Φωτογραφία της ψωρίασης - σημεία, συμπτώματα, στάδια

Φωτογραφίες ψωρίασης στο δέρμα

Αφού εμφανιστεί η ψωρίαση στους περισσότερους ασθενείς, δεν εξαφανίζεται μόνη της, αλλά απλώς εξελίσσεται και γίνεται πιο διαδεδομένη και εξαπλώνεται στο δέρμα.

Ωστόσο, με την έγκαιρη διάγνωση, γίνεται ευκολότερη η θεραπεία τους και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσέχετε τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης εγκαίρως και να κλείσετε ραντεβού με έναν δερματολόγο αμέσως.

Σημάδια που είναι χαρακτηριστικά της ψωρίασης

Η πρώιμη ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί ως μικρά, κοκκινωπά, φολιδωτά μπαλώματα.

Ο τόπος εμφάνισης τέτοιων εξανθημάτων εξαρτάται άμεσα από τη μορφή με την οποία εξελίσσεται η ασθένεια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να τα δείτε:

 • στους αγκώνες και τα γόνατα.
 • στο κεφάλι (στην τριχωτή περιοχή).
 • στις παλάμες και τα πόδια.
 • στην περιοχή των ρυτίδων (γλουτοί, μασχάλες, περιοχές κάτω από το στήθος στις γυναίκες).

Οι πρωτογενείς εκρήξεις (βλατίδες) είναι πολύ μικρές: η διάμετρος τους δεν υπερβαίνει τα 4 χιλιοστά.

Ωστόσο, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μεγαλώνουν και συγχωνεύονται μαζί σχηματίζοντας ασαφείς πλάκες.

Τις περισσότερες φορές η εμφάνιση βλατίδων δεν συνοδεύεται από πόνο ή φαγούρα. Το αίσθημα δυσφορίας αυξάνεται καθώς αναπτύσσεται η ψωρίαση και οι πληγείσες περιοχές του δέρματος διευρύνονται.

Η πληγείσα περιοχή αρχίζει να πονά και να φαγούρα και υπάρχει σοβαρή αίσθηση καψίματος.

Αυτά τα σημάδια ψωρίασης συμπληρώνονται από συναισθηματική δυσφορία, η οποία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό εξάπλωσης της νόσου.

Εάν εντοπιστούν τέτοια εξανθήματα, είναι ακατάλληλο να ξεκινήσετε αυτοθεραπεία, επειδή η ψωρίαση έχει ομοιότητες με άλλες δερματικές παθήσεις στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης.

Συνεπώς, η λανθασμένη επιλογή φαρμάκων δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, αλλά επιδεινώνει μόνο την κατάσταση.

Αθροιστικά συμπτώματα

Οι φολιδωτές λειχήνες ανήκουν στην κατηγορία των συστημικών παθολογιών.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την εκδήλωσή του στο δέρμα και τα νύχια, μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις και τους τένοντες, καθώς και ορισμένα συστήματα του σώματος (π. χ. ενδοκρινικό, ανοσοποιητικό και νευρικό).

Υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις ασθενειών που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα (ήπαρ) και το ουροποιητικό σύστημα (νεφρός).

Τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης

 • συνεχές αίσθημα κόπωσης
 • αδυναμία;
 • κατάσταση κατάθλιψης (έως κατάθλιψη).

Λόγω των πολύπλοκων επιδράσεων της νόσου στο σώμα, οι ειδικοί θεωρούν σκόπιμο να το αναφέρουν ως ψωρίαση.

Παρόλα αυτά, οι κύριες πτυχές της νόσου βασίζονται στη βλάβη του δέρματος.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μικρές βλατίδες στο χρωματικό εύρος μεταξύ ανοιχτού ροζ και κόκκινου είναι η πρώτη κλήση που ξεκίνησε την ανάπτυξη παθολογίας.

Διαφέρουν σε συμμετρική θέση στην επιφάνεια του δέρματος (πτυχώσεις, κάτω πλάτη, περιοχή κεφαλής καλυμμένη με μαλλιά), μερικές φορές στη βλεννογόνο μεμβράνη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

Το μέγεθος των θηλωμάτων καθώς εξελίσσεται η νόσος μπορεί να υπερβαίνει τα 10 εκατοστά.

