Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής: αιτίες εκδήλωσής της, μέθοδοι θεραπείας και πρόληψης

Αυτή η ασθένεια είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης και επαναλαμβανόμενη διαδικασία που επηρεάζει κυρίως την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μόνο το αρχικό στάδιο στην έναρξη της ψωρίασης, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη πιο σοβαρών μορφών σε όλο το σώμα.

Χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων και την πορεία της νόσου

Ψωρίαση στο κεφάλι φωτογραφία 1

Μια ασθένεια όπως η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εκδηλώνεται με την εμφάνιση ενός πυκνού «καπακιού» στο τριχωτό της κεφαλής, το οποίο στη συνέχεια συνοδεύεται από έντονο κνησμό και ξεφλούδισμα.

Υπάρχει μια άλλη παραλλαγή των εκδηλώσεων, όταν σχηματίζονται μεμονωμένες μικρές πλάκες.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης διαφέρουν από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την πλήρη απουσία παραβιάσεων της δομής των ριζών των μαλλιών.

Με την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα τριχόπτωσης.

Τα λέπια που σχηματίζονται στην ψωρίαση έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σμήγμα, ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα με την αφή, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για το ξεφλούδισμα στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Ψωρίαση στο κεφάλι φωτογραφία 2

Μερικές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κεφαλιού με ψωρίαση περιλαμβάνουν:

 • Η περιοχή γύρω από τα αυτιά, λοβοί αυτιών.
 • Περιοχή διαχωρισμού.
 • Μετωπιαία, ινιακή και τραχηλική περιοχή.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνή, χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές και χρόνια.

Αυτή η δερματολογική πάθηση έχει πάντα χρόνιο βαθμό, αφού η πλήρης ανάρρωση είναι αδύνατη.

Είναι η ψωριασική νόσος του τριχωτού της κεφαλής που θεωρείται η πιο κοινή.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της νόσου

Η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης είναι η κληρονομική προδιάθεση.

Εάν οι στενοί συγγενείς ενός ατόμου έχουν τη νόσο, η πιθανότητα κληρονομικής μετάδοσης είναι τουλάχιστον 70%.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ ως αιτίες της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής

Οι δευτερεύουσες αιτίες της ψωρίασης είναι:

 • Ορμονική ανισορροπία.
 • Μείωση της άμυνας του οργανισμού.
 • Παθήσεις του ήπατος και της χοληφόρου οδού.
 • Κατάχρηση αλκοόλ και κάπνισμα.
 • Όντας σε κατάσταση συνεχούς στρες, έλλειψη ύπνου.
 • Λάθος δίαιτα.

Ωστόσο, αυτοί δεν είναι σχεδόν όλοι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί αυτή η ασθένεια.

Ορισμένοι λόγοι είναι πολύ σπάνιοι, οπότε προσπαθήστε να μην τους αναφέρετε.

Τις περισσότερες φορές αυτή η ασθένεια καταγράφεται σε άτομα ηλικίας 40-42 ετών και άνω. Εάν υποφέρουν άτομα κάτω των 20 ετών, αυτό συνήθως σχετίζεται με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ορμονικές διαταραχές. Επομένως, μετά τη συνταγογράφηση ενός σχήματος βιταμινών και την αναδιάρθρωση ενός ατόμου ώστε να επικεντρωθεί σε έναν ενεργό, υγιεινό τρόπο ζωής, ο ερεθισμός θα υποχωρήσει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από οποιαδήποτε καλά μελετημένη θεραπεία, το δέρμα σταδιακά καθαρίζει, δεν μένουν ουλές και οι βλατίδες με φλεγμονή δεν επανέρχονται.

Τα κύρια συμπτώματα

Ψωρίαση στο κεφάλι φωτογραφία 3

Σε καθεμία από τις περιοχές που περιγράφονται παραπάνω, αναπτύσσεται ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, συνοδεύεται πάντα από την εμφάνιση μεμονωμένων ή πολλαπλών εστιών φλεγμονής, που συμπληρώνονται από την εμφάνιση χαρακτηριστικών πυκνών φολίδων και συνοδεύονται από έντονο κνησμό.

Το πρωτογενές στάδιο της νόσου δεν έχει σχεδόν καθόλου έντονα συμπτώματα, συχνά οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι η δερματολογική παθολογία θα τους ξεπεράσει. Ο ασθενής δεν έχει κανένα παράπονο, η εξωτερική εξέταση δεν δείχνει συγκεκριμένα συμπτώματα.

Μερικοί ασθενείς σημειώνουν επίσης ότι το αρχικό στάδιο είναι πολύ παρόμοιο με την πιτυρίδα, επομένως είναι δυνατές μακροχρόνιες θεραπείες με σαμπουάν για να απαλλαγούμε από την ελαττωματική παθολογία.

Εάν η διαδικασία παραμεληθεί, μπορεί να εξαπλωθεί βαθιά στο δέρμα, να επηρεάσει το ριζικό σύστημα της τρίχας και να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Μια ασθένεια όπως η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής έχει φυσικά τα δικά της στάδια, όπως:

 • Στάδιο προόδου. Εμφανίζονται νέα συμπτώματα φλεγμονής. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στην κατεύθυνση από το κέντρο προς την περιφέρεια.
 • Σταθερό στάδιο. Χαρακτηρίζεται από μια σχετική ηρεμία, κατά την οποία δεν σχηματίζονται νέα φλεγμονώδη στοιχεία, αλλά τα υπάρχοντα συμπτώματα δεν υποχωρούν.
 • Φάση παλινδρόμησης. Σε αυτό το στάδιο, τα κύρια συμπτώματα της ψωρίασης υποχωρούν. Τα τυπικά εξανθήματα ψωρίασης αντικαθίστανται από εστίες μελάγχρωσης.

Χαρακτηριστικά θεραπείας

Θεραπεία ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής

Μια διαδικασία όπως η θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής θα πρέπει να θεωρείται ως ένα σύνολο μέτρων. Αυτή η δέσμη μέτρων μπορεί χονδρικά να χωριστεί σε:

 • Γενική θεραπεία.
 • Τοπική θεραπεία.
 • Φυσικοθεραπευτική αγωγή.
 • Περιποίηση σπα.
 • Παραδοσιακές μέθοδοι.

Η γενική ή φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει το διορισμό των ακόλουθων ομάδων φαρμάκων που μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά την ψωρίαση:

 • Ηρεμιστικά.
 • Πολυβιταμινούχα δισκία.
 • Φάρμακα υποευαισθησίας.
 • Φάρμακα με κυτταροστατική δράση.
 • Κορτικοστεροειδή φάρμακα.
 • Αντιισταμινικά.
 • Ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες.
 • Φάρμακα για μη ειδική φαρμακευτική θεραπεία (ATP).

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η χρήση φαρμάκων με κυτταροστατική δράση και κορτικοστεροειδών είναι δυνατή μόνο με σοβαρή ασθένεια. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με εξαιρετική προσοχή, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν σημαντική έξαρση της νόσου.

Τα αντιβακτηριακά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν έχει προσκολληθεί παθογόνος μικροχλωρίδα.

Η τοπική θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνει τη χρήση των ακόλουθων ενεργών συστατικών:

 • Αλοιφές με κερατοπλαστική δράση: αλοιφή ιχθυόλης, αλοιφή ναφθαλάνης, σαλικυλική αλοιφή, αλοιφή θειούχου πίσσας.
 • Γλυκοκορτικοειδείς αλοιφές. Μια τέτοια αλοιφή χρησιμοποιείται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις της πορείας της νόσου.
 • Λαϊκές θεραπείες για τοπική χρήση.

Τα σαμπουάν χρησιμοποιούνται ως μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι αυτό το εργαλείο είναι αποτελεσματικό μόνο όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους.

Τα ακόλουθα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής:

 • Σαμπουάν πίσσας.
 • Σαμπουάν ψευδάργυρου.
 • Σαμπουάν με κετοκοναζόλη.
Θεραπεία λέιζερ για την ψωρίαση στο κεφάλι

Η φυσιοθεραπεία είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τοπικός παράγοντας για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Οι ακόλουθοι φυσιοθεραπευτικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης της κεφαλής:

 • Έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Υδροθεραπεία.
 • Μέθοδος πλασμαφαίρεσης.
 • Ημιαπορρόφηση.
 • Ακτινοβολία λέιζερ.
 • Συσκευασίες λάσπης και εφαρμογές.
 • Ηλιοθεραπεία.
 • Λούσιμο σε υδρόθειες πηγές και ιαματικά λουτρά.

Μια τυπική τεχνική είναι η ανακούφιση από το στρες και η ψυχολογική ανακούφιση από το στρες. Για να γίνει αυτό, συνταγογραφούνται ηρεμιστικά στον ασθενή για την ανακούφιση από την υψηλή νευρική ευερεθιστότητα. Ο κορεσμός του σώματος του ασθενούς με βιταμίνες είναι μια από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες στη θεραπεία.

Όταν αποφασίζεται ποια δίαιτα είναι η καλύτερη για έναν ασθενή, δίνεται πάντα προσοχή στην ανοχή των τροφίμων και των φαρμάκων, καθώς και στην ίδια την τροφή εντός του εύρους της. Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια βοηθά στην ανακούφιση του γαστρεντερικού σωλήνα του ασθενούς καθώς και των άλλων εσωτερικών οργάνων του.

Ως πρόσθετες μέθοδοι, χρησιμοποιούνται λαϊκές θεραπείες.

Μέθοδοι παραδοσιακής ιατρικής

Βότανα κατά της ψωρίασης στο κεφάλι

Μπορεί η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής να θεραπευτεί με παραδοσιακές μεθόδους; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Μπορούμε μόνο να πούμε ότι οι λαϊκές μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές ως αυτόνομη μέθοδος θεραπείας, μόνο ως συμπλήρωμα της κύριας μεθόδου. Ας δούμε αναλυτικά τις πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

Μέθοδος αριθμός 1. Είναι απαραίτητο να ετοιμάσετε τον χυμό φελαντίνης περνώντας πρώτα τη φελαντίνη από μηχανή κοπής κρέατος και μετά εκφράζοντας την. Αυτό το προϊόν μπορεί να συμπληρωθεί με την προσθήκη 40 ml ξηρού κόκκινου κρασιού και στη συνέχεια να εφαρμοστεί με τη μορφή λοσιόν στις πληγείσες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής.

Μέθοδος αριθμός 2. Για να λιπάνετε το τριχωτό της κεφαλής, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αλκοολούχο βάμμα από βότανο celandine. Για να το παρασκευάσετε, πρέπει να ρίξετε μισό ποτήρι ξηρά βότανα με 0, 5 λίτρα 70% φαρμακευτικό αλκοόλ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα).

Αυτό το φάρμακο πρέπει να αφεθεί για 7 ημέρες, μετά από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκουπίσετε τις πληγείσες περιοχές. Μετά την εφαρμογή του βάμματος, μπορείτε επίσης να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με ένα δυνατό έγχυμα χαμομηλιού.

Μίσχος τριανταφυλλιάς από ψωρίαση στο κεφάλι

Μέθοδος αριθμός 3. Ως εξαιρετικό εργαλείο για τη γενική αποτοξίνωση του σώματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "τσάι μοναστηριού", το οποίο θα καθαρίσει το σώμα από τις τοξίνες, θα καθαρίσει το συκώτι και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από όλες τις εκδηλώσεις ψωρίασης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, αυτό το τσάι μπορεί να πιει αντί για το συνηθισμένο μαύρο ή πράσινο τσάι.

Μέθοδος αριθμός 4. Είναι δυνατή η αντιμετώπιση των δερματικών συμπτωμάτων της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής με λαϊκές μεθόδους χρησιμοποιώντας τους καρπούς και τους μίσχους των τριαντάφυλλων.

Για να γίνει αυτό, οι μίσχοι και τα φρούτα πρέπει να καούν σε στάχτη, μετά από την οποία αυτός ο παράγοντας πρέπει να τρίβεται στις πληγείσες περιοχές. Η βαζελίνη Apothecary μπορεί να προστεθεί στη στάχτη για καλύτερη απορρόφηση.

Συνιστάται να αφαιρέσετε ίχνη λαδιού στο δέρμα και τα μαλλιά από λαϊκές θεραπείες με διάλυμα ξιδιού. Συνήθως κατασκευάζεται σε αναλογία 50x50 εξαρτημάτων. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, αλλά είναι πάντα σημαντικό να επιλέγετε τη σωστή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικών.

προφύλαξη

Για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής, πρέπει να τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

 • Τηρήστε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, φροντίστε σωστά τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα αλκοόλ και καπνού.
 • Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγχωτικές καταστάσεις.
 • Παρατηρήστε τον τρόπο που εργάζεστε και ξεκουράζεστε.
 • Ακολουθήστε μια ειδική δίαιτα.
 • Λαμβάνετε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κάθε έξι μήνες.
 • Είναι απαραίτητο να βάψετε τα μαλλιά σας μόνο με υποαλλεργική βαφή ή να μην τα βάψετε καθόλου.
 • Αντιμετωπίστε έγκαιρα τυχόν υπάρχουσες ασθένειες.
 • Για γενική ενίσχυση του σώματος, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν λαϊκές μέθοδοι.

Από όλα τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι ασθένεια από μόνη της, αλλά απλώς μια ακόμη εκδήλωση μιας τόσο σοβαρής ασθένειας.

Από πλευράς οικονομικού κόστους, η περιγραφόμενη θεραπεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως οικονομική, ενώ το στερεότυπο «όσο πιο ακριβό τόσο το καλύτερο» είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο στον κόσμο από τη δική σας υγεία και την υγεία των αγαπημένων σας. Και να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να προλάβετε την ασθένεια παρά να τη θεραπεύσετε αργότερα.

Γίτσες!