Πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση στο σπίτι

Αιτίες και συμπτώματα της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες ασθένειες. Ούτε οι αιτίες αυτής της ασθένειας ούτε οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να θεραπευτεί είναι γνωστές με βεβαιότητα. Πιστεύεται ότι η επίτευξη πλήρους θεραπείας από την ψωρίαση είναι αδύνατη. Επομένως, ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη σταθερής μακροχρόνιας ύφεσης και η μείωση της συχνότητας των παροξύνσεων. Δεδομένου ότι αυτή η ασθένεια απαιτεί διόρθωση της διατροφής, του τρόπου ζωής, της συστηματικής χρήσης φαρμάκων και μη φαρμακολογικών παραγόντων, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται κυρίως στο σπίτι.

Αιτίες και σημάδια ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια παθολογία με επαναλαμβανόμενη πορεία. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα και ιστούς, αλλά οι κύριες εκδηλώσεις της ψωρίασης είναι δερματολογικές. Οι ερυθρές βλάβες χύνονται στο δέρμα, οι οποίες τείνουν να διευρυνθούν και να ενωθούν. Η επιφάνειά του είναι καλυμμένη με γκριζωπό κλίμακες που εύκολα αποξεστούν, αποκαλύπτοντας υγρά, γυαλιστερά μπαλώματα με κηλίδες "αιματηρή δροσιά" από κάτω.

Οι πιο συνηθισμένοι ιστότοποι για εντοπισμό ψωριασικής πλάκας είναι τα γόνατα και οι αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής, πίσω από τα αυτιά και το κάτω μέρος της πλάτης. Το εξάνθημα συνοδεύεται συνήθως από κνησμό, σφίξιμο και δυσφορία στις πληγείσες περιοχές.

Η εμφάνιση της ψωρίασης σχετίζεται με το άγχος, με μια πρόσφατη μολυσματική ασθένεια, αλλεργίες και ενδοκρινικές παθολογίες, αλλά σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οφείλεται σε γενετικό ελάττωμα. Κάθε ένας από τους παραπάνω παράγοντες είναι απλώς ένα «σκανδάλη» που ξεκινά τον μηχανισμό της ανώμαλης απόκρισης του σώματος σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Λόγω της αποτυχίας, η διαδικασία διαίρεσης των επιδερμικών κυττάρων διαταράσσεται. Ο ρυθμός θανάτου και απολέπισης των επιφανειακών κυττάρων αυξάνεται κατά 4 έως 5 φορές σε σύγκριση με τον συνηθισμένο κύκλο. Ως αποτέλεσμα, οι ζυγαριές που δεν έχουν χρόνο να ξεφλουδίσουν σχηματίζουν φυσικά σκληρή ανάπτυξη - πλάκες.

Κανόνες για τη θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι

Η θεραπεία της ψωρίασης περιλαμβάνει δύο περιοχές:

 1. συμπτωματικό- εξάλειψη των συμπτωμάτων οξείας νόσου (εξωτερικοί παράγοντες, αντιισταμινικά, φυσιοθεραπεία).
 2. παθογενετικό:δίαιτα, απευαισθητοποίηση του σώματος, μέτρα καθαρισμού, ορμονική θεραπεία κ. λπ.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδείκνυται θεραπεία υπό συνθήκες νοσηλείας. Είναι δυνατή η χρήση σοβαρών ορμονικών φαρμάκων και βασικής θεραπείας. Στο υπόλοιπο διάστημα, ο ασθενής καταπολεμά την ασθένεια ανεξάρτητα και επιλέγει τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους με δοκιμή και σφάλμα.

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει καμία λύση. Αυτές οι θεραπείες που είναι κατάλληλες για έναν ασθενή μπορούν να κάνουν τον άλλο χειρότερο. Αυτό απαιτεί μια ατομική προσέγγιση περισσότερο από ποτέ, αλλά υπάρχουν γενικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για την επιτυχή αντιμετώπιση της ψωρίασης στο σπίτι:

 1. Ακούστε το σώμα σας. Κανείς εκτός από εσάς μπορείτε να προσδιορίσετε όλους τους παράγοντες που προκαλούν την επιδείνωση της ψωρίασης και να βρείτε θεραπείες που θα λειτουργήσουν καλά στις πλάκες σας.
 2. Συνιστάται να κάνετε αυτοθεραπεία υπό την επίβλεψη δερματολόγου. Μην παραιτηθείτε από τις εξετάσεις, τις διαδικασίες και τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν από ειδικό.
 3. Με μια ήπια μορφή ψωρίασης, μπορούν να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα με την εξάλειψη των προκαλώντων παραγόντων και τη χρήση μη φαρμακευτικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκών φαρμάκων. Εάν οι εκδηλώσεις της νόσου είναι σοβαρές και η ψωρίαση εξελίσσεται, μπορεί να απαιτηθεί «βαρύ πυροβολικό» με τη μορφή ορμονών και κυτταροστατικών, αυστηρά σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού.
 4. Η συνέπεια και η κανονικότητα είναι σημαντικές κατά τη θεραπεία της ψωρίασης. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά μέσα όταν εμφανίζονται τα πρώτα αποτελέσματα. Τα περισσότερα φάρμακα απαιτούν μια μακρά πορεία, πρώτα θεραπευτική και μετά - «στερεωτική».
 5. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την κανονική υγρασία του δέρματος, να αποφύγετε γρατσουνιές, τραύματα και την απρόσεκτη αφαίρεση των κηλίδων. Οι πλάκες μπορούν να καθαριστούν μόνο αφού μαλακώσουν και μόνο εάν αυτό είναι δυνατό χωρίς προσπάθεια.
 6. Πολλές θεραπείες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης. Η έκθεση στον ήλιο, η αλλαγή του κλίματος, οι διαδικασίες σπα, ορισμένες αλοιφές πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με την έναρξη της στάσης.

Θεραπεία της ψωρίασης: πώς να λερώσετε πλάκες

Οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωρίαση στο δέρμα είναι φαρμακευτικές αλοιφές και κρέμες. Πολλά από τα τοπικά παρασκευάσματα έχουν σοβαρές παρενέργειες και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ορμονικές αλοιφές. Ωστόσο, με μη ορμονικές αλοιφές, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να ακολουθήσετε αυστηρά τις συστάσεις για χρήση.

Αλοιφές ορμονών

Οι ορμονικοί παράγοντες στη θεραπεία της ψωρίασης ενδείκνυνται εάν επιμένουν δερματικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα θεραπευτικά αποτελέσματα. Τα οφέλη αυτών των φαρμάκων είναι ταχεία δράση. Η κατάσταση του ασθενούς κυριολεκτικά βελτιώνεται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας, αλλά αυτό το αποτέλεσμα είναι παραπλανητικό. Αφού ολοκληρωθεί η χρήση, οι πλάκες όχι μόνο επιστρέφουν, αλλά γίνονται πιο έντονες. Οι ορμονικές αλοιφές είναι εθιστικές και με παρατεταμένη χρήση - βλάβη στα νεφρά, το συκώτι, το καρδιαγγειακό σύστημα, την αραίωση και την ατροφία του δέρματος. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι τα φάρμακα που βασίζονται σε ορμόνες θα «οδηγήσουν» την ψωρίαση στο σώμα και ότι η ασθένεια θα εκδηλωθεί σε μια πιο σοβαρή μορφή - ψωριασική αρθρίτιδα.

Ο εθισμός και τα αποτελέσματα απόσυρσης καθιστούν τις αλοιφές ορμονών ανεπιθύμητη θεραπείαΕάν είναι δυνατόν, συνιστάται να αποφύγετε τη χρήση τους. Χρησιμοποιήστε για μικρό χρονικό διάστημα, εάν είναι απαραίτητο, ακυρώστε σταδιακά.

Σήμερα συνταγογραφούνται πολλές ομάδες φαρμάκων για τη θεραπεία της ψωρίασης:

 1. Αλοιφές τριαμκινολόνης.Έχουν αντιισταμινικό, αντιφθριτικό αποτέλεσμα και καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Μπορούν να προκαλέσουν τοπικές αντιδράσεις, αλλαγές στη δομή του δέρματος και ατροφία.
 2. Προϊόντα με τη δραστική ουσία φλουμεθαζόνη.Μειώνει τον κνησμό και έχει αντι-εξιδρωματικό αποτέλεσμα. Οι αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν συστηματικές διαταραχές με την πάροδο του χρόνου.
 3. Αλοιφές υδροκορτιζόνης.Μειώστε τη διαπερατότητα των τριχοειδών, ανακουφίστε το πρήξιμο των προσβεβλημένων εστιών, αλλά με παρατεταμένη χρήση υπάρχει κίνδυνος συστηματικών διαταραχών.
 4. Προετοιμασίες με βάση τη βηταμεθαζόνη.Έχουν αντιφλεγμονώδη και εξιδρωματική δράση. Καταστολή της διαδικασίας της επιταχυνόμενης απολέπισης των επιθηλιακών κυττάρων. Δερματικές παθήσεις και συστηματικά προβλήματα είναι πιθανά.

Μη στεροειδή φάρμακα

Οι μη ορμονικές αλοιφές είναι η προτιμώμενη θεραπεία για την ψωρίαση. Δεν λειτουργούν τόσο γρήγορα και ισχυρά όσο οι ορμόνες, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι πιο διαρκή και επίμονα. Οι μη στεροειδείς αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φόβο εθισμού και ανάπτυξη αρνητικών συνεπειών.

Η ψωρίαση χρησιμοποιεί φάρμακα με διαφορετικές συνθέσεις και διαφορετικά αποτελέσματα, πολλά από τα οποία συνδυάζονται μεταξύ τους. Οι κύριες ομάδες των εφαρμοσμένων αλοιφών:

 1. σαλικυλικό οξύ.Το οξύ σε αυτά μαλακώνει τις πλάκες και βοηθά στον καθαρισμό του δέρματος. Μειώνει τη φλεγμονή, έχει αντισηπτικό αποτέλεσμα. Οι θεραπείες συνταγογραφούνται συνήθως για να απαλλαγούν από την πιτυρίδα και στη συνέχεια μια άλλη θεραπεία με φαρμακευτικά συστατικά εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή.
 2. ψευδάργυρος.Ξηρά εξανθήματα, ανακούφιση από φλεγμονή και ερεθισμό του δέρματος και σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ που αποτρέπει αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις στις πληγείσες περιοχές.
 3. πίσσα.Οι αλοιφές με την προσθήκη σημύδας, πεύκου, πίσσας άνθρακα έχουν αντιφλεγμονώδη και απολυμαντική δράση. Διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνουν την επούλωση του κατεστραμμένου δέρματος. Για να αφαιρέσετε την πλάκα, μπορείτε να προσθέσετε καθαρή πίσσα εάν κάνετε τις δικές σας θεραπείες. Οι αλοιφές με πίσσα μπορεί να είναι ανεκτές, οπότε στη λειτουργία δοκιμής λερώνονται σε μικρές περιοχές. Εάν είναι καλά ανεκτή, η δόση αυξάνεται. Το Tar αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στο φως, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες στον ήλιο το καλοκαίρι.
 4. Αλοιφές εμπλουτισμένες με D.Τα παρασκευάσματα με βάση την καλσιποτριόλη έχουν αποδειχθεί στη θεραπεία της ψωρίασης. Καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό, μειώνουν την πλάκα και αποτρέπουν την επανεμφάνισή της. Δεν προκαλούν ατροφικές διεργασίες. Εάν υπάρχει αποτέλεσμα, διασφαλίζουν μια σταθερή ύφεση. Συνιστάται να το χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με τη θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία. Ο συνδυασμός με σαλικυλικές αλοιφές αντενδείκνυται.
 5. Αλοιφές με βάση το λάδι.Απολέπιση της πλάκας, ανακούφιση από κνησμό και φλεγμονή, αλλά απαιτείται προσεκτική εφαρμογή. Με αυξημένη ευαισθησία, μπορεί να υπάρχει επιδείνωση των δερματικών εκδηλώσεων της ψωρίασης, της φουρουλίωσης. Αυτά τα κεφάλαια αντενδείκνυται σε ασθενείς με αναιμία και νεφρική νόσο. Η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα πραγματοποιείται εκτός του σταδίου επιδείνωσης.
 6. βιταμίνες.Οι αλοιφές με βιταμίνες ενεργοποιούν τις μεταβολικές διεργασίες στο δέρμα, αποκαθιστούν τον τροφικό ιστό, προάγουν την αναγέννηση, εξαλείφουν την απολέπιση και επιβραδύνουν την κερατινοποίηση των κυττάρων. Τα ρετινοειδή και τα παρασκευάσματα που βασίζονται στο συνδυασμό βιταμινών Ε, Α έχουν τέτοιες ιδιότητες.
 7. Στερεές αλοιφές.Αποτελεσματικά ενεργά συστατικά με έντονα αντιφλεγμονώδη, κερατολυτικά και αντι-φαγούρα. Διεισδύστε βαθιά στο δέρμα και ομαλοποιήστε τις μεταβολικές διεργασίες σε αυτό. Χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αλλεργίες. Αυτές οι αλοιφές δεν μπορούν να συνδυαστούν με ορμονικές αλοιφές και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ψωρίαση: θεραπεία από μέσα

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τις εκδηλώσεις της ψωρίασης μόνο με εξωτερικούς παράγοντες. Είναι επίσης απαραίτητο να δράσουμε από μέσα: να απευαισθητοποιήσουμε, να βελτιώσουμε την πέψη.

 1. Κατά τη διάρκεια μιας παρόξυνσης, εμφανίζονται αντιισταμινικά που ανακουφίζουν τον κνησμό και εξαλείφουν την επίδραση παραγόντων που προκαλούν. Εκτός από το αντιαλλεργικό αποτέλεσμα, τα φάρμακα έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
 2. Το σώμα αποτοξινώνεται με τη βοήθεια προσροφητικών.
 3. Συνιστάται η χρήση ενζύμων για τη βελτίωση της πέψης.
 4. Με την ψωρίαση, η υποστήριξη του ήπατος είναι σημαντική: Τα ηπατοπροστατευτικά διατηρούνται σε εξέλιξη.
 5. Η "ψωρίαση" πρέπει να είναι ήρεμη. Το άγχος είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την ψωρίαση. Η ίδια η ασθένεια, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα: νευρικότητα, αϋπνία και ούτω καθεξής. Συνιστώνται φυτικά ηρεμιστικά.
 6. Τα ΜΣΑΦ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις στην ψωρίαση.

Η εμφάνιση μιας πηγής μόλυνσης στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψωρίασης. Οι οξείες μολυσματικές και φλεγμονώδεις ασθένειες πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Θεραπεία της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής στο σπίτι: λειτουργίες

Η ψωρίαση ICH είναι η πιο προβληματική για τους ασθενείς. Είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από το ανοιχτό δέρμα, καθώς η παρουσία των μαλλιών απαιτεί μια ειδική προσέγγιση στη θεραπεία και τη χρήση ειδικών πόρων.

Η θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι αποτελείται από τη χρήση σαμπουάν, φαρμακευτικών και παραδοσιακών μεθόδων. Οι δερματικές βλάβες μπορεί να είναι ήπιες, ξεχωριστές κηλίδες ή σοβαρές. Σε δύσκολες περιπτώσεις, το κεφάλι καλύπτεται από το λεγόμενο "στέμμα" ή "κράνος" - μια σκληρή, φαγούρα και φολιδωτή ψωριασική ψώρα, κυρίως κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο, πίσω από τα αυτιά, στο λαιμό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χτενίζετε και να "μαζεύετε" ξηρές κρούστες. Πρέπει να μαλακώσουν με ένα ειδικό κερατολυτικό σαμπουάν και μια μάσκα καθαρισμού, και στη συνέχεια να αφαιρεθούν προσεκτικά οι χαλαρές νιφάδες από το δέρμα.

Πλύνετε τα μαλλιά σας όσο συχνά χρειάζεται για την ψωρίαση. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ειδικά ή ουδέτερα σαμπουάν. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει προϊόντα για παιδιά και ενήλικες για ευαίσθητο δέρμα. Είναι απαλλαγμένα από αρώματα, βαφές και άλλα επιβλαβή συστατικά.

Από τα φαρμακευτικά σαμπουάν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

 1. πίσσα.Αυτά τα προϊόντα περιέχουν πίσσα άνθρακα, η οποία τους δίνει ένα σκούρο χρώμα και μυρωδιά. Αυτά τα σαμπουάν δεν είναι καλά ανεκτά, επομένως απαιτείται δοκιμή. Τα ιατρικά καλλυντικά πωλούνται στα φαρμακεία.
 2. ψευδάργυρος.Περιέχουν πυριθειόνη ψευδαργύρου, η οποία καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής από νεκρή πιτυρίδα και μειώνει τον αριθμό τους, καταπραΰνει τον κνησμό. Όταν η αλλαντοΐνη, ένα μαλακτικό συστατικό, προστίθεται στο σαμπουάν, βοηθά στην καταπραΰνει το ξηρό δέρμα και θεραπεύει τη βλάβη γρηγορότερα. Ορισμένες θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία της πιτυρίδας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ήπια ψωρίαση.
 3. αντιμυκητιασικός παράγοντας.Τα σαμπουάν κετοκοναζόλης μειώνουν την πιτυρίδα και τον κνησμό και εξαλείφουν τις μυκητιασικές λοιμώξεις στο τριχωτό της κεφαλής.

Στην ψωρίαση, συνιστάται να μην ξεπλένετε αμέσως το σαμπουάν, αλλά να το διατηρείτε για λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες, ώστε το φάρμακο να μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα. Το κεφάλι πρέπει να πλένεται απαλά χωρίς να χαράζεται το δέρμα. Αφού ξεπλύνετε καλά το σαμπουάν, ξεπλύνετε με κρύο νερό οξινισμένο με ξύδι. Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτήρα μαλλιών.

Οι κανονικές αλοιφές δεν είναι κατάλληλες για επίχρισμα πλάκας στο κεφάλι. Έχουν λιπαρά, κολλώδη μαλλιά και δεν πλένονται καλά. Είναι καλύτερα να αγοράσετε φάρμακα με τη μορφή κρέμας, λοσιόν, γαλακτώματος ή αερολύματος - πολλοί κατασκευαστές κάνουν τα προϊόντα τους σε μορφή κατάλληλη για τη θεραπεία της ψωρίασης ICH.

αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωρίαση

Η θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι πραγματοποιείται με επιτυχία με τη βοήθεια λαϊκών θεραπειών: μάσκες και μανίκια.

Δημοφιλείς συνταγές:

 • Για να μαλακώσετε τις κρούστες, τρίψτε ένα μείγμα λαδιών στο τριχωτό της κεφαλής: βάση (ελιά, κολλιτσίδα) και απαραίτητο (δέντρο τσαγιού, δεντρολίβανο, κυπαρίσσι), βάλτε ένα καπέλο και αφήστε το μέχρι το πρωίστάση.
 • φτιάξτε μια πάστα από λευκό ή κόκκινο πηλό με την προσθήκη λαδιών, η οποία απλώνεται στο κεφάλι όλη τη νύχτα.
 • τρίψτε φρέσκο ​​χυμό κρεμμυδιού στο δέρμα.
 • ξεπλύνετε με ένα απόθεμα τσουκνίδας και χαμομηλιού.
 • Ανακατέψτε το σταφύλι, το αμύγδαλο και το λάδι καρύδας σε αναλογία 1: 1: 2 (σε κουταλιές της σούπας), προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού. Κονιάκ και μέλι, μερικές σταγόνες λάδι λεβάντας, ανακατέψτε καλά σε υδατόλουτρο, απλώστε στο κεφάλι για 2 ώρες.
 • Απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής με θαλασσινό αλάτι με αιθέριο έλαιο (ευκάλυπτος, δέντρο τσαγιού) - τρίψτε και κάντε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια πλύνετε τα μαλλιά σας.
 • Προετοιμάστε μια μάσκα: λάδι κολλιτσίδας, 2 κρόκους αυγού, βάμμα αλκοόλης από κατιφές, μερικές σταγόνες πίσσας και κρατήστε το στο κεφάλι σας για 2-3 ώρες.

Θεραπεία της ψωρίασης των νυχιών στο σπίτι

Όταν η ψωρίαση επηρεάζει τα νύχια, γίνονται εύθραυστα, κυματιστά και αλλάζουν χρώμα. Αυτά τα νύχια πρέπει να προστατεύονται από εξωτερικές επιδράσεις:

 • κάνετε εργασία στο σπίτι με γάντια ενεργοποιημένα.
 • σταματήστε το μανικιούρ
 • κόψτε τα κοντά νύχια αφού τα μουλιάσετε σε νερό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό βερνίκι θεραπείας.

Η θεραπεία στο σπίτι για την ψωρίαση των νυχιών περιλαμβάνει:

 1. Λήψη συμπλοκών βιταμινών και ανόργανων συστατικών που ενισχύουν την πλάκα των νυχιών και προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από βλάβες (βιταμίνη C, E, ασβέστιο).
 2. Οι ορμονικές αλοιφές είναι πιο αποτελεσματικές για τη θεραπεία των νυχιών. Όταν τα γλυκοκορτικοστεροειδή τρίβονται στην πλάκα των νυχιών, ουσιαστικά δεν απορροφώνται από το δέρμα και δεν εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας τα ασφαλή στη χρήση για 2 έως 4 εβδομάδες.
 3. Για να ενδυναμώσετε και να ενυδατώσετε τα νύχια, πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά λάδι ιπποφαές (τρεις φορές την ημέρα) και βιταμίνη Α.
 4. Για να ελαφρύνετε και να ενισχύετε τις πλάκες των νυχιών, συνιστώνται ζεστά λουτρά με άμυλο αραβοσίτου ή πλιγούρι βρώμης, χείλη, τσουκνίδα και κορδόνι.

Οικιακές θεραπείες για τη θεραπεία της ψωρίασης

αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωρίαση

Οι φυτικές εγχύσεις είναι μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για την ψωρίαση στο σπίτι:

 1. Παρασκευάστε 1 κουταλιά της σούπας όλη τη νύχτα σε θερμό. μεγάλο. Λιναρόσπορος (ανά ποτήρι νερό). Πριν πάτε για ύπνο, πιείτε 2 δισκία ενεργού άνθρακα, πάρτε μια έγχυση το πρωί και φάτε τους σπόρους. Αυτή η συνταγή θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση του σώματος και θα μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της νόσου.
 2. Ζωμός από τη συλλογή: ρίζες Elecampane (10 g), calamus (12 g), St. John's wort (15 g) και celandine (5 g). Παρασκευάστε 300 ml ζεστού νερού σε ένα θερμό, αφήστε το να ξεκουραστεί για 3 ώρες. Φιλτράρετε, πάρτε 100 ml δύο φορές την ημέρα.
 3. 4 οςμεγάλο. Βράστε τους σπόρους του άροτρου σε ένα λίτρο νερού σε χαμηλή φωτιά για 60 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε κάθε ώρα σε ένα κουτάλι με έξαρση, 4 φορές την ημέρα - σε ύφεση.
 4. Μανιτάρι σημύδας (100 γρ. ) Παρασκευάζεται με ζεστό νερό όλη τη νύχτα. Το πρωί, αλέστε το chaga και ζεσταίνετε το υπόλοιπο νερό στους 50 βαθμούς, αφήστε το να ξεκουραστεί για τρεις ημέρες. Φιλτράρετε, πάρτε 100 ml πριν από κάθε γεύμα.

Καθαρίστε αποτελεσματικά τις πλάκες από το δέρμα, ανακουφίστε τον κνησμό και καταπραΰνετε τα λουτρά:

 • με αφέψημα φασκόμηλου, χορδής, σελαντίνης, St. John's wort;
 • με θαλασσινό αλάτι;
 • με μπλε τόνο.
 • με μπέικιν πάουντερ
 • με άμυλο πατάτας.
 • με τερεβινθίνη.

Πριν κάνετε μπάνιο, κάντε ντους, στη συνέχεια ρίξτε νερό σε μια άνετη θερμοκρασία (όχι ζεστή) και αραιώστε τη φαρμακευτική σύνθεση. Χρόνος μπάνιου - φυσικά, 15-20 λεπτά - κάθε δεύτερη μέρα.

Για να λιπαίνετε τις πλάκες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ​​χυμό φικελίνης ή να προετοιμάσετε μια αλοιφή: ανακατέψτε το αλεσμένο ξηρό βότανο με βαζελίνη ή κρέμα μωρού.

Μια δοκιμασμένη βουτυρό κρέμα (5 μέρη) με πρόπολη (1 μέρος). Βάλτε σε ένα λουτρό νερού, ανακατέψτε καλά και αφήστε το να κρυώσει. Λιπάνετε την πλάκα με υπεροξείδιο του υδρογόνου πριν από τη χρήση.

Διατροφή κατά της ψωρίασης

Η ψωρίαση συχνά σχετίζεται με τροφικές αλλεργίες. Πολλοί ασθενείς γνωρίζουν ακριβώς ποια τρόφιμα προκαλούν φθορά. Άλλοι πιστεύουν ότι η διατροφή δεν επηρεάζει σημαντικά την κατάστασή τους. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να ακολουθείτε μια διατροφή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια μιας επιδείνωσης:

πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση στο σπίτι
 • εξαιρέστε το κακάο, τη σοκολάτα.
 • απορρίψτε τον καφέ.
 • μην τρώτε πικάντικο φαγητό.
 • Αποφύγετε συντηρητικά και άλλα πρόσθετα.
 • περιορισμός εσπεριδοειδών, κόκκινων λαχανικών και φρούτων.
 • εντελώς απαγορευμένο αλκοόλ (ειδικά μπύρα).

Εκτός της επιδείνωσης, η διατροφή μπορεί να επεκταθεί με "επιβλαβή" προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί προσεκτικά την αντίδραση του δέρματος.

Η μακροχρόνια ύφεση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διατροφής, ενός υγιεινού τρόπου ζωής και των κατ 'οίκον θεραπειών για την ψωρίαση. Αλλά εάν οι λαϊκές θεραπείες προφανώς δεν βοηθούν, τότε θα πρέπει να «παραδοθείτε» στον δερματολόγο και να μην εγκαταλείψετε τις διαδικασίες και τα φάρμακα που προσφέρει. Αφού η έξαρση ανακουφιστεί με τη βοήθεια επίσημου φαρμάκου στο σπίτι, θα είναι ευκολότερο να προστατευτείτε από την υποτροπή.