Το αρχικό στάδιο της ψωρίασης. Αιτίες εμφάνισης και αποτελεσματική θεραπεία

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε το αρχικό στάδιο της ψωρίασης, τις αιτίες της και τον μηχανισμό σχηματισμού ζωνών βλάβης. Εάν ακολουθήσετε τις συστάσεις μας, θα μπορείτε να εντοπίσετε και να εξαλείψετε τα συμπτώματα της ψωρίασης στα αρχικά στάδια.

Πρώιμα σημάδια ψωρίασης

Οι ασθενείς μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα ψωρίασης. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από οξεία έναρξη, εξανθήματα εμφανίζονται για μικρό χρονικό διάστημα. Το κύριο εξάνθημα είναι επίσης γνωστό ως υποχρεωτικό ή προστατευτικό εξάνθημα.

Η αρχική φάση διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Η διάρκεια αυτού του σταδίου της νόσου εξαρτάται από τη γενική κατάσταση του σώματος και την ικανότητά του να προστατεύει.

Το εξάνθημα αποτελείται από ανοιχτό ροζ έως κόκκινα θηλάκια (σπυράκια) που υψώνονται πάνω από το δέρμα. Αισθάνονται σφιχτά.

Μετά από λίγο, μπορεί να βρείτε ασημί-λευκοκλίμακες που είναι εύκολο να αφαιρεθούν. Το δέρμα των προσβεβλημένων περιοχών είναι φλεγμονή, πρησμένο και κοκκινωπό.

Οι ειδικοί προσδιορίζουν τρία χαρακτηριστικά της ψωρίασης που τη διακρίνουν από άλλες ασθένειες:

Χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό
χρωματισμός στεαρίνης. Πρόκειται για ένα σήμα, το οποίο διαγράφεται συνοδεύεται από την εμφάνιση μικρών κλιμάκων.
Φιλμ ψωρίασης. Το τελικό στρώμα που μπορεί να αφαιρεθεί από το δέρμα μετά τις ζυγαριές. Αυτό το στρώμα είναι παρόμοιο με ένα πλαστικό φύλλο.
Φαινόμενο Bluttau ή Auspitz. Η εμφάνιση σταγόνων αίματος που παραβιάζουν την ακεραιότητα της μεμβράνης ψωρίασης.

Τα δερματικά εξανθήματα έχουν διαφορετικά σχήματα: μυτερά, δακρυγόνα, νομίσματα, δαχτυλίδια, διάχυτα.

Εκτός από το εξάνθημα, ο ασθενής ανησυχεί για απολέπιση, ερυθρότητα και φαγούρα διαφορετικής έντασης.

Ψωρίαση στους αγκώνες

Ψωρίαση στους αγκώνες

Η ψωρίαση πλάκας είναι χαρακτηριστική της ζώνης του αγκώνα. Πρώτον, εμφανίζονται μεμονωμένες κόκκινες βλατίδες. Τότε το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει και γίνεται τραχύ.

Ψωρίαση στα πόδια

Πρώτα σημεία: μικρό εξάνθημα, φλεγμονή και πρήξιμο του δέρματος. Τυπική τοποθεσία: γόνατα και πόδια. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα θα ξεφλουδίσει και η ασθένεια θα αρχίσει να αναπτύσσεται.

Ψωρίαση στα χέρια

Οι πρώτες βλατίδες βρίσκονται στο εκτεινόμενο τμήμα των αρθρώσεων (στα δάχτυλα και στην περιοχή του αγκώνα). Πολύ συχνά εμφανίζονται εξανθήματα στις παλάμες των χεριών, καθώς και αλλοιώσεις στα πόδια. Μερικές φορές εμφανίζεται ψωριασική αρθρίτιδα. Επηρεάζει αρθρώσεις διαφόρων μεγεθών. Χαρακτηρίζεται από πρήξιμο, ερυθρότητα και παραμόρφωση της άρθρωσης, μπορεί να παρεμβληθούν επώδυνες αισθήσεις.

Ψωρίαση στα νύχια

Η εκδήλωση της νόσου στην πλάκα των νυχιών μοιάζει με μυκητιασική λοίμωξη. Πρώτον, υπάρχουν διαμήκεις αυλακώσεις και σημεία εσοχής κατά μήκος της άκρης του νυχιού. Η διαδικασία κινείται πιο κοντά στη ριζική ζώνη του νυχιού με την πάροδο του χρόνου. Το καρφί γίνεται θαμπό και παχύ. Το νύχι μπορεί να ξεφλουδίσει καθώς εξελίσσεται η ασθένεια.

Ψωρίαση στο κεφάλι

Εντοπισμός του εξανθήματος: μετωπικό μέρος, πίσω από τα αυτιά και στην περιοχή του λαιμού. Τα κυτταρικά εξανθήματα συνοδεύονται από απολέπιση και φαγούρα. Οι κατεστραμμένες περιοχές είναι συχνά υγρές και ραγισμένες. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η «κορώνα ψωρίασης». Εμφανίζεται όταν το εξάνθημα υπερβαίνει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ψωρίαση στο πρόσωπο

Η ασθένεια σπάνια επηρεάζει το μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Εντοπισμός του εξανθήματος: βλέφαρα, ρινοχειλικές πτυχές, γύρω από τα μάτια, στην περιοχή των φρυδιών, στα μάγουλα με τη μορφή λεπτού ματιού.

Ψωρίαση στο πρόσωπο

Χαρακτηριστικά του αρχικού σταδίου της ψωρίασης σε παιδιά

Για να προσδιορίσετε εάν ένα παιδί έχει ψωρίαση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε ερυθρότητα μεταξύ των πτυχών του δέρματος και της εμφάνισης μικρών σπυριών (βλατίδων) όπου υπάρχει ρούχα και ερεθισμός. Το παιδί γίνεται ανήσυχο από φαγούρα και κάψιμο.

Πρέπει να γνωρίζετε! Σε μωρά χωρίς την απαραίτητη εξέταση, το αρχικό στάδιο της ψωρίασης μπορεί να εκληφθεί ως αλλεργική εκδήλωση, διάθεση, φραγκόσυκο και εξάνθημα από πάνες. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ψωρίασης είναι η παρουσία ενός σαφούς περιγράμματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγγενής ψωρίαση στα παιδιά χαρακτηρίζεται από πιο έντονες κλινικές εκδηλώσεις από τη στιγμή της γέννησής τους.

Τα παιδιά με ασθενή ανοσία μετά από σοβαρή λοίμωξη διατρέχουν κίνδυνο ψωρίασης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν ψωρίαση.

Ο μηχανισμός σχηματισμού ψωριασικών πλακών

Τα μπαλώματα της ψωρίασης είναι περιοχές όπου εμφανίζεται μια φλεγμονώδης αντίδραση και υπερανάπτυξη των κερατινοκυττάρων (επιθηλιακά κύτταρα). Σε αυτήν την περίπτωση, σχηματίζεται υπερβολικός αριθμός τριχοειδών στο χόριο. Η διήθηση (μούλιασμα) του κατεστραμμένου δέρματος με λεμφοκύτταρα και μακροφάγα οδηγεί σε πάχυνση και αύξηση τους. Αυτό δημιουργεί ανοιχτό γκρι κηλίδες που μοιάζουν με σκληρυμένο κερί.

Σημαντικό! Συνήθως η επιδερμίδα ανανεώνεται κάθε 30 ημέρες. Με την ψωρίαση, η διάρκεια αυτής της διαδικασίας μειώνεται σημαντικά. Η κυτταρική διαίρεση, η ωρίμανση και ο θάνατος σε αυτήν την ασθένεια εμφανίζονται σε μόλις 5 ημέρες. Η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων χάνεται λόγω της παθολογικής ταχύτητας.

