκα με σπάτουλα και αφαιρέσετε τις ζυγαριές, το αίμα θα εμφανιστεί επί τόπου με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε την τελευταία μέθοδο για τον αυτοπροσδιορισμό της ψωρίασης - είναι πολύ εύκολο να μολυνθείτε.

Για να έχετε πλήρη εμπιστοσύνη, πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό, καθώς συχνά οι ίδιοι οι ασθενείς συγχέουν την ψωρίαση με διαφορετικούς τύπους λειχήνων ή αλλεργικής δερματίτιδας και χρησιμοποιούν ακατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία της.

Τι πρέπει να κάνετε εάν εντοπίσετε συμπτώματα στα αρχικά στάδια της ψωρίασης;

Η ψωρίαση δεν μπορεί να θεραπευτεί μια για πάντα, επομένως ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη σταθερής και μέγιστης μακροπρόθεσμης ύφεσης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ψωρίαση γίνεται γρήγορα χρόνια χωρίς κατάλληλη θεραπεία: επιδείνωση μπορεί να εμφανιστεί έως και 9 φορές το χρόνο με διάρκεια έως και 15 ημέρες.

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ψωρίαση; Συχνά, οι άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει τα ίδια τα σημάδια της νόσου κάνουν μεγάλο λάθος και καταφεύγουν σε "βαρύ πυροβολικό" - ορμονικές αλοιφές (που ονομάζονται τοπικά γλυκοκορτικοστεροειδή ή THCS), χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό. Συνήθως, οι ασθενείς εξηγούν ένα τέτοιο βήμα λέγοντας ότι υποτίθεται ότι έχουν ακούσει από φίλους ότι τέτοια φάρμακα βοηθούν γρήγορα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος!

Ποιος είναι ο κίνδυνος μιας τέτοιας αυτοθεραπείας; Οι ορμονικές αλοιφές για ψωρίαση έχουν πολλές παρενέργειες και αντενδείξεις. Είναι πολύ ανεπιθύμητο να τα χρησιμοποιείτε χωρίς την αυστηρή σύσταση ενός γιατρού ως προς τη διάρκεια, τη συχνότητα, την περιοχή εφαρμογής στο σώμα, καθώς και χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματός σας.

Μη ορμονικοί παράγοντες όπως η πυριθειόνη ψευδαργύρου πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική θεραπεία της πρώιμης ψωρίασης. Η πυριθειόνη ψευδαργύρου ή ο ενεργός ψευδάργυρος είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τη θεραπεία της ψωρίασης που έχει πολύπλοκο αποτέλεσμα:

 • καταστέλλει τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό και τη φλεγμονή των κυττάρων του δέρματος και μειώνει τον σχηματισμό νιφάδων και πλάκας.
 • ανακουφίζει από τον κνησμό.
 • προστατεύει το κατεστραμμένο δέρμα από βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.
 • αποκαθιστά το λιπιδικό στρώμα και τις προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος.