Τι είναι η ψωριασική νόσος, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Συμπτώματα ψωρίασης στο σώμα

Η ψωρίαση είναι μια μακροχρόνια, πρακτικά ανίατη, μη μεταδοτική ασθένεια. Το δέρμα, τα νύχια και οι αρθρώσεις επηρεάζονται ιδιαίτερα. Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε ένα άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την αιτία της ψωρίασης:

 1. Θεωρία νευρογενών διαταραχών;
 2. Θεωρία για προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα.
 3. Η θεωρία των ιογενών ασθενειών ή η θεωρία των μεταβολικών διαταραχών.

Καμία όμως από αυτές τις θεωρίες δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά στην πράξη. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση της νόσου επηρεάζεται από την κληρονομικότητα ή τη γενετική προδιάθεση στον άνθρωπο για παθολογικές αλλαγές στα κύτταρα του δέρματος.

Αυτά τα κύτταρα σχηματίζονται στο βασικό στρώμα και σχηματίζουν λέπια μέχρι την εξωτερική κεράτινη στοιβάδα. Ο γενετικός παράγοντας αποδεικνύει την παρουσία της νόσου σε συγγενείς. Με άλλα λόγια, εάν τα αγαπημένα σας πρόσωπα έχουν ψωρίαση, μπορείτε να πάθετε εσείς ή τα παιδιά σας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της ψωρίασης

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση ψωρίασης:

 • Νευρικές διαταραχές;
 • Ψυχικό και σωματικό σοκ, υπερφόρτωση του σώματος.
 • Ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος;
 • Βιοχημικές και ενζυμικές διαταραχές;
 • Υποθερμία του σώματος;
 • Μειωμένη ανοσία.

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να επιβεβαιωθεί τι προκάλεσε αυτή την ασθένεια. Συχνά λένε ότι η ασθένεια εμφανίστηκε χωρίς προφανή λόγο.

Τι είδους ασθένεια είναι η ψωρίαση: πώς εκδηλώνεται;

Με αυτή την ασθένεια, οι βλατίδες και οι πλάκες εμφανίζονται στο δέρμα. Οι πλάκες είναι έντονα οριοθετημένες, συμπιεσμένες κηλίδες στο δέρμα σε ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση με μικρά ωχρά λέπια. Οι πλάκες έχουν διαφορετικά σχήματα, αλλά πιο συχνά είναι στρογγυλές ή οβάλ. Μπορούν να εντοπίζονται οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα, αλλά πιο συχνά παρατηρούνται σε μεγάλες αρθρώσεις, στο ιερό οστό και στο κάτω μέρος της πλάτης, κάτω από τα μαλλιά στο κεφάλι.

Οι ψωριασικές βλατίδες χαρακτηρίζονται από ταχεία ανάπτυξη με το σχηματισμό πλακών μεγέθους αρκετών εκατοστών, οι οποίες στη συνέχεια συγχωνεύονται σε μεγάλες δερματικές βλάβες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωρίασης;

Οι ακόλουθοι δείκτες είναι σημαντικοί για τη διάγνωση:

 1. Αν προσπαθήσετε να ξύσετε τις βλατίδες, τα λέπια θα διασκορπιστούν ελαφρά, δημιουργώντας έναν «λεκέ στεαρίνης».
 2. Μια κοκκινωπή γυαλιστερή επιφάνεια εμφανίζεται στο δέρμα - το τελικό φιλμ του λεκέ.
 3. Εάν συνεχίσετε να ξύνετε τον λεκέ, θα εμφανιστεί κηλίδα αιμορραγίας στην επιφάνειά του - «δρόσο αίματος».

Στάδια ψωρίασης

Τα ακόλουθα στάδια ανάπτυξης είναι χαρακτηριστικά των εξανθημάτων που σχετίζονται με την ασθένεια:

 1. Προοδευτικό στάδιο (εμφάνιση μικρών βλατίδων που μεγαλώνουν και συγχωνεύονται σε μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου).
 2. Στατικό στάδιο (οι πλάκες δεν μεγαλώνουν και αλλάζουν για κάποιο χρονικό διάστημα).
 3. Παλινδρομικό στάδιο (το εξάνθημα γίνεται χλωμό, λεπταίνει και εξαφανίζεται από την επιφάνεια του δέρματος).

Ανάλογα με την κατάσταση του σώματος, η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το φαινόμενο Kebner είναι χαρακτηριστικό του πρώτου σταδίου του εξανθήματος: μετά από περίπου μία εβδομάδα, εμφανίζονται νέες βλάβες ψωρίασης στο κατεστραμμένο δέρμα.

Κατά τη φάση ύφεσης στο δέρμα στην περιοχή των αρθρώσεων του αγκώνα ή του γονάτου, μπορεί να παραμείνουν απομονωμένες λεγόμενες «υποχρεωτικές» πλάκες.

Τύποι ψωρίασης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της νόσου:

 • Εξιδρωματική μορφή: χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη διόγκωση και τη φωτεινότητα των βλατίδων με κιτρινωπή κρούστα στην επιφάνειά τους.
 • Σχήμα ωοθυλακίου: μικρές βλατίδες βρίσκονται στην περιοχή των ανοιγμάτων των ωοθυλακίων.
 • Παλαμοπελματιαία μορφή ψωρίασης: με αυτήν, το δέρμα των ποδιών και των παλάμων καλύπτεται με ρωγμές και λέπια, στα οποία είναι ορατές οι πλάκες της ψωρίασης.
 • Σμηγματορροϊκή ψωρίαση: εντοπίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής.
 • σμηγματορροϊκή ψωρίαση στο κεφάλι
 • Ψωριασική ερυθροδερμία. Σε αυτή τη μορφή, η ασθένεια είναι πολύ δύσκολη, ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος επηρεάζεται από ψωρίαση, αυξάνονται οι περιφερειακοί λεμφαδένες, εμφανίζονται πυρετός, κνησμός, διαταραχές ύπνου, παρατηρούνται αλλαγές στο αίμα και τα ούρα.
 • Ψωριασική ερυθροδερμία στην πλάτη
 • Αρθροπαθητική ψωρίαση: Προσβάλλει και παραμορφώνει τις αρθρώσεις, περιορίζοντας την κίνηση μέσα σε αυτές. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και οίδημα στην περιοχή της πάσχουσας άρθρωσης. Αυτή είναι μια πολύ επώδυνη μορφή ψωρίασης που συχνά οδηγεί σε αναπηρία.
αρθροπαθητική ψωρίαση στα χέρια

Σε όλες τις μορφές ψωρίασης παρατηρείται αλλαγή στα νύχια: θολώνουν, πυκνώνουν και εμφανίζονται μικρές κηλίδες σε αυτά, σαν να τρυπήθηκαν με βελόνα.

Η νόσος διαρκεί πολλά χρόνια με φάσεις επιδείνωσης και βελτίωσης της υγείας, χαρακτηρίζεται από εποχικότητα: έξαρση στο κρύο και ύφεση τη ζεστή εποχή.

Θεραπεία ψωρίασης

Η ψωρίαση πρέπει να αντιμετωπίζεται υπό την επίβλεψη γιατρού στο δερματολογικό τμήμα. Η θεραπεία συνταγογραφείται μέσω του βέλτιστου συνδυασμού θεραπευτικών φαρμάκων με αλοιφές και φυσιοθεραπεία, καθώς και με τον περιορισμό των ζωικών λιπών και των υδατανθράκων στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα.

Οι ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και να χρειάζονται ετήσια θεραπεία σπα. Για την ψωρίαση, καλό είναι να επισκεφτείτε πηγές ραδονίου και λουτρά υδρόθειου, να κολυμπήσετε στη θάλασσα και να κάνετε ηλιοθεραπεία.