Ψωρίαση. Τύποι, αιτίες, συμπτώματα και σημεία, διάγνωση και θεραπεία της νόσου

Ψωρίαση ή φολιδωτό λειχήναΕίναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τα άκρα του: νύχια και μαλλιά. Χαρακτηρίζεται από φάσεις επιδείνωσης (υποτροπές) και προσωρινής ευεξίας, όταν μειώνονται οι εκδηλώσεις της νόσου. Αυτή η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική και ο ασθενής δεν είναι επικίνδυνος για τους άλλους. Άλλωστε η εμφάνιση ψωρίασης δεν σχετίζεται με μικροοργανισμούς.

Η ψωρίαση είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιών 15 και 45 ετών. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο επιρρεπή σε αυτό. Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός των ασθενών με ψωρίαση φτάνει το 2-4% του πληθυσμού. Κάθε 25ος κάτοικος του κόσμου σε όλες τις ηπείρους υποφέρει από αυτό.

Διάφορα ιατρικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Ως εκ τούτου, η ψωρίαση έχει αναγνωριστεί ως η πιο μελετημένη ασθένεια. Αλλά αυτή η ασθένεια δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Επισήμως θεωρείται ανίατη και εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Η ψωρίαση προκαλείται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του σώματος. Ανεβαίνουν από τα κατώτερα στρώματα του δέρματος στα ανώτερα στρώματα και προκαλούν φλεγμονή, πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων και σχηματισμό μικρών τριχοειδών αγγείων.

Οι εκδηλώσεις της ψωρίασης στο δέρμα είναι πολύ διαφορετικές. Τις περισσότερες φορές η ασθένεια προκαλεί την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων - ψωριασικές πλάκες. Αισθάνονται ξηρά, ανεβαίνουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος και καλύπτονται με λευκή επίστρωση.

Τύποι ψωρίασης

Η νόσος χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: τη φλυκταινώδη και τη μη φλυκταινώδη ψωρίαση.

Μη φλυκταινώδης ψωρίαση

 • κοινή (χυδαία) ή απλή ψωρίαση (ψωρίαση κατά πλάκας, χρόνια σταθερή ψωρίαση)
 • Ψωριασική ερυθροδερμία ή ερυθροδερμική ψωρίαση

Φλυκταινώδης ψωρίαση

 • Φλυκταινώδης ψωρίαση Tsumbusch ή γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση
 • παλαμοπελματιαία ψωρίαση (φλυκταινώδης ψωρίαση των άκρων, χρόνια επίμονη παλαμοπελματιαία φλυκταινία)
 • δακτυλιοειδής φλυκταινώδης ψωρίαση
 • παλαμοπελματιαία ψωρίαση
 • Ερπητοειδές ψωριασικό κηρίο

Επιπλέον, αυτοί οι τύποι ψωρίασης διαφοροποιούνται.

 • σμηγματορροϊκή ψωρίαση
 • Ψωρίαση των επιφανειών των καμπτήρων και των πτυχών του δέρματος
 • Ψωρίαση της χαρτοπετσέτας
 • η επαγόμενη από φάρμακα ψωρίαση

Ανάλογα με τη σοβαρότητα, τέτοιες μορφές ψωρίασης διαφοροποιούνται.

 1. Ήπια - λιγότερο από το 3% του δέρματος επηρεάζεται.
 2. Μέτρια - 3-10% του δέρματος καλύπτεται με ψωριασικές πλάκες.
 3. Προσβάλλονται σοβαρές - αρθρικές βλάβες ή περισσότερο από το 10% του δέρματος.

Αιτίες Ψωρίασης

Το άγχος και η κούραση οδηγούν σε ψωρίαση

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα «Γιατί εμφανίζεται η ψωρίαση; » Οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες.

 1. Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Βασίζεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ανοσοκύτταρα από Τ-φονείς και Τ-βοηθούς, των οποίων η λειτουργία είναι να προστατεύουν το σώμα από ιούς, βακτήρια και κύτταρα όγκου, εισβάλλουν στα ανώτερα στρώματα του δέρματος για κάποιο λόγο. Εδώ παράγουν μεσολαβητές φλεγμονής – ουσίες που «πυροδοτούν» τη φλεγμονώδη αντίδραση Τα κύτταρα του δέρματος διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται (πολλαπλασιασμός).
 2. Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μη φυσιολογική ανάπτυξη, διαίρεση και ωρίμανση των επιθηλιακών κυττάρων - κερατινοκυττάρων. Η συνέπεια τέτοιων δερματικών αλλαγών είναι μια επίθεση από τα ανοσοκύτταρα των Τ λεμφοκυττάρων και των μακροφάγων στα νοσούντα κύτταρα του δέρματος.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψωρίασης

Οι γιατροί έχουν εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου. Φυσικά, η ψωρίαση εμφανίζεται συχνότερα όταν αρκετές από αυτές τις καταστάσεις επιδρούν στο σώμα ταυτόχρονα.

 1. Κληρονομική διάθεση.Υπάρχει μια εκδοχή ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το ανοσοποιητικό σύστημα και για τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων είναι φορείς της νόσου. Επομένως, οι γονείς με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά που εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα.
 2. Λεπτό ξηρό δέρμα. . . Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με τέτοια χαρακτηριστικά δέρματος είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από τα άτομα με λιπαρό και καλά ενυδατωμένο δέρμα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις προστατευτικές λειτουργίες του σμήγματος και στις δομικές ιδιότητες του δέρματος.
 3. Εξωτερικά ερεθιστικά. . . Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών συγκαταλέγεται στα άτομα που έρχονται συνεχώς σε επαφή με αλκοολούχα διαλύματα, διαλύτες, οικιακές χημικές ουσίες, καλλυντικά (λοσιόν, κρέμες χεριών).
 4. Υπερβολική υγιεινή- Η υπερβολική αγάπη για την καθαριότητα υπονομεύει επίσης τις προστατευτικές ιδιότητες του δέρματος. Σαπούνια, αφρόλουτρα και πετσέτες καθαρίζουν το φυσικό προστατευτικό φράγμα και αφήνουν μικροσκοπικούς τραυματισμούς.
 5. Κακές συνήθειες- Το αλκοόλ, το κάπνισμα και ο εθισμός στα ναρκωτικά κάνουν κακό στο δέρμα. Η διατροφή και η παροχή αίματος επιδεινώνονται.
 6. HIV- Οι ασθενείς με AIDS είναι πιο επιρρεπείς στην ψωρίαση. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Το γεγονός είναι ότι η ψωρίαση προκαλείται από αυξημένη δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων και στο AIDS, ο αριθμός τους μειώνεται.
 7. φαρμακευτική αγωγή- Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Συμπεριλαμβανομένων: β-αναστολείς, αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά και ανθελονοσιακά, ανθρακικό λίθιο.
 8. Λοιμώξεις (μύκητες και σταφυλόκοκκοι). . . Πολύ συχνά η ψωρίαση εμφανιζόταν αμέσως μετά από μυκητιάσεις ή ασθένειες που προκαλούνται από στρεπτόκοκκους.
 9. Να μετακινήσω- μια αλλαγή του κλίματος ή ακόμα και μια εποχή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για αυτήν την ασθένεια.
 10. Τονίζω- Έντονα συναισθηματικά σοκ ή σωματικό στρες (παρατεταμένη υποθερμία, υπερθέρμανση, ατυχήματα) προηγούνται της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων της ψωρίασης.
 11. τραύμα- συνεχείς επιδράσεις στο δέρμα: πίεση, τριβή, ξύσιμο. Ένα τέτοιο τακτικό τραύμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση των πρώτων ψωριασικών πλακών σε αυτό το σημείο.
 12. Αλλεργικές καταστάσεις- Τα αλλεργικά εξανθήματα και οι διεργασίες που εμφανίζονται σε όλα τα στρώματα του δέρματος αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια της ψωρίασης;

Συμπτώματα και σημεία ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια συστηματική ασθένεια που επηρεάζει περισσότερα από το δέρμα και τα νύχια. Επηρεάζει τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τη σπονδυλική στήλη, το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα.

Παρόλα αυτά, οι κύριες εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται στο δέρμα. Το όνομα ακανθοκυτταρικός σκώληκας μεταδίδει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της ψωρίασης. Οι πρώτες εκδηλώσεις είναι συχνά ροζ ή έντονο κόκκινο βλατίδες με το σωστό στρογγυλεμένο σχήμα, καλυμμένες με λέπια - ψωριασικές πλάκες. Εντοπίζονται συμμετρικά, κυρίως στις εκτεινόμενες πλευρές, στο κάτω μέρος της πλάτης και στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του δέρματος και της επένδυσης των γεννητικών οργάνων. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά στο αρχικό στάδιο έως δέκα εκατοστά ή περισσότερο.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εξανθήματος, όπως:Μορφές ψωρίασης:

 1. Ψωρίαση με λακκούβες - το μέγεθος των στοιχείων είναι μικρότερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας.
 2. Εντερική ψωρίαση - οι βλατίδες έχουν σχήμα δακρύου και μέγεθος κόκκου φακής.
 3. Ψωρίαση νομισμάτων - οι πλάκες μεγαλώνουν σε μέγεθος 3-5 mm και έχουν στρογγυλεμένες άκρες.

Διακρίνουν επίσης τα σχήματα του εξανθήματος, εάν τα στοιχεία του έχουν τη μορφή δαχτυλιδιών, καμάρες και γιρλάντες, γεωγραφικούς χάρτες με ανώμαλα άκρα.

Οι βλατίδες καλύπτονται με φολιδωτό επίχρισμα που αφαιρείται εύκολα. Αποτελείται από κερατινοποιημένα κύτταρα της επιδερμίδας. Οι ψωριασικές πλάκες αρχίζουν να καλύπτονται με λέπια από το κέντρο και στη συνέχεια η πλάκα απλώνεται στις άκρες. Η χαλαρή και ελαφριά εμφάνισή του οφείλεται στο γεγονός ότι τα κερατινοποιημένα κύτταρα διαποτίζονται από χώρους γεμάτους αέρα. Μπορεί να σχηματιστεί ένας ροζ δακτύλιος γύρω από τα στοιχεία - αυτή είναι μια περιοχή φλεγμονής, μια ζώνη ανάπτυξης πλάκας. Το δέρμα γύρω από τα στοιχεία του εξανθήματος δεν αλλάζει.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλήςαντιπροσωπεύει πλάκες ψωρίασης που προεξέχουν σημαντικά πάνω από το περιβάλλον δέρμα. Καλύπτονται πυκνά με λέπια που μοιάζουν με λέπια. Σε αυτή την περίπτωση, τα μαλλιά μένουν ανέγγιχτα. Τα εξανθήματα μπορούν να εμφανιστούν όχι μόνο κάτω από τα μαλλιά, αλλά και σε λεία επιδερμίδα, στο λαιμό και πίσω από τα αυτιά. Τέτοιες αλλαγές εξηγούνται από την ενεργό διαίρεση των κερατινοκυττάρων στις πληγείσες περιοχές.

Ψωρίαση στα πόδια και τις παλάμεςπροκαλεί έντονη πάχυνση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος σε αυτά τα μέρη του σώματος. Το δέρμα γίνεται παχύ, τραχύ. Συχνά διεισδύουν ρωγμές. Αυτό προκαλείται από έντονες κυτταρικές διαιρέσεις που πολλαπλασιάζονται 8 φορές πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, αλλά δεν αφαιρούνται έγκαιρα από την επιφάνεια του δέρματος.

Ψωρίαση των νυχιώνδιαφέρει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων. Τα κυριότερα, ωστόσο, είναι δύο κύριοι τύποι βλάβης στις πλάκες των νυχιών:

 1. Σύμφωνα με τον τύπο «δακτυλήθρα». Μικρές λακκούβες σχηματίζονται στην πλάκα των νυχιών, παρόμοια με σημάδια από τσιμπήματα.
 2. Ανάλογα με τον τύπο της ονυχομυκητίασης. Οι βλάβες μοιάζουν με μύκητες των νυχιών. Τα νύχια γίνονται πιο παχιά, αποχρωματίζονται, ξεφλουδίζονται. Μια βλατίδα ψωρίασης που περιβάλλεται από ένα κόκκινο περίγραμμα είναι ορατή μέσω της πλάκας του νυχιού. Μοιάζει με μια κηλίδα λαδιού που κρυφοκοιτάζει μέσα από το νύχι.

Τα συμπτώματα και τα σημάδια της ψωρίασης εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου, τα οποία αντικαθιστούν το ένα το άλλο κυκλικά κατά τη διάρκεια του έτους. Άρα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν «χειμωνιάτικο» νόσημα αν η έξαρση συμβεί την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα. Η βελτίωση της κατάστασης το καλοκαίρι οφείλεται στο γεγονός ότι η υπεριώδης ακτινοβολία στον ήλιο έχει θεραπευτική δράση. Όμως κάποιοι ασθενείς υποφέρουν από τον «καλοκαιρινό» τύπο.

Υπάρχουν τέτοια στάδια στην πορεία της ψωρίασης:

 • προοδευτική - η εμφάνιση νέων στοιχείων, η ενεργή ανάπτυξη των υπαρχουσών πλακών, η φυσικότητα της ροζ ζώνης ανάπτυξης γύρω τους, έντονο ξεφλούδισμα και φαγούρα.
 • στάσιμο - διακοπή της ανάπτυξης των βλατίδων, απουσία νέων εξανθημάτων, λεπτές πτυχές του ανώτερου στρώματος του δέρματος γύρω από τις ψωριασικές πλάκες.
 • Παλινδρόμηση - η απουσία απολέπισης, η εξαφάνιση των πλακών και η εμφάνιση χρωστικών κηλίδων στη θέση τους υποδηλώνουν την αποδυνάμωση της διαδικασίας.

Πώς μοιάζουν τα εξανθήματα ψωρίασης;

Πώς φαίνεται η ψωρίαση στο δέρμα

Κάθε οργανισμός είναι ατομικός και αντιδρά διαφορετικά στις ασθένειες. Επομένως, ο τύπος του εξανθήματος μπορεί να ποικίλλει ευρέως. Αυτό εξηγεί την ποικιλία των μορφών και των τύπων της ψωρίασης.

Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι παρόμοια. Πρόκειται για κόκκινες κηλίδες – ψωριασικές πλάκες που προεξέχουν 1-3 mm πάνω από το επίπεδο του υγιούς δέρματος. Η εμφάνισή τους προκαλείται από το γεγονός ότι τα κύτταρα του επιφανειακού στρώματος του δέρματος - κερατινοκύτταρα - διαιρούνται πολύ ενεργά, δεν έχουν χρόνο να ωριμάσουν και μετατρέπονται σε πλήρη επιθηλιακά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αυξημένης παθολογικής ανάπτυξης, ορισμένες περιοχές του δέρματος παχαίνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα.

Από πάνω, οι πλάκες μπορεί να καλύπτονται με ένα γκρι, ασημί ή κιτρινωπό άνθος που μοιάζει με παραφίνη. Εξ ου και πήραν το όνομα - "λίμνες παραφίνης". Πρόκειται για κερατινοποιημένα επιθηλιακά κύτταρα των οποίων η απόρριψη είναι εξασθενημένη και τα οποία συσσωρεύονται στην επιφάνεια της προσβεβλημένης περιοχής του δέρματος.

Η κοινή ψωρίαση στο δέρμα

Οι κηλίδες είναι φολιδωτές, πιο καυτές από το υπόλοιπο δέρμα και μπορεί να γίνουν μεγάλες. Ο ασθενής συχνά αισθάνεται έντονο κνησμό σε αυτό το σημείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο φόντο της φλεγμονώδους διαδικασίας υπάρχει ένας καταρράκτης νευροαντανακλαστικών αντιδράσεων και μια αλλεργική αντίδραση.

Ένας άλλος τύπος στοιχείου είναι οι βλατίδες. Αυτά είναι μικρά στοιχεία ενός εξανθήματος που μοιάζουν με φυματίωση. Το μέγεθος είναι περίπου 1 mm. Δεν υπάρχει κοιλότητα γεμάτη με περιεχόμενο στη μέση. Συχνά εντοπίζονται στις αρθρώσεις του γονάτου και του αγκώνα. Παραμένουν εκεί ακόμη και σε περιόδους που η ασθένεια υποχωρεί.

Κατά τη διάρκεια των παροξύνσεων τα στοιχεία του εξανθήματος σταδιακά διευρύνονται και συγχωνεύονται με γειτονικές πλάκες. Σε φάσεις βελτίωσης (ύφεση), οι κηλίδες αρχίζουν να φωτίζουν από το κέντρο. Σταδιακά παίρνουν το σχήμα δακτυλίου και μπορούν να διαλυθούν εντελώς. Μετά τις πλάκες, ένα ίχνος παραμένει στο σώμα - μελάγχρωση. Μπορεί να είναι σημαντικά πιο ανοιχτόχρωμο ή πιο σκούρο από το περιβάλλον δέρμα. Αφού ένα άτομο μαυριστεί, ο τόνος του δέρματος συνήθως εξομαλύνεται.

Πώς φαίνονται οι βλάβες των νυχιών στην ψωρίαση;

Ψωρίαση στα νύχια

Η ψωρίαση των νυχιών είναι παρόμοια με μια μυκητιασική λοίμωξη της πλάκας των νυχιών. Για τη σωστή διάγνωση απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση. Οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν μόνο ένα νύχι ή όλα ταυτόχρονα και είναι πολύ διαφορετικές. Εμφανίζονται στο 10-15% των ασθενών. Η βλάβη στα νύχια συχνά συνδέεται με πόνο στις αρθρώσεις που προκαλείται από ψωρίαση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρχουν εξανθήματα.

Η ψωρίαση των νυχιών έχει διάφορα στάδια:

 • σημεία με εσοχή - νύχι δακτυλήθρα
 • αυλακώσεις με διαμήκη εσοχή
 • Διασταυρούμενη συμπίεση στο κέντρο του νυχιού, αυτά τα πρώτα σημάδια σχετίζονται με βλάβη στη ρίζα του νυχιού - τη μήτρα του νυχιού
 • Οι "λεκέδες" είναι ροζ μπαλώματα ακανόνιστου σχήματος που φαίνονται μέσα από το νύχι - αυτή είναι η συσσώρευση ορογόνου υγρού κάτω από το νύχι
 • Οι διαταραχές του κυκλοφορικού κάνουν το νύχι θαμπό, θολό, κίτρινο και πυκνό
 • η πλάκα του νυχιού παίρνει την όψη νυχιού πουλιού, η οποία συνοδεύεται από πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία εμπλέκει τις νευρικές απολήξεις.

Οι βλάβες των νυχιών ξεκινούν από την άκρη και σταδιακά κινούνται προς τη ρίζα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Οι διαταραχές της μικροκυκλοφορίας προκαλούν το νύχι να θολώνει και να αλλάζει χρώμα από κίτρινο σε γαλαζωπό.

Εάν εμφανίσετε παρόμοια συμπτώματα στον εαυτό σας, μην κάνετε αυτοδιάγνωση. Παρόμοιες αλλαγές μπορεί να προκληθούν από άλλους λόγους: μύκητες, τραύματα και κυκλοφορικές διαταραχές.

Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;

Αυτή η ερώτηση τίθεται συχνά από ασθενείς που έχουν μόλις διαγνωστεί με τη νόσο και από γνωστούς του ασθενούς. Οι επιστήμονες δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και ένα άρρωστο άτομο είναι απολύτως ασφαλές για τους άλλους. Γιατί η ψωρίαση δεν προκαλείται από ιούς ή βακτήρια, αλλά από επιθετικά λευκά αιμοσφαίρια. Για άγνωστους λόγους, αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος και προκαλούν φλεγμονή του δέρματος. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι δερματικά εξανθήματα και οιδήματα (ψωριασικές πλάκες) σε ορισμένα σημεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Θεραπεία της ψωρίασης στο νοσοκομείο

Η θεραπεία της ψωρίασης εξαρτάται από τη μορφή και το στάδιο της νόσου, καθώς και από την ευαισθησία στα φάρμακα. Η παραδοσιακή ιατρική εστιάζει στη χρήση φαρμάκων. Η θεραπεία ξεκινά με τοπικά σκευάσματα που δρουν στο προσβεβλημένο δέρμα. Έτσι, προσπαθούν να αποφύγουν τις παρενέργειες που συνοδεύουν τη λήψη φαρμάκων από το στόμα. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση τοπικών θεραπειών παρέχονται παρακάτω. Τώρα ερχόμαστε στα χάπια και τις κάψουλες.

Υπάρχει μια τεχνική κατά την οποία αρχικά προσφέρονται στον ασθενή πιο ήπια φάρμακα με τις λιγότερες παρενέργειες. Εάν δεν είναι αποτελεσματικά, αντικαθίστανται με ισχυρότερα, κ. ο. κ. Ακόμα κι αν η θεραπεία είναι κατάλληλη για τον ασθενή, θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Το γεγονός είναι ότι το σώμα σταδιακά συνηθίζει το φάρμακο και τα αποτελέσματά του εξαφανίζονται.

Τα από του στόματος συστηματικά φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά. Συνταγογραφούνται για μεσαία και σοβαρά στάδια της νόσου. Βοηθούν επίσης εκείνους τους ασθενείς για τους οποίους η θεραπεία με άλλα μέσα δεν έχει οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. Αλλά έχουν σημαντικά μειονεκτήματα: μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και μετά την κατάργηση αυτών των κεφαλαίων, η κατάσταση επιδεινώνεται ξανά.

Ομάδα φαρμάκων Δοσολογική μορφή και επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό
Ρετινοειδή - παράγωγα της βιταμίνης Α. Επηρεάζει την ωρίμανση του ανώτερου στρώματος του δέρματος και εξαλείφει τις διαταραχές σε αυτή τη διαδικασία που προκαλούνται από την ψωρίαση. Φόρμα απελευθέρωσης - κάψουλες. Δοσολογία σύμφωνα με το σχήμα, ανάλογα με το στάδιο 30-75 mg / ημέρα.
Μειώνει τον ρυθμό διαίρεσης των κερατινοκυττάρων, προάγει τη φυσιολογική ωρίμανση και διαφοροποίηση των κυττάρων. Διατίθεται σε κάψουλες. Η ημερήσια δόση είναι 25-50 mg.
Ανοσοκατασταλτικά - φάρμακα που μειώνουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος Μειώνει τη δραστηριότητα των Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία κάνουν τα κύτταρα του δέρματος να διαιρούνται πιο έντονα. Αποστειρωμένο διάλυμα σε αμπούλες. Η δόση έναρξης όταν χορηγείται σε φλέβα είναι 3-5 mg / kg την ημέρα, όταν χορηγείται από το στόμα - 10-15 mg / kg την ημέρα.
Φάρμακα για τη θεραπεία κακοήθων νεοπλασμάτων (κυτταροστατικά) Αναστέλλει την υπερανάπτυξη και την αναπαραγωγή άτυπων κυττάρων της επιδερμίδας. Διατίθεται σε μορφή ταμπλέτας. Χορηγήστε 2, 5-5, 0 mg από το στόμα, 2-3 φορές την ημέρα, 1 φορά την εβδομάδα.

Οι φυσικοθεραπείες για την ψωρίαση είναι πολύ αποτελεσματικές. Φέρνουν σημαντική ανακούφιση στους ασθενείς, εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμεύουν ως ασφαλή υποκατάστατα της φαρμακευτικής αγωγής.

Μέθοδος φυσικοθεραπείας Επιδράσεις στο σώμα
Θεραπεία PUVA ή φωτοχημειοθεραπεία Συνδυασμός υπεριώδους ακτινοβολίας μακρών κυμάτων και εσωτερικού φωτοευαισθητοποιητή. Το μάθημα περιλαμβάνει 20-30 διαδικασίες. Η μέθοδος βασίζεται στο γεγονός ότι οι ακτίνες UV διεισδύουν βαθιά στο δέρμα. Ο φωτοευαισθητοποιητής αναστέλλει τη σύνθεση DNA στα κύτταρα του δέρματος και την ταχύτητα με την οποία διαιρούνται. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται ειδικές εγκαταστάσεις ή καμπίνες.
Επιλεκτική φωτοθεραπεία (S. F. T) Ακτινοβολία του δέρματος με υπεριώδεις ακτίνες με μήκος κύματος 280-320 nm Η πορεία είναι διαδικασία 15-35. Απαιτείται ειδική καμπίνα για θεραπεία.
Μονόχρωμη θεραπεία UV Εκθέστε κάθε εστία ξεχωριστά με λέιζερ ή πηγή λάμπας για την υπεριώδη ακτινοβολία. Επιτρέπει την ακτινοβόληση εστιακών σημείων ακόμη και σε δυσπρόσιτα σημεία χωρίς να επηρεάζει το υγιές δέρμα. Συνταγογραφείται σε περιπτώσεις που επηρεάζεται λιγότερο από το 10% του δέρματος. Η πορεία της θεραπείας είναι 15-30 διαδικασίες.
Θεραπεία με λέιζερ Η ακτινοβολία λέιζερ με διαφορετικά μήκη κύματος χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών εξανθημάτων. Το λέιζερ προάγει την ταχεία απορρόφηση των ψωριασικών πλακών και προστατεύει από την εμφάνιση ουλών στη θέση τους. Ο γιατρός καθορίζει τον αριθμό των παρεμβάσεων ξεχωριστά για κάθε ασθενή.
Ηλεκτρούπνος Η διαδικασία πραγματοποιείται σε μια συσκευή που βασίζεται σε μια ήπια δράση στον εγκέφαλο με ασθενείς ηλεκτρικούς παλμούς. Διάρκεια 20-60 λεπτά. Ο αριθμός των διαδικασιών είναι 10-12. Ο ηλεκτρούπνος έχει ηρεμιστική δράση. Ως αποτέλεσμα, η δραστηριότητα του νευρικού συστήματος ομαλοποιείται, οι πλάκες αρχίζουν να διαλύονται και μια περίοδος ευημερίας αρχίζει πιο γρήγορα.
Μαγνητική Θεραπεία Η θεραπεία με μαγνητικά πεδία έχει θετική επίδραση στη γενική ευεξία. Ο κνησμός και η φλεγμονή του δέρματος, το πρήξιμο και ο πόνος στις αρθρώσεις μειώνονται, η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση βελτιώνεται. Η συσκευή Betatron χρησιμοποιείται για θεραπεία. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 20 λεπτά. Αριθμός ανά μάθημα 10-15.
Θεραπεία με υπερήχους Χρησιμοποιείται ως αναλγητικό, αντικνησμώδες και αποσυμφορητικό. Προωθεί την απορρόφηση των ουλών. Η διαδικασία μπορεί να συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή (φωνοφόρηση). Ο χρόνος έκθεσης για μια περιοχή είναι 15 λεπτά. Για να επιτευχθεί θεραπευτικό αποτέλεσμα απαιτούνται 7-14 συνεδρίες.
Υπερθερμία Ζεσταίνουμε υφάσματα σε θερμοκρασία 40 βαθμών με ειδικά μαξιλάρια με θερμικό μείγμα. Αυτή η επίδραση στο σώμα ομαλοποιεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει την επίθεση στο δέρμα. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου 2 ώρες. Ο αριθμός τους καθορίζεται από τον γιατρό.
Θεραπεία με δηλητήριο μέλισσας Η ουσία εισάγεται στο σώμα χρησιμοποιώντας μια μηχανή ηλεκτροφόρησης ή υπερήχων. Επιτυγχάνεται αντιφλεγμονώδες, απορροφήσιμο, αντικνησμώδες αποτέλεσμα. Ο μεταβολισμός ομαλοποιείται. Ο ελάχιστος αριθμός διαδικασιών είναι 10.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε μια δίαιτα για άτομα με ψωρίαση. Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επιδεινώσουν την ασθένεια. Το μενού πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ταυτόχρονα απλό. Θα πρέπει να ξεκουράζει τα έντερα και το συκώτι και επίσης να μην κάνει τον οργανισμό αλλεργικό.

Εγκεκριμένα Προϊόντα Απαγορευμένα τρόφιμα
Λαχανικά (κολοκύθα, καρπούζι, παντζάρια, καρότα, πατάτες, ραπανάκι) Ζωικό λίπος
Φρούτα (βερίκοκα, ροδάκινα, μήλα), χυμοί αλκοόλ
Μούρα (εκτός από κόκκινα μούρα: φράουλες, σμέουρα, κόκκινες σταφίδες) Λιπαρά κρέατα (χοιρινό, πάπια)
Φρέσκα βότανα Καπνιστό κρέας
Άπαχο κρέας (μοσχάρι, μοσχάρι, κουνέλι, γαλοπούλα) όχι περισσότερο από 200 g την ημέρα κόκκινο ψάρι
Τυρί, τυρί κότατζ, γαλακτοκομικά προϊόντα Ανθρακούχα ποτά και καφές
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Αυγά
Ψάρια με χαμηλά λιπαρά Παγωτό και μιλκσέικ
φύκι Ελάχιστη ποσότητα ζαχαροπλαστικής και ζάχαρης
Ψωμί ολικής Βούτυρο και σφολιάτα

Για να καθαρίσετε το σώμα από τοξίνες και μεταβολικά προϊόντα, είναι απαραίτητο να διεξάγετε ημέρες νηστείας δύο φορές την εβδομάδα. Συνιστούν κεφίρ, μήλο, λαχανικά.

Ποιες αλοιφές είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της ψωρίασης;

Η χρήση αλοιφών για την ψωρίαση φέρνει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με άλλα εξωτερικά σκευάσματα. Τα συστατικά της αλοιφής δεν μένουν στην επιφάνεια της πλάκας, αλλά μάλλον μαλακώνουν τα λέπια και διεισδύουν στο δέρμα.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αλοιφών που διατίθενται για τη θεραπεία της ψωρίασης. Διορισμός στα πρώτα στάδιαμη ορμονικές αλοιφές.

Σε περίπτωση που η θεραπεία δεν δώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, συνταγογραφήστεορμονικές αλοιφές. . . Η θεραπεία ξεκινά με ελαφρύτερα φάρμακα που έχουν ελάχιστες παρενέργειες. Εάν δεν έχει επιτευχθεί βελτίωση, συνταγογραφούνται ισχυρότερες αλοιφές που περιέχουν γλυκοκορτικοστεροειδή.

Όνομα της αλοιφής Φαρμακευτική δράση Παρενέργειες
Αδύναμες αλοιφές Καταστέλλει την αυξημένη δραστηριότητα των λευκοκυττάρων, εμποδίζει την κίνηση τους στο δέρμα, εξαλείφει την αίσθηση της έντασης και του κνησμού. Πρήξιμο του δέρματος, κνησμός, ερυθρότητα.
Μέτριες αλοιφές Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιοιδηματώδη, αντικνησμώδη δράση. Κατάλληλο για ασθενείς με εξιδρωματικές μορφές ψωρίασης, μειώνει την αιμορραγία. Εφαρμόστε 2-3 φορές την ημέρα σε λεπτή στρώση σε περιορισμένες περιοχές. Η θεραπεία διαρκεί 10-14 ημέρες. Στεροειδές ακμή, ατροφία και τέντωμα του δέρματος, αίσθημα καύσου, κνησμός, υπομελάγχρωση.
Ισχυρές αλοιφές Τοπικός αντιφλεγμονώδης, αντικνησμώδης και αντιαλλεργικός παράγοντας. Μειώνει την υγρασία στο δέρμα. Εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή 2-3 φορές την ημέρα για έως και δύο εβδομάδες. Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Δερματική ατροφία.
Πολύ δυνατές αλοιφές Έχει ισχυρή αντικνησμώδη και αντιαλλεργική δράση. Επιβραδύνει τις διαδικασίες κυτταρικής διαίρεσης και κερατινοποίησης. Εφαρμόστε 1-2 φορές την ημέρα για όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες ανά μάθημα. Ακμή, τριχόπτωση, ατροφία δέρματος. Να μη χρησιμοποιείται σε φλυκταινώδη και εκτεταμένη ψωρίαση κατά πλάκας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν πολλά φάρμακα με τη μορφή αλοιφών. Ο γιατρός επιλέγει το φάρμακο ξεχωριστά για τον ασθενή και, εάν είναι απαραίτητο, το αλλάζει για ένα ισχυρότερο.

Μην ξεχνάτε ότι αν έχετε ψωρίαση, σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσετε τις επισκέψεις στον γιατρό. Άλλωστε, αυτή η ασθένεια μπορεί να κρύψει τα αρχικά στάδια του καρκίνου του δέρματος.

Η επιλογή ενός θεραπευτικού σχήματος για την ψωρίαση είναι μια κουραστική διαδικασία που περιλαμβάνει πολλές δοκιμές και λάθη. Μην απελπίζεστε αν δεν βρείτε αμέσως το "δικό σας" φάρμακο. Να θυμάστε ότι εάν η ασθένεια δεν επιστρέψει για χρόνια, πολλοί άνθρωποι έρχονται σε μόνιμη βελτίωση. Μπορείτε επίσης!