Οι εκρήξεις της ψωρίασης χωρίζονται σε:

ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους
 • διάστικτο (το μέγεθός τους δεν είναι μεγαλύτερο από το κεφάλι μιας πένας).
 • σε σχήμα δακρύων (παρόμοια με μια ρωγμή, το μέγεθος ενός κόκκου φακής).
 • σε σχήμα νομίσματος (εμβλήματα με διάμετρο 5 mm, στρογγυλεμένες άκρες).
 • Σπάνια τοξωτά, σε σχήμα δακτυλίου ή σε σχήμα χάρτη.

Πάνω από τα θηλάκια υπάρχουν πλάκες με κλίμακες που σχηματίζονται από κερατινοποιημένα κύτταρα της επιδερμίδας και αφαιρούνται χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Αρχικά εμφανίζονται στο κέντρο της πλάκας και σταδιακά εξαπλώνονται όλο και περισσότερο.

Τα κερατινοειδή κύτταρα έχουν κενά αέρα, γεγονός που οδηγεί σε οπτική ευθρυπτότητα και ελαφριές σκιές.

Μερικές φορές τα αντικείμενα περιβάλλονται από ροζ δαχτυλίδι, το οποίο λειτουργεί ως περιοχή ανάπτυξης και φλεγμονής πλάκας. Σε αυτήν την περίπτωση, η κατάσταση του περιβάλλοντος δέρματος δεν αλλάζει.

Η αφαίρεση της πλάκας αποκαλύπτει μια λαμπερή, βαθιά κόκκινη επιφάνεια με βάση τα τριχοειδή αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους έχουν πολύ λεπτά τοιχώματα.

Η παρουσία τέτοιων αγγείων μικρής διαμέτρου οφείλεται σε βλάβη στη δομή των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος, η δομή των οποίων διαταράσσεται από την ατελή διαδικασία ωρίμανσης των επιδερμικών κυττάρων (κερατινοκύτταρα), γεγονός που καθιστά αδύνατη τη σωστή διαφοροποίησή τους.

Συμπτώματα διαφορετικών μορφών ψωρίασης

Η κοινή ψωρίαση έχει πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα, επομένως η διάγνωση δεν είναι δύσκολη.

Εμφανίζεται ως φολιδωτή, στρογγυλεμένη περιοχή που προεξέχει πάνω από το κανονικό δέρμα και είναι ροζ ή κόκκινο.

Μερικές φορές στα αρχικά στάδια της νόσου δεν υπάρχουν τυπικές πλάκες: πριν εμφανιστούν στο τριχωτό της κεφαλής και στην περιοχή των αρθρώσεων (αστραγάλους, αγκώνες και γόνατα), παρατηρούνται μικρές βλατίδες.

Μπορούν να παραμείνουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν προκαλούν ενόχληση στον ασθενή: τίποτα φαγούρα και πόνο, ή καθόλου πόνος, ή πρακτικά δεν γίνονται αισθητές, οι ίδιοι οι βλατίδες είναι σχεδόν αδύνατο να παρατηρηθούν.

Δεν ξεφλουδίζουν, αλλά εάν αποξεστούν ελαφρώς, οι κλίμακες εμφανίζονται αμέσως. Τέτοιες ροζ σφραγίδες μπορεί να εξαφανιστούν ή να χάσουν σημαντικά το μέγεθος το καλοκαίρι καθώς οι ακτίνες του ήλιου επηρεάζουν το δέρμα.

Η οξεία μορφή της συχνής ψωρίασης εκδηλώνεται με τη μορφή πολλών συνεχώς φαγούρων εξανθημάτων από έντονα χρωματισμένα βλατίδια και είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης παραγόντων που ενεργοποιούν την ασθένεια.

Για να μην το συγχέετε με αλλεργική αντίδραση, πρέπει να ξύσετε την επιφάνεια της πλάκας λίγο πριν εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά φαινόμενα.

Η σμηγματορροϊκή ψωρίαση ξεκινά στο τριχωτό της κεφαλής (τριχωτή περιοχή) και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο πρόσωπο και τους ώμους.

Χαρακτηρίζεται από άφθονο ξεφλούδισμα του δέρματος της σχετικής περιοχής, που συχνά θεωρείται από τους ασθενείς ως νιφάδες, έτσι ώστε να μην βιάζονται σε δερματολόγο.

Αυτό το γεγονός επιτρέπει στην ασθένεια να φτάσει ήσυχα στο στάδιο ανάπτυξης όταν το μέτωπο και οι περιοχές πίσω από τα αυτιά ξεφλουδίζονται. Και μόνο τότε σχηματίζονται πλάκες.

Η βλάβη του δέρματος διπλώνεται με ψωριασική νόσο (μασχάλες, γεννητικά όργανα και βουβωνική χώρα κάτω από το στήθος στις γυναίκες) συχνά συγχέεται με συνηθισμένο ερεθισμό από τριβή ή ιδρώτα.

Αυτός ο τύπος ασθένειας χαρακτηρίζεται από λείες πλάκες που μοιάζουν με κηλίδες. Το ξεφλούδισμα δεν παρατηρείται, αλλά συχνά βραχεί. Τα ίδια τα εξανθήματα είναι έντονα κόκκινα, ομοιόμορφα και λαμπερά.

Εάν επηρεαστούν τα γεννητικά όργανα, τα χαρακτηριστικά σημάδια της ψωρίασης μπορούν να ερμηνευτούν κατά λάθος ως μπαλονοποστίτιδα (βλάβες στο κεφάλι του πέους και ακροποσθία στο εσωτερικό του μέρος) σε άνδρες και αιδοιολίτιδα (εξανθήματα στα μικρά χείλη) στις γυναίκες.

Η πελματιαία πελματιαία μορφή της νόσου εκδηλώνεται με τη μορφή πυκνών περιοχών, παρόμοια με τους κάλους, η επιφάνεια των οποίων καλύπτεται με κίτρινες κλίμακες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Οι πληγείσες περιοχές είναι ραγισμένες και πληγωμένες. Με αυτή τη μορφή της νόσου, είναι δύσκολο να προκαλέσουμε την εμφάνιση μιας τελικής μεμβράνης και αιματηρής δροσιάς με ξύσιμο.

Η ψωρίαση των νυχιών ξεκινά με ψωριασική ονυχοδυστροφία, η οποία είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα αυτής της μορφής της νόσου και εκδηλώνεται ως εξανθήματα πολύ νωρίτερα.

Στα αρχικά στάδια, το άκρο του νυχιού καλύπτεται με αυλακώσεις και μικρές εσοχές.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, εξαπλώνεται και φτάνει στη ρίζα, μετά την οποία παρατηρούνται αλλαγές στο χρώμα τους. Το καρφί γίνεται θαμπό και παχύ. Λόγω των κυκλοφοριακών διαταραχών, η εκδήλωση της νόσου αυξάνεται.

Τα επιδερμικά κύτταρα συσσωρεύονται κάτω από την πλάκα των νυχιών και οριοθετούνται από όλες τις πλευρές από κοκκινωμένο ιστό, μετά τον οποίο μπορούν να ξεφλουδίσουν μετά από λίγο.

Αυτός ο τύπος ψωρίασης είναι επικίνδυνος επειδή καθιστά τους ιστούς πιο ευαίσθητους, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης. Πολύ συχνά αυτή η ασθένεια συγχέεται με μύκητα.

Οι κινητές αρθρώσεις των οστών (αρθρώσεις) επηρεάζονται συχνά. Παραμορφώνονται, η κάψουλα άρθρωσης υφίσταται τροποποιήσεις του δυστροφικού τύπου.

Η ψωριασική αρθρίτιδα ξεκινά με αύξηση του όγκου των αρθρώσεων, η οποία συνοδεύεται από πόνο.

Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών είναι τα πιο ευαίσθητα σε αυτόν τον τύπο ψωρίασης.

Σε σοβαρές μορφές, αρθρώσεις ώμου και αγκώνα, ισχίου και γόνατος και ορισμένα μέρη της σπονδυλικής στήλης εκτίθενται στην ασθένεια.

Επίδραση στην εκδήλωση συμπτωμάτων σταδίων ψωρίασης

Τα συμπτώματα της ψωρίασης σχετίζονται άμεσα με την εποχή του έτους και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ασθένεια.

Τις περισσότερες φορές την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού παρατηρείται αισθητή μείωση της δραστηριότητας της νόσου, η οποία διευκολύνεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Κατά συνέπεια, η ασθένεια κερδίζει γρήγορα ορμή την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα λόγω έλλειψης ήλιου. Δεν υπάρχουν πρακτικά ασθενείς με καλοκαιρινές παροξύνσεις.

Υπάρχουν τρία στάδια ψωρίασης:

 1. προοδευτικό- χαρακτηρίζεται από τη συνεχή εμφάνιση νέων εξανθημάτων, την αύξηση του μεγέθους των πλακών που εμφανίστηκαν στο παρελθόν και το περιβάλλον τους με ροζ άκρα, η πληγείσα περιοχή είναι πολύ φαγούρα και φολιδωτή.
 2. ακίνητο- δεν εμφανίζονται πλέον νέα εξανθήματα και τα παλιά δεν μεγαλώνουν. Το ανώτερο στρώμα του δέρματος στην περιοχή της πλάκας γίνεται ζαρωμένο.
 3. οπισθοδρομικό- Το δέρμα δεν ξεφλουδίζει, οι πλάκες εξαφανίζονται και αφήνουν περιοχές με πολύ χρωματισμένες ουσίες.

Διαγνωστικά ψωρίασης

Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνονται από ιατρική εξέταση με ανάκριση σε έναν ασθενή, καθώς και με τα συμπτώματα που είναι εγγενή με τη μία ή την άλλη μορφή της νόσου.

Όσο νωρίτερα εντοπιστεί μια ασθένεια, τόσο πιο γρήγορα ξεκινά η διαδικασία θεραπείας. Κατά συνέπεια, επιτυγχάνονται πιο απτά αποτελέσματα.

Λόγω του γεγονότος ότι η εικόνα της νόσου είναι εξαιρετικά συγκεκριμένη, η διάγνωση της ψωρίασης μπορεί να περιοριστεί σε μια απλή εξέταση από έναν δερματολόγο.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω των έμμεσων ή απουσιών συμπτωμάτων, ενδέχεται να προκύψουν δυσκολίες που προκύπτουν όταν η ασθένεια δεν εκδηλωθεί ή φαίνεται μη χαρακτηριστική. Αυτή η κατάσταση απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Για τη διάγνωση, χρησιμοποιείται μια συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία συνίσταται στην απόξεση σταδιακά των βλατίδων κατά μήκος του στρώματος.

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας χειραγώγησης, είναι δυνατό να εντοπιστούν χαρακτηριστικά σημεία (ψωρίαση τριάδα) προκειμένου να διαφοροποιηθεί η ψωρίαση με άλλες ασθένειες και να γίνει μια οριστική διάγνωση:

 • χρωματισμός στεαρίνης;
 • τελική μεμβράνη (ροζ επιδερμικά κύτταρα);
 • Απόψυξη αίματος (σταγόνες αίματος εμφανίζονται στην επιφάνεια της πλάκας λόγω σπασμένου τριχοειδούς).

Εάν είναι απαραίτητο, ο ασθενής εξετάζεται με τη μορφή δειγμάτων προσβεβλημένων ιστών.

Εάν υπάρχει υποψία αρθρίτιδας που σχετίζεται με ψωρίαση, λαμβάνονται ακτινογραφίες.

Εάν η ψωρίαση βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, η διάγνωσή της δεν είναι δύσκολη: η εικόνα της οστεοπόρωσης είναι σαφώς ορατή.

Σε μεταγενέστερες περιόδους υπάρχει στένωση του χώρου των αρθρώσεων, διάβρωση των ιστών που σχηματίζουν οστά, οστεοσκλήρυνση και περιοστίτιδα.

Εάν η ασθένεια είναι σοβαρή, οι αρθρώσεις του καρπού και του μεταταρσίου καταστρέφονται, με αποτέλεσμα η άρθρωση να χάνει εντελώς το εύρος κίνησής της.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν είναι απαραίτητες όχι μόνο για την τελική διάγνωση, αλλά και για διαφοροποίηση με άλλες ασθένειες, οι οποίες με την πρώτη ματιά είναι πανομοιότυπες.

Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν: παραψυχή, σμηγματορροϊκό έκζεμα, ροδόχρου λειχήνα, ατοπική δερματίτιδα, ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα.