Ψωρίαση στους αγκώνες

Ο δερματολόγος συνταγογραφεί στον ασθενή μια αλοιφή για τη θεραπεία της ψωρίασης στους αγκώνες

Η ψωρίαση στους αγκώνες είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία με χαρακτηριστικά εξανθήματα. Μεταξύ των προκλητικών παραγόντων εμφάνισης της νόσου διακρίνονται η κληρονομικότητα, διάφορες ασθένειες, κακές συνήθειες, στρεσογόνες καταστάσεις και άλλα.

Η παθολογία συνοδεύεται από κνησμό, ερυθρότητα, οίδημα και πόνο στις πληγείσες περιοχές. Για να γίνει διάγνωση, συνταγογραφούνται εξετάσεις ούρων, αίματος, κοπράνων, βιοψίας και Bakposev για μικροχλωρίδα. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων, τοπικών θεραπειών, φυσικοθεραπεία και διατροφικές αλλαγές.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία για την ψωρίαση στους αγκώνες, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν άλλες παθολογίες: έκζεμα, μυκητιασική λοίμωξη.

Μόνο μετά από πλήρη εξέταση, συνταγογραφούνται ορισμένα φάρμακα, επομένως απαιτείται προηγούμενη διαβούλευση με έναν δερματολόγο.

στάδια

Η ψωρίαση εμφανίζεται σε διάφορα στάδια που αντικαθιστούν τακτικά το ένα το άλλο.

αρχικός

Η εξωτερική επιφάνεια της περιοχής του αγκώνα καλύπτεται με μικρές βλατίδες. Εξωτερικά, μοιάζουν με ακμή με μια τυχαία διάταξη. Μετά από 14-21 ημέρες, οι σχηματισμοί μετατρέπονται σε ογκώδεις πλάκες καλυμμένες με λέπια. Η ξηρότητα του δέρματος αυξάνεται, η επιφάνεια γίνεται τραχιά.

προοδευτικός

Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πολλαπλών μεγάλων πλακών. Οι ασθενείς παραπονιούνται για ξεφλούδισμα, ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή. Τα όρια των εξανθημάτων αντιπροσωπεύονται από ένα καλά καθορισμένο περίγραμμα. Σε αυτό το στάδιο σημειώνεται η μετάβαση της νόσου σε περίοδο έξαρσης.

Ακίνητος

Με ένα σωστά επιλεγμένο σχήμα θεραπευτικών μέτρων, η κλινική εικόνα γίνεται λιγότερο έντονη και η ασθένεια περνά σε κατάσταση λήθαργου. Ο αριθμός των ψωριασικών εξανθημάτων μειώνεται, οι νέες βλατίδες απουσιάζουν.

οπισθοδρομικός

Αυτό το στάδιο συνοδεύεται από μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, ο αριθμός των πλακών μειώνεται σημαντικά. Το δέρμα στο οποίο είχαν εντοπιστεί προηγουμένως τα εξανθήματα είναι αισθητά χρωματισμένο, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχουν χαρακτηριστικές κλίμακες στα σημεία των βλαβών, η επιδερμίδα δεν αποκολλάται.

συμπτώματα

Η έναρξη της ανάπτυξης της παθολογικής διαδικασίας υποδεικνύεται από την εμφάνιση μικρών κόκκινων κηλίδων ωοειδούς ή στρογγυλεμένου σχήματος. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο αριθμός των σχηματισμών αυξάνεται, εξαπλώνονται στις γύρω υγιείς περιοχές του δέρματος.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, οι σύγχρονες μέθοδοι βοηθούν στη γρήγορη εξάλειψη της έξαρσης της νόσου και στην επίτευξη μακροχρόνιας ύφεσης.

Χρησιμοποιούνται αντιισταμινικά. Για εξανθήματα στις αρθρώσεις χρησιμοποιούνται τοπικές αλοιφές και κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή, σαλικυλικό οξύ.

Μια σημαντική μέθοδος θεραπείας είναι ο διορισμός μιας δίαιτας και συμπλεγμάτων βιταμινών. έχει παρατηρηθεί θετική επίδραση ορισμένων ομοιοπαθητικών σκευασμάτων.

Το πρώιμο στάδιο χαρακτηρίζεται από μικρό αριθμό εξανθημάτων στο δέρμα. Εάν σε αυτό το στάδιο είναι η ώρα να επισκεφτείτε έναν ειδικό, η πιθανότητα η νόσος να γίνει χρόνια μπορεί να μειωθεί.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ψωρίασης είναι ο σχηματισμός φολίδων με ελαφριά ασημί απόχρωση. Όταν υποβάλλονται σε μηχανική δράση, παραβιάζεται η ακεραιότητά τους, με αποτέλεσμα μια λεία επιφάνεια με αιματηρές ρωγμές.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου οι πλάκες ψωρίασης δεν έχουν λέπια.

Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο κνησμό, οίδημα στο σημείο της βλάβης, αίσθημα καύσου. Εάν ψηλαφήσετε τις κατεστραμμένες περιοχές, μπορείτε να βρείτε αύξηση της θερμοκρασίας και πόνο σε αυτά τα σημεία.

Ανάλογα με το πόσο καλά λειτουργούν οι προστατευτικές λειτουργίες του σώματος, όταν η ασθένεια επηρεάζει ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος του άνω άκρου, η παθολογική διαδικασία συνοδεύεται από το σχηματισμό μεμονωμένων ή πολλαπλών πλακών. Εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, η πιθανότητα μετάβασης της παθολογίας σε παραμελημένη μορφή αυξάνεται αρκετές φορές.

Η βαρύτητα της κλινικής εικόνας εξαρτάται και από το στάδιο της πορείας της νόσου. Κατά την περίοδο της ύφεσης, τα εκδηλωμένα συμπτώματα υποχωρούν, ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα. Μια υποτροπιάζουσα κατάσταση χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλαπλών ψωριασικών πλακών, λόγω επώδυνων συμπτωμάτων, η γενική ευημερία ενός ατόμου επιδεινώνεται.

αιτίες

Παρά τον υψηλό επιπολασμό της νόσου, δεν έχει καταστεί δυνατό να μελετηθούν πλήρως και να καθοριστούν οι ακριβείς παράγοντες που την προκαλούν. Ωστόσο, οι ειδικοί εντοπίζουν αρκετές υποτιθέμενες αιτίες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση ψωριασικών βλαβών στους αγκώνες.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες είναι η γενετική προδιάθεση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στο 50% των περιπτώσεων μια παθολογία διαγιγνώσκεται σε ένα άτομο του οποίου οι συγγενείς ήταν επίσης επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια.

Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ψωρίασης είναι η έλλειψη αντίστασης του οργανισμού σε μολυσματικές ασθένειες, ο υποσιτισμός, η ανεξέλεγκτη λήψη φαρμάκων που έχουν αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στην αποδυνάμωσή του.

Οι λόγοι περιλαμβάνουν επίσης:

 • ενδοκρινικές διαταραχές?
 • ασθένειες του πεπτικού συστήματος?
 • τραυματισμός της επιδερμίδας.
 • συχνό στρες, νεύρωση, κατάθλιψη.

Η έλλειψη βιταμινών και η έλλειψη ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση της ψωρίασης.

διάγνωση

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη ψωρίασης στους αγκώνες συνοδεύεται από έντονα κλινικά σημεία, η ανίχνευση της παθολογίας δεν είναι δύσκολη. Αρχικά, ο δερματολόγος πραγματοποιεί μια εξωτερική εξέταση των κατεστραμμένων περιοχών της επιδερμίδας και συλλέγει το ιστορικό του ασθενούς.

Για να επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική διάγνωση, ο ασθενής αποστέλλεται για εργαστηριακή εξέταση.

Μια εξέταση αίματος σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε μια πιθανή προδιάθεση για αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της ψωρίασης. Επιπλέον, η ανάλυση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της αναιμίας, η οποία συνοδεύεται από χαρακτηριστικές αποκλίσεις στα επίπεδα των λευκοκυττάρων και των ερυθροκυττάρων.

Η ανάλυση ούρων επιτρέπει τον προσδιορισμό της ισορροπίας νερού-αλατιού, δηλαδή πόσο αλάτι και νερό έχει εισέλθει και εκκριθεί στο ανθρώπινο σώμα.

Η εξέταση των κοπράνων είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό ελμινθών που περιέχονται σε αυτά.

Εάν οι κύριες μέθοδοι δεν επαρκούν για τη δημιουργία τελικής διάγνωσης, ο γιατρός συνταγογραφεί μια πρόσθετη εξέταση:

 • βιοψία επιδερμικών δειγμάτων που λαμβάνονται από βλάβες.
 • Bakposev στη μικροχλωρίδα.
 • Δοκιμή οξειδίου του καλίου.

Εάν υπάρχει υποψία περίπλοκης πορείας της παθολογικής διαδικασίας, πραγματοποιείται ακτινογραφία, η οποία καθιστά δυνατή την αξιολόγηση της εμπλοκής στην ασθένεια των αρθρώσεων.

Εάν οι γυναίκες εμφανίσουν ψωρίαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα παραπεμφθούν για εξέταση προλακτίνης.

Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό, ρευματολόγο, αφροδισιολόγο ή μαστολόγο.

μεθόδους θεραπείας

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά οι εξάρσεις μπορούν να προληφθούν και η φάση ύφεσης να παραταθεί. Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι πολύπλοκη. Συνίσταται στη χρήση τέτοιων μεθόδων θεραπείας:

 • χρήσηιατρικόςναρκωτικά μέσα?
 • ΧρήσηΜεσαίοτοπική δράση·
 • βιταμινοθεραπεία;
 • θέρετρο σανατόριοΘεραπευτική αγωγή;
 • χρήσηομοιοπαθητικόςφαρμακευτική αγωγή.

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε μια ειδική δίαιτα. Περιλαμβάνει τρόφιμα στη διατροφή που περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στην έναρξη της ύφεσης και περιορίζει τη χρήση τροφών επιβλαβών για την ψωρίαση.

Φάρμακο για την ψωρίαση

Κατά τη θεραπεία της νόσου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φάρμακα για εσωτερική χορήγηση με τη μορφή καψουλών, δισκίων, δισκίων.

Τα αντιισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του κνησμού.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μόνο ένας έμπειρος ειδικός μπορεί να συνταγογραφήσει τέτοια φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου, το κριτήριο της ηλικίας, καθώς και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματος του ασθενούς.

Αλοιφές για εξανθήματα σε αγκώνες και κνήμες

Η ψωρίαση στους αγκώνες χρησιμοποιείται ευρέως για εξωτερική χρήση.

Οι ειδικοί λένε ότι η θεραπεία της ψωρίασης πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, επομένως μια εφαρμογή κρέμες δεν θα είναι αρκετή, αφού εξαλείφουν μόνο τα συμπτώματα της νόσου στο δέρμα μας.

βιταμίνες

Με την ψωρίαση, η βιταμινοθεραπεία θεωρείται σημαντική μέθοδος στη σύνθετη θεραπεία. Σε περίπτωση βλάβης του δέρματος της επιφάνειας του καμπτήρα, συνιστάται η χρήση βιταμινών των ομάδων B, E, D, A και ασκορβικού οξέος.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να τρώτε σωστά: αυξήστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτές τις ουσίες. Επιπλέον, οι βιταμίνες μπορούν να αγοραστούν σε φαρμακευτικά ιδρύματα. Το διάλυμα βιταμινών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση του προβληματικού δέρματος.

Ορισμένες αλοιφές περιέχουν τις απαραίτητες ουσίες, επομένως οι ειδικοί συχνά συνταγογραφούν τέτοια φάρμακα για εξωτερική χρήση.

Μπορούν να συνταγογραφηθούν σύμπλοκα βιταμινών και μετάλλων.

Επίσης για σοβαρούς βαθμούς ψωρίασης συνταγογραφούνται φάρμακα για ενδομυϊκή ένεση.

Γίνονται κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα συνδυασμένα ενεργά συστατικά θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά.

Η δοσολογία αυτών των φαρμάκων καθορίζεται από εξειδικευμένο ειδικό, λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματος του ασθενούς και τη σοβαρότητα της παθολογίας.

διατροφή

Σε μια παθολογική κατάσταση, είναι σημαντικό να τηρείτε τη διατροφή. Επομένως, τα ακόλουθα προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή για την ψωρίαση:

 • άπαχο ψάρι?
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα;
 • φυτικό λάδι;
 • Φρούτα και λαχανικά;
 • Σιτηρά;
 • Πράσινος.

Αυτά τα συστατικά εμπλουτίζουν τον οργανισμό με χρήσιμες ουσίες και μειώνουν την οξύτητα. Σε περίπτωση ασθένειας, είναι λογικό να καταρτίσετε ένα σχέδιο ποτού. Η ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 1, 5 λίτρο.

Τα ακόλουθα προϊόντα αντενδείκνυνται για χρήση στην παθολογία:

 • καπνιστό κρέας;
 • καυτά μπαχαρικά και μπαχαρικά.
 • τουρσιά?
 • γλυκά προϊόντα?
 • Λιπαρά κρέας;
 • αλκοολούχα ποτά;
 • λουκάνικα?
 • Καφές;
 • εσπεριδοειδή?
 • Σοκολάτα;
 • Ζαχαροπλαστική.

Είναι απαραίτητο να περιοριστεί η κατανάλωση τηγανητών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων.

Επιπλέον, συνιστώνται κλασματικά γεύματα για την ψωρίαση: οι μερίδες πρέπει να είναι μικρές και ο αριθμός των γευμάτων την ημέρα θα πρέπει να αυξάνεται σε έξι φορές.

θεραπεία σπα

Με την ψωρίαση, συνιστάται η επίσκεψη σε θέρετρα που βρίσκονται σε περιοχές όπου επικρατούν θερμές και ξηρές κλιματικές συνθήκες.

Επιθυμητή είναι και η ετήσια παραμονή σε σανατόρια όπου υπάρχουν λουτρά ραδονίου ή σουλφιδίου. Σε τέτοια μέρη, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των σημείων της νόσου και στην παράταση του σταδίου ύφεσης. Αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογές με παραφίνη ή οζοκερίτη, ακτινοβολία UV, φωτοθεραπεία, κρυοθεραπεία.

Αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται καθημερινά για 21-29 ημέρες.

Η θεραπεία της ψωρίασης στους αγκώνες πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση κεφαλαίων για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε βιταμίνες και δίαιτα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Συνιστάται η παραμονή σε σανατόρια και η χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

συνέπειες

Με μακρά απουσία θεραπευτικών μέτρων, η πορεία της παθολογίας στους αγκώνες περιπλέκεται από την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών.

Μπορεί να ξεκινήσει η ψωριασική ερυθροδερμία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται σε φόντο ξαφνικής διακοπής ή πλήρους απουσίας θεραπείας, συχνών αγχωτικών καταστάσεων, μολυσματικών ασθενειών προέλευσης, που εμφανίζονται σε σοβαρή μορφή, κατάχρησης αλκοόλ.

Η φλυκταινώδης γενικευμένη ψωρίαση είναι μια πιο σοβαρή απειλή για την υγεία. Μια τέτοια πορεία παθολογίας χαρακτηρίζεται από μια μαζική σύνδεση βλατίδων, ως αποτέλεσμα της οποίας σχηματίζονται μεγάλες εστίες, στον εντοπισμό των οποίων το δέρμα απολεπίζεται, σχηματίζονται φλυκταινώδεις περιοχές.

Μια άλλη επιπλοκή είναι η ψωριασική αρθρίτιδα. Πρόκειται για μια παθολογική διαδικασία που επηρεάζει τις αρθρώσεις και συνοδεύεται από οίδημα, έντονο πόνο και μειωμένη κινητικότητα.

πρόληψη

Δεδομένου ότι η επιδερμίδα σε αυτή την περιοχή είναι αρκετά ξηρή, είναι απαραίτητη η τακτική φροντίδα της περιοχής του αγκώνα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ειδική κρέμα που έχει ενυδατικές ιδιότητες.

Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε το κάπνισμα και να πίνετε πολύ αλκοόλ. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε συμπλέγματα βιταμινών και μετάλλων, να παίζετε αθλήματα και να περνάτε περισσότερο χρόνο περπατώντας στον καθαρό αέρα.

Είναι σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα από μηχανικές βλάβες και να μην εκθέτετε το σώμα σε συχνό στρες και ψυχικές διαταραχές.

Στα πρώτα συμπτώματα της ανάπτυξης μιας μολυσματικής νόσου, η επίσκεψη στον γιατρό δεν πρέπει να αναβάλλεται για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ιατρική φροντίδα.