Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Ένα ορισμένο ποσοστό των ανθρώπων στη γη πάσχει από ψωρίαση. Πρώτα απ 'όλα, η ψωρίαση εμφανίζεται ακριβώς στο τριχωτό της κεφαλής, η θεραπεία της οποίας συνιστάται όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Τα αίτια της νόσου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά τα συμπτώματα είναι έντονα. Συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό για θεραπεία, να λάβετε ολοκληρωμένη θεραπεία και να τηρήσετε προληπτικά μέτρα.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

αιτίες

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια τα αίτια της οποίας παραμένουν ένα μυστήριο για τον άνθρωπο. Γίνονται πολυάριθμες μελέτες για αυτό το θέμα, νέα αποτελέσματα εμφανίζονται, νέα αίτια και θεωρίες που εγείρουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Με την ψωρίαση, ο ρυθμός σχηματισμού νέων κυττάρων αυξάνεται, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται πάρα πολλά από αυτά, το δέρμα αρχίζει να σκληραίνει και ξεκινά μια φλεγμονώδης διαδικασία.

Μέχρι στιγμής, το εξής γεγονός έχει αναγνωριστεί ως η αιτία της νόσου - στην ψωρίαση, η διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης διαταράσσεται, ο σχηματισμός κερατινοκυττάρων αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου.

Η αυξημένη κυτταρική ανανέωση προκαλεί μια φλεγμονώδη διαδικασία και η φλεγμονώδης διαδικασία με τη σειρά της οδηγεί σε ακόμη υψηλότερο ρυθμό κυτταρικής διαίρεσης, που είναι ένας φαύλος κύκλος. Η κληρονομική προδιάθεση οδηγεί σε υψηλό ποσοστό διαίρεσης.

Μερικές φορές μια παραβίαση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του στρες μετά από λοιμώδη νόσο οδηγεί σε μια τέτοια διαδικασία. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας έχουν τριπλάσιο αριθμό ασθενών με ψωρίαση από τα υγιή άτομα.

Πριν από εκατοντάδες χρόνια πίστευαν ότι τα άτομα με ψωρίαση ήταν καταραμένα και μπορούσαν να μεταδώσουν αυτές τις ασθένειες σε άλλους.

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη ψωρίασης:

 • Γενετικές ασθένειες που εμφανίζονται όταν ιοί και βακτήρια εισέρχονται στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε αλλαγή στη δομή των χρωμοσωμάτων.
 • Δερματικές λοιμώξεις, πυώδης φλεγμονή.
 • Παραβίαση του μεταβολισμού των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
 • Χρόνια φλεγμονή - ιγμορίτιδα, μέση ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα και άλλα. Σε πολλούς ασθενείς με ψωρίαση, έχουν παρατηρηθεί υψηλά ποσοστά ανάλυσης του αριθμού των λεμφοκυττάρων και των λευκοκυττάρων στο αίμα.
 • Πολύ ξηρός ή πολύ υγρός αέρας όπου ο ασθενής βρίσκεται συνεχώς.
 • Στρες, άγχος, κατάθλιψη.
 • Κατά τη λήψη αντιβιοτικών, ένας ανοσοτροποποιητής οδηγεί σε επιδείνωση της ανοσίας και κατά συνέπεια σε ψωρίαση.
 • Αυξήστε τον κίνδυνο χρήσης αλκοόλ και καπνού.
 • Ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό, ανθυγιεινή διατροφή, κατανάλωση τροφών με αλλεργιογόνα, υπέρβαρο.
 • Ενδοκρινικές Διαταραχές.
 • Ασθένειες των εσωτερικών οργάνων.

Εάν ένα άτομο έχει παρατηρήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων ψωρίασης, τοπική ξηροδερμία, τραχύτητα, ερυθρότητα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν δερματολόγο για διάγνωση.

Η ψωρίαση εμφανίζεται στο κεφάλι για κάποιο λόγο, από την οποία σημειώνεται μια ειδική δομή του δέρματος, συχνά μικροτραύματα που εμφανίζονται κατά το ξύσιμο του δέρματος σε αυτό το μέρος.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ένα τοις εκατό των ανθρώπων παγκοσμίως πάσχει από ψωρίαση, στους οκτώ στους δέκα ασθενείς η ψωρίαση εντοπίζεται στην περιοχή του κεφαλιού, στους τέσσερις στους δέκα εντοπίζεται μόνο στο κεφάλι. Σε έξι στους δέκα ανθρώπους, η ασθένεια δεν περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά εξαπλώνεται στους αγκώνες, τα γόνατα, τις παλάμες των χεριών και άλλες περιοχές.

Εάν ο ασθενής έχει προδιάθεση για ψωρίαση, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα με το παραμικρό άγχος ή άγχος. Ορίστε μια ομάδα κινδύνου ασθενών. Τυπικά, τα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται για πρώτη φορά σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ δεκαπέντε και είκοσι πέντε ετών.

Τύποι (φόρμες)

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης. Οι δύο κύριες μορφές της νόσου είναι η ήπια και η σοβαρή.

 • Οι πνεύμονες χαρακτηρίζονται από το σχηματισμό μικρών βλαβών που καλύπτονται με τις ίδιες μικρές πλάκες ψωρίασης.
 • Σε σοβαρές μορφές, η ψωρίαση επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή της κεφαλής, οι βλάβες συνδυάζονται, το δέρμα είναι ξηρό, οι ψωριασικές πλάκες σχηματίζονται σε μεγάλες πλάκες, το δέρμα γίνεται πολύ πιο τραχύ.

Στάδια

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται σε διάφορα στάδια.

 • Το προχωρημένο στάδιο χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη της νόσου και το σχηματισμό νέων βλαβών.
 • Κατά το στατικό στάδιο, τα συμπτώματα της νόσου δεν αλλάζουν με κανένα τρόπο. Τα νέα δεν εμφανίζονται, τα παλιά δεν αλλάζουν.
 • Με το παλίνδρομο στάδιο εξαλείφονται τα συμπτώματα. Μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν εποχιακά. Στη χειμερινή ψωρίαση, η αιτία της νόσου μπορεί να είναι η έλλειψη υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά αν τα συμπτώματα ενταθούν το καλοκαίρι, ο λόγος είναι το αντίθετο - υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία.

Συμπτώματα

Τα δερματολογικά παράπονα δεν επηρεάζουν μόνο τη φυσική κατάσταση του ασθενούς, αλλά και την ψυχολογική του σταθερότητα. Η ψωρίαση, μια χρόνια, ανίατη ασθένεια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπομείνει. Προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε συνεχώς από τα συμπτώματα της νόσου, κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο, προσπάθεια και μερικές φορές χρήματα.

Εάν τα ρούχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν την ψωρίαση στο σώμα, αυτό το κόλπο δεν θα λειτουργήσει για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Συνήθως, οι ασθενείς με ψωρίαση από αυτή την περιοχή αρχίζουν να αναπτύσσουν τη νόσο. Μερικές φορές η ψωρίαση σταματά να εξαπλώνεται, ειδικά εάν τα συμπτώματά της αντιμετωπίζονται συνεχώς με καλά και αποτελεσματικά φάρμακα, αλλά η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι επίσης γνωστή ως σμηγματορροϊκή ψωρίαση. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υπερβολικό ξεφλούδισμα του τριχωτού της κεφαλής που μοιάζει με πιτυρίδα. Επιπλέον, ο ασθενής υποφέρει από κνησμό, σχηματισμό ψωριασικών πλακών στην περιοχή αυτή.

Ένα σημαντικό γεγονός για τα άτομα με ψωρίαση είναι ότι οι τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής δεν πέφτουν ούτε κατά την έναρξη της νόσου ούτε κατά την ανάπτυξή της.

Το δέρμα κάτω από τις ψωριασικές πλάκες μπορεί να αιμορραγήσει όταν γρατσουνιστεί, επομένως οι ασθενείς δεν πρέπει να ξύνουν το δέρμα τους. Η πληγείσα περιοχή μπορεί να κοκκινίσει λόγω της φλεγμονώδους διαδικασίας.

Η ασθένεια περιοδικά εξελίσσεται και υποχωρεί. Με την υποτροπή επανέρχονται τα συμπτώματα της νόσου, οπότε ο ασθενής θα πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή για να απαλλαγεί από τα συμπτώματα ώστε να ξεκινήσει η περίοδος της ύφεσης. Σε ύφεση, τα συμπτώματα της ψωρίασης δεν είναι έντονα.

Η διάρκεια κάθε περιόδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η διάρκεια της ύφεσης μπορεί να είναι έως και δύο χρόνια.

Για να μάθετε πώς φαίνεται η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής, ας πάμε στην ενότητα των συμπτωμάτων.

θεραπεία

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει θεραπεία για την ψωρίαση.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Η χρήση φαρμάκων και λαϊκών θεραπειών, καθώς και σύνθετη θεραπεία, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Πρώτα απ 'όλα, για τη διάγνωση της νόσου, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν δερματολόγο. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις για να κάνει ακριβή διάγνωση.

Σπιτικές θεραπείες

Για τη θεραπεία της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιούνται λαϊκές συνταγές. Συνιστώνται ως μέρος σύνθετης θεραπείας για την ενίσχυση των επιδράσεων των φαρμάκων.

Απαγορεύεται η ανεξάρτητη χρήση συνταγών παραδοσιακής ιατρικής. Θα πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό σας και να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από έγκριση.

Οι ακόλουθες θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής:

 • Το Celandine είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση της φλεγμονώδους διαδικασίας. Το βότανο πλένεται και στεγνώνει, προστίθεται κόκκινο κρασί και το δέρμα θεραπεύεται με το προϊόν που προκύπτει.
 • Ένα βάμμα με λευκό κρασί παρασκευάζεται από καλάθια ηλίανθου. Ο χυμός συμπιέζεται από τον ηλίανθο και το δέρμα αντιμετωπίζεται με αυτόν τον παράγοντα.
 • Το σαμπούκο είναι επίσης αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τον κνησμό, τη φλεγμονή και την ερυθρότητα του δέρματος. Οι ταξιανθίες μουλιάζονται σε νερό για δύο ώρες. Το διάλυμα λαμβάνεται από το στόμα.
 • Το μέλι με το ασπράδι αυγού και το σαμπουάν αναμειγνύονται, εφαρμόζονται στις πληγείσες περιοχές και ξεπλένονται με νερό.

φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα για τη θεραπεία κάθε ασθενούς επιλέγονται παρουσία του θεράποντος ιατρού σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το στάδιο της νόσου και το επίπεδο ανοσίας. Θα σας πει πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

Ένα φάρμακο που συνταγογραφείται από δερματολόγο, ακόμη και έμπειρο, μπορεί να μην είναι πάντα κατάλληλο για έναν ασθενή. Πολλά προϊόντα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην αρχή της χρήσης. Συνιστάται η λήψη φαρμάκων σε σύνθετη θεραπεία, δηλαδή ο συνδυασμός πολλών μορφών φαρμάκων.

Υπάρχουν διάφορες ομάδες φαρμάκων για την ψωρίαση και διαφορετικές θεραπείες.

Τα ορμονικά κεφάλαια στη σύνθεσή τους περιέχουν ενεργά συστατικά - ορμόνες που έχουν πολύ αποτελεσματική επίδραση στο σώμα και ανακουφίζουν γρήγορα τα συμπτώματα, αλλά δεν συνιστάται η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα στεροειδή μπορεί να είναι συστηματικά, να λαμβάνονται από το στόμα σε μορφή δισκίου ή να χορηγούνται ενδοφλέβια / ενδομυϊκά. Οι αλοιφές με ορμόνες στη σύνθεση είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές. Ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το δέρμα στο σημείο εφαρμογής του προϊόντος μπορεί να αλλάξει χρωστική ουσία, να γίνει λεπτό, τραυματικό και επιρρεπές σε δευτερογενείς λοιμώξεις.

Επιπλέον, συχνά παρατηρούνται συμπτώματα στέρησης μετά τη λήψη ορμονικών φαρμάκων. Αυτό συμβαίνει όταν τα συμπτώματα επανέρχονται μετά από παρατεταμένη θεραπεία και διακοπή του φαρμάκου, αλλά με συμπτώματα ακόμη χειρότερα.

Επομένως, δεν συνιστάται η χρήση ορμονικών σκευασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εφαρμογή σε περιοχές με ευαίσθητο δέρμα, η εφαρμογή σε μεγάλες περιοχές του δέρματος και επίσης η διακοπή της χρήσης του φαρμάκου. Είναι απαραίτητο να μειωθεί σταδιακά η δόση.

Τα μη ορμονικά φάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για τη θεραπεία της ψωρίασης. Χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση συμπτωμάτων, φλεγμονών, κνησμού, ερυθρότητας του δέρματος. Έχετε έναν πολύ μικρότερο κατάλογο αντενδείξεων και παρενεργειών.

Τα κύρια δραστικά συστατικά αυτής της ομάδας φαρμάκων καταπραΰνουν τη φλεγμονή, στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, καταπραΰνουν, ενυδατώνουν και μαλακώνουν το δέρμα. Από τα δραστικά συστατικά αναφέρονται ο ψευδάργυρος, η πίσσα, το σαλικυλικό οξύ και άλλες ουσίες.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου. Επιπλέον, τέτοια φάρμακα έχουν πολλές διαφορετικές μορφές απελευθέρωσης. Διαφέρουν επίσης ως προς την αποτελεσματικότητα και τις συστάσεις χρήσης. Οι ανασκοπήσεις της επίδρασής τους στη θεραπεία της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν να μελετηθούν στα φόρουμ.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο συχνά χρειάζεται, αλλά τα προϊόντα με βάση την πίσσα συνιστώνται όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ενυδατικές κρέμες καθώς η πίσσα στεγνώνει το δέρμα.

Οι ασθενείς συχνά επιλέγουν αλοιφές για τη θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

Τα καλλυντικά είναι επίσης πολύ δημοφιλή στους ασθενείς γιατί βελτιώνουν την όψη του τριχωτού της κεφαλής, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τα καλλυντικά προϊόντα, οι χρήστες επιλέγουν έλαια και σαμπουάν που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος, ανακουφίζουν από τον κνησμό και το ξεφλούδισμα στο τριχωτό της κεφαλής στην ψωρίαση.

Για τη θεραπεία της ψωρίασης χρησιμοποιούνται φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό και σταματούν τη διαδικασία ανανέωσης και διαίρεσης των κυττάρων του δέρματος.

Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να ληφθούν μόνο υπό ιατρική επίβλεψη, καθώς έχουν έναν μεγάλο κατάλογο αντενδείξεων και παρενεργειών.

Επίσης, είναι απαραίτητη η βελτίωση της γενικής κατάστασης του ασθενούς μέσω ειδικής δίαιτας που αποκλείει τα τρόφιμα με αλλεργιογόνα από τη διατροφή του ασθενούς. Συνιστάται η λήψη συμπλεγμάτων βιταμινών και μετάλλων.

Η φυσιοθεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί στον ασθενή. Για παράδειγμα, η υπεριώδης ακτινοβολία ενδείκνυται για την «χειμερινή» ψωρίαση.

προφύλαξη

Για την πρόληψη, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες συστάσεις:

 • Πρέπει να φροντίζετε καλά το δέρμα σας και να το πλένετε πιο συχνά με βρεφικό ή άλλο υποαλλεργικό σαπούνι.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα αλκοόλ και καπνού.
 • Μην μπαίνεις σε αγχωτικές καταστάσεις. Η κατάθλιψη, το άγχος μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή.
 • Τηρήστε την καθημερινή ρουτίνα.
 • Πάρτε σύμπλοκα βιταμινών και μετάλλων.
 • Ακολουθήστε μια ειδική δίαιτα που αποκλείει τα αλλεργιογόνα από τη διατροφή. Η δίαιτα επιλέγεται επίσης ξεχωριστά για τον ασθενή και την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μεταδοτική. Η απάντηση είναι όχι, αυτή η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική.