ψωρίαση

Πώς φαίνεται η ψωρίαση στα χέρια

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική νόσος, η δερμάτωση, που επηρεάζει κυρίως το δέρμα. Η αυτοανοσία αυτής της ασθένειας πιστεύεται επί του παρόντος. Η ψωρίαση συνήθως προκαλεί υπερβολικά ξηρές, κόκκινες, ανυψωμένες κηλίδες δέρματος. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς με ψωρίαση δεν έχουν ορατές δερματικές βλάβες. Οι κηλίδες που προκαλούνται από την ψωρίαση ονομάζονται πλάκες. Αυτές οι κηλίδες είναι εγγενώς θέσεις χρόνιας φλεγμονής και υπερβολικού πολλαπλασιασμού λεμφοκυττάρων, μακροφάγων και κερατινοκυττάρων του δέρματος, καθώς και υπερβολικού σχηματισμού νέων μικρών τριχοειδών αγγείων στο υποκείμενο στρώμα του δέρματος.

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Τα αίτια της ψωρίασης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά. Υπάρχουν επί του παρόντος δύο βασικές υποθέσεις σχετικά με τη φύση της διαδικασίας που οδηγεί στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας.

Σύμφωνα με την πρώτη υπόθεση, η ψωρίαση είναι μια πρωτοπαθής δερματοπάθεια κατά την οποία διαταράσσεται η φυσιολογική ωρίμανση και διαφοροποίηση των κυττάρων του δέρματος και τα κύτταρα αυτά υπεραναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της ψωρίασης θεωρείται από τους υποστηρικτές αυτής της υπόθεσης ως παραβίαση της λειτουργίας της επιδερμίδας και των κερατινοκυττάρων της.

Η αυτοάνοση επιθετικότητα των Τ λεμφοκυττάρων και των μακροφάγων κατά των κυττάρων του δέρματος, η διείσδυσή τους στο πάχος του δέρματος και ο υπερβολικός πολλαπλασιασμός στο δέρμα θεωρούνται δευτερεύουσες στην αντίδραση του οργανισμού στον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των "ψευδών", ανώριμων, παθολογικά αλλοιωμένων κερατινοκυττάρων. Αυτή η υπόθεση υποστηρίζεται υποστηρίζει την παρουσία θετικής επίδρασης στη θεραπεία της ψωρίασης με φάρμακα που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων ή/και προκαλούν επιταχυνόμενη ωρίμανση και διαφοροποίησή τους και ταυτόχρονα δεν έχουν ή έχουν ασήμαντες συστηματικές ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες - ρετινοειδή (συνθετικά ανάλογα της βιταμίνης Α), βιταμίνη D και ιδιαίτερα τη δραστική της μορφή, εστέρα φουμαρικού οξέος.

Η δεύτερη υπόθεση υποδηλώνει ότι η ψωρίαση είναι μια ανοσο-μεσολαβούμενη, ανοσοπαθολογική ή αυτοάνοση νόσος στην οποία η υπερανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του δέρματος, και ιδιαίτερα των κερατινοκυττάρων, είναι δευτερογενής σε διάφορους φλεγμονώδεις παράγοντες που παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ή/και, και αυτοάνοση κυτταρική βλάβη στο δέρμα, η μία δευτερεύουσα αναγεννητική απόκριση.

Τι συμβαίνει στο δέρμα και πώς το φροντίζετε;

Βλάβη της λειτουργίας φραγμού του δέρματος (ιδίως, μηχανική βλάβη ή ερεθισμός, τριβή και πίεση στο δέρμα, κατάχρηση σαπουνιού και απορρυπαντικών, επαφή με διαλύτες, οικιακές χημικές ουσίες, αλκοολούχα διαλύματα, παρουσία μολυσμένων εστιών στο δέρμα ή δερματικές αλλεργίες, ανεπάρκεια των ανοσοσφαιρινών, η υπερβολική ξηρότητα του δέρματος) παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της ψωρίασης.

Η μόλυνση στο ξηρό δέρμα οδηγεί σε ξηρή (μη εξιδρωματική) χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε συμπτώματα που μοιάζουν με ψωρίαση, όπως κνησμός και αυξημένος πολλαπλασιασμός των κυττάρων του δέρματος. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση του ξηρού δέρματος, τόσο λόγω φλεγμονής και αυξημένου πολλαπλασιασμού των κυττάρων του δέρματος, όσο και λόγω του γεγονότος ότι ο μολυσματικός οργανισμός απορροφά την υγρασία που διαφορετικά θα χρησίμευε για την ενυδάτωση του δέρματος. Για την αποφυγή της υπερβολικής ξηρότητας του δέρματος και τη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, η χρήση πετσετών και scrub, ειδικά σκληρών τρίβων, δεν συνιστάται σε ασθενείς με ψωρίαση, καθώς δεν βλάπτουν μόνο το δέρμα και αφήνουν μικροσκοπικές γρατσουνιές, αλλά και το επάνω μέρος Το υλικό ξύνει το προστατευτικό κεράτινο στρώμα και το σμήγμα από το δέρμα, το οποίο κανονικά προστατεύει το δέρμα από την ξήρανση και τη διείσδυση μικροβίων. Συνιστάται επίσης η χρήση ταλκ ή βρεφικής πούδρας μετά το πλύσιμο ή το μπάνιο για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία από το δέρμα που διαφορετικά θα «έπαιρνε» στον μολυσματικό παράγοντα. Επιπλέον, συνιστάται η χρήση προϊόντων που ενυδατώνουν και θρέφουν το δέρμα, καθώς και λοσιόν που βελτιώνουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Δεν συνιστάται η κατάχρηση σαπουνιού και απορρυπαντικών. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε την επαφή του δέρματος με διαλύτες και οικιακές χημικές ουσίες.

Είναι η ψωρίαση κληρονομική;

Το κληρονομικό συστατικό παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ψωρίασης και πολλά από τα γονίδια που συνδέονται ή εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξη της ψωρίασης είναι ήδη γνωστά, αλλά παραμένει ασαφές πώς αυτά τα γονίδια αναπτύσσονται κατά την ανάπτυξη της νόσου της ψωρίασης αλληλεπιδρούν . Τα περισσότερα από τα γονίδια που σήμερα είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την ψωρίαση επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Πιστεύεται ότι εάν υγιείς γονείς έχουν παιδί με ψωρίαση, η πιθανότητα να αρρωστήσει το επόμενο παιδί είναι 17%, και εάν ένας από τους γονείς έχει ψωρίαση, η πιθανότητα της νόσου στα παιδιά αυξάνεται στο 25% (με τη νόσο του και οι δύο γονείς - έως 60-70%).

Λόγω του γεγονότος ότι στους περισσότερους ασθενείς με ψωρίαση η κληρονομική μετάδοση της δερμάτωσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται ότι δεν είναι η ίδια η ψωρίαση που κληρονομείται, αλλά μια προδιάθεση σε αυτήν, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται με μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση κληρονομικών παραγόντων και δυσμενών περιβαλλοντικών επιδράσεων.

Πώς μοιάζει η ψωρίαση;

Ο υπερβολικός πολλαπλασιασμός των κερατινοκυττάρων (κυττάρων του δέρματος) στις ψωριασικές πλάκες και η διήθηση του δέρματος με λεμφοκύτταρα και μακροφάγα οδηγεί γρήγορα σε πάχυνση του δέρματος στα σημεία της βλάβης, ανύψωσή τους πάνω από την επιφάνεια του υγιούς δέρματος και σχηματισμό χαρακτηριστικού χλωμού, γκρίζου ή ασημί χρώματος κηλίδες που μοιάζουν με σκληρυμένο κερί ή παραφίνη ("λίμνες παραφίνης"). Οι ψωριασικές πλάκες εμφανίζονται πιο συχνά πρώτα σε περιοχές που εκτίθενται σε τριβή και πίεση - στις επιφάνειες των αγκώνων και στα squats, στους γλουτούς. Ωστόσο, οι ψωριασικές πλάκες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα , συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής (τριχωτό της κεφαλής), της παλάμης των χεριών, των πελμάτων των ποδιών και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με τα εξανθήματα εκζέματος, τα οποία συχνά επηρεάζουν την εσωτερική καμπτική επιφάνεια του γονάτου και των αρθρώσεων του αγκώνα, οι ψωριασικές πλάκες εμφανίζονται συχνότερα στο εξωτερική, τεντωμένη επιφάνεια των αρθρώσεων.

Τι χρειάζεται για τη διάγνωση της ψωρίασης;

Αυτό είναι συνήθως πολύ πιο δύσκολο στα παιδιά από ότι στους ενήλικες: Στα παιδιά, η ψωρίαση παίρνει συχνά μια άτυπη μορφή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικές δυσκολίες. Και όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για την καταπολέμηση της νόσου.

Δεν υπάρχουν διαγνωστικές διαδικασίες ή εξετάσεις αίματος που να είναι ειδικά για την ψωρίαση. Ωστόσο, με την ενεργό, προοδευτική ψωρίαση ή τη σοβαρή της πορεία, ανωμαλίες μπορούν να ανιχνευθούν σε αιματολογικές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν την παρουσία ενεργού φλεγμονώδους, αυτοάνοσης, ρευματικής διαδικασίας (αυξημένοι τίτλοι ρευματοειδούς παράγοντα, πρωτεΐνες οξείας φάσης, λευκοκυττάρωση, αυξημένο ESR κ. λπ. ), καθώς και ενδοκρινικές και βιοχημικές παθήσεις. Μερικές φορές χρειάζεται βιοψία δέρματος για να αποκλειστούν άλλες δερματικές παθήσεις και να επιβεβαιωθεί ιστολογικά η διάγνωση της ψωρίασης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Αξίζει να ξεκινήσετε τη θεραπεία της ψωρίασης στα παιδιά όσο το δυνατόν νωρίτερα και να παρακολουθείτε το παιδί, ώστε να ακολουθεί όλες τις συμβουλές του γιατρού. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητο. Με τη σωστή προσέγγιση, η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί και καθώς αφήνετε την ασθένεια να πάρει την πορεία της, το δέρμα επηρεάζεται όλο και περισσότερο.

Εάν το παιδί έχει συμπτώματα της νόσου - πλάκες στο δέρμα, φαγούρα, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία, να ακολουθήσετε αυστηρά όλες τις συστάσεις του γιατρού και θα σας συμβουλεύσει να εφαρμόσετε μια ειδική κρέμα στο δέρμα.

Στο προοδευτικό της στάδιο και με κοινές μορφές της νόσου, είναι καλύτερο να μεταφερθεί το παιδί στο νοσοκομείο. Συνταγογραφήστε απευαισθητοποιητικά και ηρεμιστικά, σε διάλυμα γλυκονικού ασβεστίου 5% ή διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου 10% σε κουταλάκια του γλυκού, επιδόρπια ή κουταλιές της σούπας 3 φορές την ημέρα. Κάθε δεύτερη μέρα, εφαρμόστε ένα διάλυμα 10% γλυκονικού ασβεστίου ενδομυϊκά 3-5-8 ml (ανάλογα με την ηλικία), 10-15 ενέσεις ανά πορεία. Με έντονο κνησμό, χρειάζονται αντιισταμινικά από το στόμα σε σύντομα μαθήματα για 7-10 ημέρες. Τα μεγαλύτερα παιδιά σε προοδευτική κατάσταση διέγερσης, κακός ύπνος, μικρές δόσεις υπνωτικών και μικρά ηρεμιστικά μερικές φορές λειτουργούν καλά.

Εφαρμόστε βιταμίνες: ασκορβικό οξύ 0, 05-0, 1 g 3 φορές την ημέρα. Πυριδοξίνη - διάλυμα 2, 5-5%, 1 ml κάθε δεύτερη μέρα, 15-20 ενέσεις ανά πορεία θεραπείας. Η βιταμίνη Β12 ενδείκνυται ιδιαίτερα για συχνές εξιδρωματικές μορφές ψωρίασης - 30-100 mcg 2 φορές την εβδομάδα ενδομυϊκά σε συνδυασμό με φολικό και ασκορβικό οξύ για 172-2 μήνες. Η βιταμίνη Α χορηγείται με 10. 000 - 30. 000 ME μία φορά την ημέρα για 1-2 μήνες. Στους ασθενείς με την καλοκαιρινή μορφή ψωρίασης, ιδιαίτερα σε αυτούς με έντονο κνησμό, εμφανίζεται νικοτινικό οξύ στο εσωτερικό του. Στην ψωριασική ερυθροδερμία συνιστώνται τα ακόλουθα: μονονουκλεοτίδιο ριβοφλαβίνης ενδομυϊκά, βιταμίνη Β15 από του στόματος ή σε υπόθετα (σε διπλή δόση), οροτικό κάλιο. Η βιταμίνη D2 πρέπει να χρησιμοποιείται με κάποια προσοχή σε όλες τις μορφές ψωρίασης.

Για την τόνωση των προστατευτικών και προσαρμοστικών μηχανισμών, συνταγογραφούνται πυρετογόνα φάρμακα, τα οποία ομαλοποιούν την αγγειακή διαπερατότητα και αναστέλλουν τη μιτωτική δραστηριότητα της επιδερμίδας. Καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με εβδομαδιαίες, πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος, πλάσματος, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται. Σε παιδιά με επίμονες (εξιδρωματικές και ερυθροδερμικές) μορφές ψωρίασης, μερικές φορές δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί θετική επίδραση με αυτούς τους παράγοντες. Στη συνέχεια, τα γλυκοκορτικοειδή συνταγογραφούνται από το στόμα σε δόση 0, 5-1 mg ανά 1 kg σωματικού βάρους την ημέρα για 2-3 εβδομάδες, ακολουθούμενη από σταδιακή μείωση της δόσης του φαρμάκου μέχρι τη διακοπή του. Λόγω της τοξικότητάς τους, τα κυτταροτοξικά φάρμακα δεν συνιστώνται για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας. Στα στατικά και οπισθοδρομικά στάδια της νόσου, συνταγογραφείται πιο ενεργή θεραπεία - UFO, γενικά λουτρά σε θερμοκρασία 35-37 ° C για 10-15 λεπτά μετά από 1 ημέρα.

Εξωτερική θεραπεία για την ψωρίαση.

Αλοιφές σαλικυλικού οξέος (1-2%), πίσσας θείου (2-3%). Γλυκοκορτικοειδείς αλοιφές. Αυτές οι αλοιφές εμφανίζουν γρήγορα άμεση επίδραση με τη μορφή αποφρακτικών επιδέσμων στον εντοπισμό ψωριασικών πλακών στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Σε παιδιά με κυρίαρχη αλλοίωση του τριχωτού της κεφαλής, μπορούν να συστηθούν οι πρόσφατα χρησιμοποιημένοι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης με τη μορφή λιπαντικών ή αποφρακτικών επιδέσμων με αλοιφές.

Είναι απαραίτητο να τονιστεί η σημασία της θεραπείας εστιακών λοιμώξεων (ασθένειες της αναπνευστικής οδού, όργανα ΩΡΛ, εισβολές ελμινθών κ. λπ. ). Η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή σε παιδιά με ψωρίαση μπορούν να γίνουν μετά την ηλικία των 3 ετών. Στο 90% των περιπτώσεων, αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ευεργετική επίδραση στην πορεία της διαδικασίας και παροξύνσεις εμφανίζονται στο 10% των ασθενών, ιδιαίτερα με εκτεταμένη εξιδρωματική ψωρίαση. Οι εξετάσεις παρακολούθησης στα 7-10 χρόνια έδειξαν ότι τα 2/3 των ασθενών μετά από αμυγδαλεκτομή δεν είχαν υποτροπές της νόσου, αλλά ακόμη και το υπόλοιπο 1/3 των παιδιών με εξάρσεις του εξανθήματος ήταν αραιά και οι υφέσεις παρατεταμένες. Οι παροξύνσεις της δερματοπάθειας ήταν πιο συχνές σε μη εγχειρισμένα παιδιά με ψωρίαση και χρόνια αμυγδαλίτιδα.

Οι μακροχρόνιες παρατηρήσεις μας στα παιδιά δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποτροπές της ψωρίασης συμβαίνουν λιγότερο συχνά με την αύξηση της ηλικίας, είναι λιγότερο έντονες και η τάση μετάβασης από κοινές μορφές δερματοπάθειας σε πιο περιορισμένες μορφές είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, σε ορισμένους ασθενείς, η διαδικασία παραμένει γενικευμένη με σοβαρή πορεία.

Είναι η ψωρίαση διάγνωση για τη ζωή;

Εάν ξεκινήσετε τη θεραπεία εγκαίρως και σωστά, τότε όχι. Η ανάπτυξη ψωρίασης σε ένα παιδί δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα έχει τη νόσο και ως ενήλικας. Φυσικά, η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια από την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να αναρρώσει κανείς 100%. Αλλά η φάση ανάπαυσης μπορεί να μεγιστοποιηθεί. Η ψωρίαση στα παιδιά αντιμετωπίζεται όπως οι ενήλικες, με εναλλαγή από τον ένα τύπο θεραπείας στον άλλο κάθε τρεις μήνες.

Το παιδί θα πρέπει να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένο εκ των προτέρων για το γεγονός ότι το σώμα του έχει ελαττώματα. Στα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, η ψωρίαση επηρεάζει συχνά το πρόσωπο και όχι το σώμα (30% των περιπτώσεων). Εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν στο μέτωπο, τα μάγουλα και τα βλέφαρα. Είναι πολύ δύσκολο να το πάρεις ψυχολογικά. Το ένα τρίτο των παιδιών με παιδική ψωρίαση έχουν επίσης επηρεαστεί τα νύχια. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά δύσκολο να κρύψετε την ασθένεια.

Εκτός από τις σωματικά άβολες αισθήσεις, η ψωρίαση μπορεί να είναι μια δύσκολη δοκιμασία για τη διάθεση ενός παιδιού. Οι γονείς δεν πρέπει να τον αφήνουν μόνο του με κάποιο πρόβλημα. Κάθε δραστηριότητα πρέπει να ενθαρρύνεται: αθλητισμός, παιχνίδια. Ωστόσο, αξίζει να θυμάστε τις προφυλάξεις. Για παράδειγμα, το δέρμα μπορεί να τεντωθεί σε ορισμένα μέρη του σώματος (για παράδειγμα σε μεγάλες περιόδους ποδηλασίας). Και αυτό μπορεί να προκαλέσει ψωρίαση. Παρά την αντιαισθητική κατάσταση του δέρματος, το παιδί μπορεί να πάει για κολύμπι! Και αν υπάρχουν χημικά στο νερό, αφαιρέστε το

Γιατί η ψωρίαση δεν είναι ακόμα πλήρως ιάσιμη;

Αυτή η ασθένεια ονομάζεται μυστηριώδης για κάποιο λόγο. Η φύση αυτής της ασθένειας δεν είναι ακόμη σαφής. Κάποια ψωρίαση επηρεάζει το πρόσωπο, άλλα έχουν άκρα, άλλα έχουν αρθρώσεις! Γιατί ο γάμος γίνεται στα κύτταρα του σώματός μας δεν είναι ξεκάθαρο. Ως ογκολογία, η ψωρίαση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δισκία. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Προσπαθούν να περιποιηθούν τα παιδιά με αλοιφές από φυσικές πρώτες ύλες. Η πρόγνωση είναι ευνοϊκή, αλλά η αλοιφή δεν έχει ακόμη βγει στην παραγωγή. Στο μεταξύ, συμβουλεύω τους γονείς, τους τσαρλατάνους και τους ψευτοθεραπευτές να μην εμπιστεύονται και, εάν υπάρχουν σημάδια ψωρίασης σε ένα παιδί, να απευθυνθούν σε έναν ειδικό - παιδοδερματολόγο.