Αιτίες εμφάνισης

Οι ειδικοί εντοπίζουν διάφορους παράγοντες που προκαλούν:

 1. Κληρονομική διάθεση. Πιστεύεται ότι μια γενετική δυσλειτουργία εμφανίζεται στο ανθρώπινο σώμα που οδηγεί σε αυξημένη κερατοποίηση.
 2. Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος,οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή λεμφοκυττάρων (Τ κύτταρα) και φλεγμονής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αυτοάνοση αντίδραση - βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς κάποιου μέσω της αντίληψής τους ως ξένης.
 3. Ενδοκρινική παθολογία,μεταβολικές διαταραχές.
 4. Ασθένεια του νευρικού συστήματος.
 5. Υπερβολικό ψυχο-συναισθηματικό στρες, άγχος.Αυτός ο παράγοντας είναι προκλητικός για την ανάπτυξη της νόσου και συμβάλλει επίσης στην επιδείνωσή της. Σε μια αγχωτική κατάσταση, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες και μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που οδηγούν στην εμφάνιση εξανθημάτων και πιτυρίδας.
 6. Κατανάλωση αλκοόλ,ναρκωτικά καπνού, προϊόντα καπνού.

Πρέπει να ξέρετε! Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Διαγνωστικά νοσημάτων

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ψωρίαση, επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας. Συνήθως κάνει διάγνωση μετά από εξωτερική εξέταση και αξιολόγηση της κατάστασης των κατεστραμμένων περιοχών του δέρματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν αμφιβολίες και δυσκολίες στη διάγνωση, ο γιατρός συνταγογραφεί πρόσθετες ερευνητικές μεθόδους. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Βιοψία δέρματος- διαδικασία λήψης δείγματος κατεστραμμένου δέρματος. Βοηθά στον εντοπισμό αλλαγών σε κυτταρικό επίπεδο.
 2. εξέταση αίματος.Βοηθά στην ανίχνευση της παρουσίας φλεγμονής και αποκλείει άλλες ασθένειες.
 3. Ακτινογραφία των αρθρώσεων.Χρησιμοποιείται μόνο για πόνο στις αρθρώσεις για την πρόληψη της ανάπτυξης ψωριασικής αρθρίτιδας.
 4. Βακτηριολογική καλλιέργειααπό τον φάρυγγα. Συνιστάται να επιβεβαιώνεται το σχήμα της ψωρίασης στα δάκρυα και να αποκλείεται η οξεία φαρυγγίτιδα.
 5. Δοκιμή υδροξειδίου του καλίου.Βοηθά να απαλλαγούμε από μολύνσεις ζύμης.

Θεραπεία ασθενειών

Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να θεραπευτεί η ασθένεια. Επομένως, ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η διακοπή των υποτροπών με αύξηση του χρόνου ύφεσης (το χρονικό διάστημα για την εξάντληση και την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου). Επομένως, η θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη.

Μετά τη διάγνωση, τον προσδιορισμό του σταδίου και της σοβαρότητας της νόσου, ο δερματολόγος επιλέγει τις απαραίτητες μεθόδους θεραπείας. Πριν από την έναρξη της θεραπείας, η διατροφή και ο τρόπος ζωής του ασθενούς διορθώνονται. Αποκλείονται απολύτως όλοι οι πιθανοί παράγοντες που προκαλούν επιδείνωση της νόσου.

Στο αρχικό στάδιο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:

Ομάδα φαρμάκων Όνομα του φαρμάκου Αναμενόμενα αποτελέσματα και ιδιότητες θεραπείας.
Κερατολυτικά βηταμεθαζόνη. Βελτιώνει το ξεφλούδισμα.
Βιταμίνες Παράγωγα βιταμίνης D3 ή A. Βελτιώνει τη γενική κατάσταση του σώματος και του δέρματος.
Τοπικά μη ορμονικά παρασκευάσματα με αντιφλεγμονώδη δράση Clemastine, υδροχλωρική προμεθαζίνη. Εξαλείψτε τη φλεγμονή, την ερυθρότητα και το πρήξιμο.
Αλοιφές πίσσας εκχύλισμα λιθανθρακόπισσας Βελτιώνει την επούλωση.
Μέσα που περιέχουν Solidol Έχει θετική επίδραση στην επούλωση και εξαλείφει τον κνησμό.
Αλοιφές σαλικυλικού οξέος Σαλικυλικό οξύ Επιταχύνετε την επούλωση και προάγετε το σχηματισμό κρούστας

Μην χρησιμοποιείτε επιθετικά φάρμακα στα αρχικά στάδια. Τα φάρμακα πρέπει να προορίζονται για εξωτερική χρήση, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει από του στόματος χορήγηση σε περίπτωση σοβαρής πορείας της νόσου.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, οι ειδικοί συνταγογραφούν διαδικασίες φυσιοθεραπείας:

 • UFO (υπεριώδης ακτινοβολία).
 • Μπάνια: παραφίνη, ραδόνιο, σουλφίδιο.
 • Hirudotherapy.

Παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας

Στο σπίτι, οι λαϊκές συνταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία. Θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε συνδυασμό με την κύρια θεραπεία που έχει συνταγογραφηθεί από δερματολόγο και μόνο μετά από διαβούλευση με γιατρό.

Υπάρχουν πολλές συνταγές για τη βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος, καθώς και τοπικά μέσα για την απαλλαγή από τις εξωτερικές εκδηλώσεις της νόσου. Μια αρωματική ουσία, ένα έλαιο λιναρόσπορου, φικελίνη, κατιφές έχει καλή επίδραση.

Παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας

Ρίξτε μια ματιά στις πιο δημοφιλείς συνταγές για μια εναλλακτική θεραπεία:

Αλοιφή κατά της ψωρίασης

Συστατικά:

 • St. John's Wort - 20
 • celandine (γρασίδι με ρίζες) - 20 g.
 • Πρόπολη - 20 γραμμάρια.
 • Καλέντουλα -10 χρόνια
 • φυτικό λάδι - 10 g.

Πώς να μαγειρέψετε:Πουρέστε όλα τα φυτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέστε φυτικό λάδι και ανακατέψτε καλά. Αποθηκεύστε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Εφαρμογή:Λιπάνετε το προσβεβλημένο δέρμα 2-3 φορές την ημέρα.

Αποτέλεσμα:Η αλοιφή βοτάνων βοηθά στην εξάλειψη της φλεγμονής.

Αλοιφή αυγών

Συστατικά:

 • Αυγά κοτόπουλου - 2 τεμ.
 • ηλιέλαιο - 1 κουταλιά της σούπας
 • οξικό οξύ - 40 g.

Πώς να μαγειρέψετε:Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέστε οξικό οξύ στην προκύπτουσα μάζα και ανακατέψτε καλά.

Χρήση:λιπάνετε το προσβεβλημένο δέρμα μία φορά την ημέρα τη νύχτα.

Αποτέλεσμα:Μια αποτελεσματική θεραπεία αφαιρεί τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης - μειώνει το πρήξιμο, την ερυθρότητα και βοηθά στην εξασθένιση του εξανθήματος.

Μαγειρική με βότανα

Συστατικά:

 • Θάλασσα - 10 χρόνια
 • ήπια λουλούδια - 10 γρ.
 • άνθη χαμομηλιού - 15 γρ.
 • βότκα - 50 γρ.
 • Λάδι ιπποφαές - 10 g.
 • νερό - 1 ποτήρι.

Πώς να μαγειρέψετε:Κόψτε όλα τα φυτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε βραστό νερό πάνω του και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το ζωμό απότομο για 40 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε και προσθέτουμε βότκα, λάδι ιπποφαές και ανακατεύουμε καλά.

Χρήση:Πάρτε το ζυθοποιείο μία φορά την ημέρα. Για να το κάνετε αυτό, αραιώστε το προϊόν - 3 σταγόνες ανά 0, 3 φλιτζάνια ζεστό βραστό νερό. Αραιωμένος ζωμός - 1 κουταλιά της σούπας. l Τρίψτε το κατεστραμμένο δέρμα μία φορά την ημέρα για την ίδια ποσότητα νερού.

Αποτέλεσμα:Ο ζωμός αφαιρεί τα εξανθήματα και τη φλεγμονή όταν λαμβάνεται από το στόμα - έχει γενική τονωτική επίδραση στο σώμα.

Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία σας. Η σωστά επιλεγμένη δίαιτα θα βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της ψωρίασης. Ένα ατομικό γεύμα προετοιμάζεται για κάθε ασθενή.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξαιρέσει τα ακόλουθα από τη διατροφή σας:

 • Προϊόντα αλκοόλ και καπνού.
 • καφές.
 • σοκολάτα.
 • Καπνιστό κρέας και πικάντικο φαγητό.
 • συντηρητικά και ανθρακούχα ποτά.

Περιορίστε επίσης τη χρήση προϊόντων αλευριού και γλυκών.

Το φαγητό σας πρέπει να είναι πλήρες και να καλύπτει τις ενεργειακές σας ανάγκες. Οι διατροφολόγοι προτείνουν να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα τρόφιμα στη διατροφή σας:

 • Προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση.
 • φυτικά έλαια.
 • Φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
 • κουάκερ.

ερώτηση-απάντηση

Ποιο λίπος χρησιμοποιείται για την ψωρίαση;

Για το σκοπό αυτό, απαιτείται ιατρική στερεόλη, η οποία πωλείται στα φαρμακεία. Το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό στην καθαρή του μορφή χωρίς πρόσθετα.

Μπορεί η ψωρίαση να αντιμετωπιστεί με παραδοσιακή ιατρική;

Είναι δυνατό, αλλά μόνο σε συνδυασμό με συμβατικές μεθόδους και μετά από διαβούλευση με γιατρό. Τα λουτρά με αλάτι έχουν καλό αποτέλεσμα (χρησιμοποιείται θαλασσινό αλάτι). Θα βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τη φλεγμονή του χαμομηλιού ή του νήματος. Ο κνησμός θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από την έγχυση αρκεύθου. Στα αρχικά στάδια, το τρίψιμο με πλιγούρι βρώμης θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από το ξεφλούδισμα.

Είναι μεταδοτική η ψωρίαση;

Η απάντηση είναι όχι: η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η μολυσματική προέλευση της νόσου έχει απορριφθεί πλήρως.

Τα μαλλιά της ψωρίασης πέφτουν;

Εάν η ψωρίαση δεν συνδυαστεί με άλλες ασθένειες που προκαλούν τριχόπτωση, δεν θα συμβεί. Δεν παρατηρείται τριχόπτωση στους περισσότερους ασθενείς.

Τι κάνει την ψωρίαση χειρότερη;

Η ασθένεια έχει περιόδους βελτίωσης και επιδείνωσης. Η γνώση των παραγόντων που επιδεινώνουν την κατάσταση θα αυξήσει το χρόνο που δεν θα ενοχληθείτε από τις εκδηλώσεις του. Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για υποβάθμιση, επομένως πρέπει να εξεταστούν και να ληφθούν υπόψη:

 1. Βλάβη και γρατσουνιές στο δέρμα.Ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της ψωρίασης είναι ο κνησμός και το κάψιμο. Η καταπολέμηση των κατεστραμμένων περιοχών επιδεινώνει την κατάσταση.
 2. Ηλιακές ακτίνες.Οι ακτίνες του ήλιου είναι ευεργετικές όταν εκτίθενται σε μέτρια επιδερμίδα. Ταυτόχρονα, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της ψωρίασης.
 3. άγχος. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι οι εκδηλώσεις της ψωρίασης επιδεινώνονται μετά από νευρική ένταση.
 4. Διάφορες λοιμώξεις.Διασπά το αμυντικό σύστημα του σώματος και το αποδυναμώνουν.
 5. δίαιτα.Η υγιεινή και σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, όταν τραυματίζεται, οι ασθενείς παρατηρούν επιδείνωση της κατάστασής τους. Ειδικά αν καταναλώνετε αλκοόλ και καπνίζετε απεριόριστη ποσότητα καπνού.

Μπορώ να καταργήσω μόνοι μου τις κλίμακες;

Κανένα τρόπο! Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε μόνοι σας την κλίμακα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση και δυσφορία.

Τι πρέπει να προσέξετε

 1. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια με περιόδους βελτίωσης και επιδείνωσης.
 2. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια. Η θεραπεία συνίσταται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επιμήκυνση των περιόδων ύφεσης (εάν δεν εμφανιστούν συμπτώματα ψωρίασης).
 3. Τα πρώτα στάδια της νόσου αντιμετωπίζονται καλύτερα. Έτσι, όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, επικοινωνήστε με έναν δερματολόγο.
 4. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν ψωρίαση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια.