Τύποι ψωρίασης στα πόδια και μέθοδοι θεραπείας τους

Η ψωρίαση στα πόδια είναι ένα κοινό πρόβλημα. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω ορμονικών ανισορροπιών, εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλων λόγων. Μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια φαρμάκων, συνταγών παραδοσιακής ιατρικής και φυσιοθεραπευτικών διαδικασιών.

Ψωρίαση στα γόνατα

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για ψωρίαση στα πόδια

Η ψωρίαση στα πόδια είναι μια παθολογία, την αιτία της οποίας οι γιατροί δεν μπορούν να προσδιορίσουν. Ωστόσο, ορισμένοι από τους πιθανούς προκλητικούς παράγοντες περιλαμβάνουν:

 1. Κληρονομία. Η ασθένεια μπορεί να είναι κληρονομική (από τους γονείς στα παιδιά).
 2. Διαταραχές στην εργασία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το συχνό στρες οδηγεί σε διακοπή πολλών διεργασιών στο σώμα. Σε πολλούς ασθενείς τέτοια εξανθήματα εμφανίζονται ιδιαίτερα μετά από αγχωτικές καταστάσεις.
 3. Ορμονική διαταραχή στο σώμα. Οι διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος οδηγούν σε μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες αποτελούν προκλητικό παράγοντα για την υπερβολική παραγωγή δερματικών κυττάρων.
 4. Εξασθενημένη ανοσία. Η ψωρίαση αναπτύσσεται στο πλαίσιο μολυσματικών ασθενειών. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει ασθενείς που υποφέρουν συχνά από ιογενείς λοιμώξεις και ασθένειες του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα).
 5. Μηχανικός τραυματισμός στο δέρμα.
 6. Την αλλαγή του κλίματος.
 7. Συχνή χρήση ορισμένων φαρμάκων.
 8. Η κατάχρηση προϊόντων υγιεινής, που οδηγεί στην καταστροφή ωφέλιμων μικροοργανισμών στο δέρμα.
 9. Η χρήση χημικών.
 10. Κατανάλωση τροφών που περιέχουν πρόσθετα τροφίμων, αλκοόλ.
Το πρόχειρο φαγητό αλκοόλ και η παχυσαρκία ως αιτίες ψωρίασης στα πόδια

Ταξινόμηση και συμπτώματα της ψωρίασης στα πόδια

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της νόσου, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του συμπτώματα:

 • Συνηθισμένος (στικτώδης, χυδαίος). Η πιο κοινή μορφή ψωρίασης, η οποία επηρεάζει σχεδόν το 90 τοις εκατό όλων των ασθενών. Εκδηλώνεται ως εξάνθημα με τη μορφή κόκκινων κηλίδων που εξαπλώνονται γρήγορα στα πόδια. Μικρές πλάκες διαμέτρου 3-4 cm μπορούν να συναρμολογηθούν χωρίς επεξεργασία και να δημιουργήσουν μεγάλα εξανθήματα. Είναι πολύ φαγούρα και το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Με τέτοια συμπτώματα, εμφανίζεται ένα εξάνθημα στα γόνατα.
 • Εξιδρωματικό (πιο φλυκταινώδες). Αυτός ο τύπος είναι σπάνιος και εμφανίζεται σε πιο σοβαρή μορφή. Είναι πιθανές επαναλαμβανόμενες υποτροπές. Μια θεραπευτική σύνθετη θεραπεία είναι χρονοβόρα. Εξανθήματα με τη μορφή φλύκταινων με διαυγές υγρό συχνά αιμορραγούν, ενώ το δέρμα του ασθενούς είναι συνεχώς ζεστό. Αυτός ο τύπος παρατηρείται στα πόδια και τα πόδια.
 • Σε σχήμα σταγόνας (σημείο). Όχι πολύ συνηθισμένο. Χαρακτηρίζεται από σημειακές εκρήξεις κόκκινου ή κόκκινου χρώματος που μοιάζουν με σταγόνα. Βασικά, τα στρεπτοκοκκικά βακτήρια είναι ο προκλητικός παράγοντας για την ανάπτυξη αυτού του είδους. Το εξάνθημα εντοπίζεται στα γόνατα.
 • Ψωρίαση στα πόδια
 • Αντίστροφος. Κατά τη διάρκεια της νόσου εμφανίζονται ανοιχτόχρωμες ροζ κηλίδες που είναι λείες στην αφή. Δεν υπάρχει ξεφλούδισμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί ένα ελαφρύ ξεφλούδισμα του δέρματος. Οι κηλίδες δεν προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, αλλά μάλλον συγκεντρώνονται στο εσωτερικό του μηρού.
 • Ψωριασική ονυχοδυστροφία (ψωρίαση νυχιών). Το όνομα υποδηλώνει ότι η ασθένεια επηρεάζει την κλίνη των νυχιών και το περιβάλλον δέρμα. Στα νύχια εμφανίζονται βαθουλώματα στα νύχια, στα οποία αλλάζει το χρώμα της πλάκας του νυχιού (γίνεται κίτρινο ή λευκό). Εμφανίζονται κηλίδες πάνω τους, γίνονται εύθραυστα. Μερικές φορές υπάρχει αιμορραγία κάτω από τα νύχια. Το νύχι αποκολλάται από τους μαλακούς ιστούς - ονυχόλυση. Στη συνέχεια εμφανίζονται ουλές.
 • Ψωριασική ερυθροδερμία. Χαρακτηρίζεται από κόκκινα εξανθήματα, ξεφλούδισμα του δέρματος, αφόρητο κνησμό, πρήξιμο και πρήξιμο των λεμφαδένων. Το ερυθρόδερμα έχει ένα ευρύ φάσμα βλαβών - από τη βουβωνική χώρα μέχρι τα πόδια.
 • Ψωρίαση στα πόδια. Αυτός ο τύπος ασθένειας προκαλεί μεγάλη δυσκολία στον ασθενή. Κατά το περπάτημα, δημιουργούνται πληγές και ρωγμές που αιμορραγούν συνεχώς και δυσκολεύουν το περπάτημα. Οι φουσκάλες εντοπίζονται στις φτέρνες, γύρω από τα νύχια, στα άκρα των δακτύλων και μεταξύ τους. Η συνεχής τριβή προκαλεί ερεθισμό με έντονο κνησμό και ξύσιμο, που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις. Σε κάποιο βαθμό, ο ιδρώτας συμβάλλει στην ανάπτυξη εξανθημάτων στα πόδια. Ο ιδρώτας είναι ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής για παθογόνα που προκαλούν την ανάπτυξη φλεγμονής.
 • Ψωριασική αρθρίτιδα (ψωρίαση των αρθρώσεων). Αυτός ο τύπος αναπτύσσεται όχι μόνο στην επιδερμίδα, αλλά και στις αρθρώσεις. Η ψωρίαση επηρεάζει τα γόνατα και τις αρθρώσεις των δακτύλων. Το κύριο σύμπτωμα της ανάπτυξης αρθρίτιδας στα πόδια είναι η καμπυλότητα των αρθρώσεων και το μέγεθός τους. Ως αποτέλεσμα, η άρθρωση και τα άκρα διαταράσσονται (ένα μικρό οστό εμφανίζεται κοντά στο δάχτυλο). Το χόριο σε αυτό το σημείο διαστέλλεται και γίνεται μπορντώ, παρατηρείται οίδημα.
Ψωρίαση νυχιών στα πόδια

Φαρμακευτική θεραπεία για την ψωρίαση

Τα φάρμακα για την ψωρίαση εξαρτώνται από τον βαθμό ανάπτυξης της νόσου.

 1. Ανετα. Η τοπική θεραπεία (αλοιφές, κρέμες, τζελ) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ασθένειας αυτού του ήπιου βαθμού. Οι αλοιφές με σαλικυλικό και ψευδάργυρο δείχνουν καλά αποτελέσματα. Για την επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων θεραπείας, χρησιμοποιείται σύνθετη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει φάρμακα με ορμονικά συστατικά και βιταμίνες. Χρησιμοποιούν φάρμακα που περιέχουν μια φαρμακευτική ουσία - διθρανόλη.
 2. Μέση τιμή. Για τη θεραπεία αυτού του βαθμού της νόσου, όλες οι μέθοδοι θεραπείας είναι σημαντικές για να απαλλαγούμε από όλα τα συμπτώματα της νόσου. Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, χρησιμοποιούνται θεραπεία με λέιζερ, θεραπεία με φως, καθώς και πλασμαφόρηση (αποτοξίνωση του αίματος) και κρυοθεραπεία (θεραπεία με κρύο). Με επιπλοκές, συνταγογραφούνται κορτικοστεροειδή αλοιφές: υδροκορτιζόνη, κορτιζόνη.
 3. Βαρύς. Αυτό το συμπέρασμα είναι το πιο δύσκολο και απαιτεί θεραπεία με όλα τα μέσα και μεθόδους που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ψωρίασης στα πόδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνταγογραφούνται φάρμακα που καταστέλλουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις, αντιισταμινικά και αντιβιοτικά.

Φυσικοθεραπεία για την ψωρίαση

Η φυσιοθεραπεία συμπληρώνει αποτελεσματικά τη φαρμακευτική θεραπεία της ψωρίασης. Στην ιατρική πρακτική υπάρχουν διάφορες μέθοδοι φυσιοθεραπευτικών διαδικασιών:

 • Φως θεραπεία για τα πόδια. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ψωρίαση. Η διαδικασία περιλαμβάνει έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες σε μια ιατρική μονάδα. Δεν βρέθηκαν παρενέργειες, δεν επηρεάζει τον οργανισμό. Μετά τη φωτοθεραπεία, οι πλάκες μειώνονται και στο 80% των περιπτώσεων ο ασθενής αναρρώνει πλήρως.
 • Κρυοθεραπεία. Η μέθοδος βασίζεται σε μια κρύα θεραπεία. Το μάθημα μπορεί να διαρκέσει από έναν έως έξι μήνες. Με την ψωρίαση των ποδιών, συνταγογραφείται μια τοπική διαδικασία όταν το κοινό κρυολόγημα απευθύνεται μόνο σε ορισμένες βλάβες. Αυτές οι συνεδρίες μειώνουν τον κνησμό, τη φλεγμονή, προάγουν την επισκευή των ιστών και επιβραδύνουν τον σχηματισμό νέας πιτυρίδας.
 • Αριθμός αίματος UV (πλασμαφόρηση). Αυτή η μέθοδος στην ιατρική είναι σχετικά νέα και χαρακτηρίζεται από ένα γρήγορο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η ουσία της διαδικασίας είναι ότι ένας σωλήνας εισάγεται σε μια φλέβα, μέσω του οποίου το αίμα χύνεται σε ένα δοχείο που βρίσκεται σε μια ειδική συσκευή. Εκεί το αίμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία και στη συνέχεια επιστρέφει ξανά. Η διαδικασία πραγματοποιείται με πλήρη στειρότητα.
 • Θεραπεία Puva. Η μέθοδος θεραπείας συνταγογραφείται σε ασθενείς με σοβαρές μορφές ψωρίασης. Βασίζεται στη χρήση ψωραλενίων - ουσιών που αυξάνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, μετά από 25 συνεδρίες, τα σοβαρά εξανθήματα σχεδόν εξαφανίζονται.
ενδοφλέβια θεραπεία με λέιζερ για ψωρίαση στα πόδια

Παραδοσιακές ιατρικές συνταγές για την ψωρίαση

 • Πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν την παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της νόσου. Μπορεί να είναι βάμματα, λουτρά, λοσιόν, αφεψήματα. Διάφορα βότανα όπως κατιφέ, χαμομήλι, φελαντίνα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του δέρματος. Μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και την αίσθηση καψίματος.
 • Ζωμοί. Για το ζωμό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια σειρά (2 κουταλιές της σούπας), φελαντίνη (1 κουταλιά της σούπας), ρίζα γλυκόριζας (2 κουταλιές της σούπας) και ρίγανη (1 κουταλιά της σούπας). Όλα τα βότανα αναμειγνύονται και εγχύονται για 20 λεπτά. Ο ζωμός λαμβάνεται από το στόμα δύο φορές την ημέρα για μισό ποτήρι. Αυτό το φάρμακο είναι αποτελεσματικό για την ήπια ψωρίαση.
 • Χρίω. Υπάρχουν πολλές λαϊκές συνταγές για την παρασκευή αλοιφών με βάση την πίσσα σημύδας.
  1. Αναμείξτε πίσσα σημύδας (50 ml) με ελαιόλαδο (50 ml). Εφαρμόστε την αλοιφή που προκύπτει στο πονεμένο δέρμα, κατά προτίμηση πριν τον ύπνο, και τυλίξτε τη με γάζα. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό το πρωί.
  2. Πίσσα σημύδας (30 ml), καστορέλαιο (30 ml), μέλι (60 γραμμάρια) και 2 αυγά κοτόπουλου. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο για 2 μέρες. Εφαρμόστε το έτοιμο μείγμα κάθε μέρα για ένα μήνα.
 • Λούτρο. Η παραδοσιακή ιατρική προσφέρει τη θεραπεία παθήσεων των ποδιών με λουτρά με βάση τη φελαντίνη. Το Celandine όχι μόνο βοηθά να απαλλαγούμε από εξανθήματα, αλλά και εξαλείφει τις αιτίες της εκδήλωσης της νόσου. Το βότανο χύνεται με βραστό νερό και αφήνεται να βράσει για μια ώρα. Σουρώστε το έγχυμα και προσθέστε το στο ποδόλουτρο. Ο χρόνος μπάνιου δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά.
 • θεραπευτικό ποδόλουτρο για ψωρίαση
 • Συμπιεσμένο. Οι κομπρέσες πατάτας βοηθούν και στην ψωρίαση στα πόδια. Για να προετοιμάσετε μια τέτοια συμπίεση, πρέπει να τρίψετε τις πατάτες και να βάλετε την προετοιμασμένη σύνθεση στα πόδια σας και να την τυλίξετε με μεμβράνη. Η διάρκεια της συμπίεσης δεν είναι μεγαλύτερη από τρεις ώρες.

διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ψωρίαση. Σε περίπτωση σοβαρής φλεγμονής, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι διατροφικοί κανόνες. Μην τρώτε καπνιστά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα. Τα γλυκά, τα εσπεριδοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντενδείκνυνται επίσης σε περίπτωση ασθένειας. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά.

Επιπλοκές και Συνέπειες

Οποιαδήποτε ασθένεια, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Η ψωρίαση των ποδιών μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες συνέπειες:

 • η εμφάνιση πόνου κατά το περπάτημα.
 • Η κοινή ψωρίαση μπορεί να εξελιχθεί σε ερυθροδερμία.
 • την εμφάνιση άλλων λοιμώξεων.
 • παραβίαση των μεταβολικών διεργασιών.
 • Μείωση των προστατευτικών λειτουργιών της επιδερμίδας.
 • Παραβίαση της θερμορύθμισης του δέρματος.

Πρόληψη της ψωρίασης στα πόδια

Εάν ακολουθήσετε όλα τα προληπτικά μέτρα, η ασθένεια ψωρίαση μπορεί να προληφθεί. Συστάσεις για πρόληψη:

 • περιποιηθείτε τα πόδια σας με αντιβακτηριακά και διατροφικά σκευάσματα.
 • Θεραπεία των νυχιών των ποδιών για την πρόληψη της μυκητιασικής μόλυνσης.
 • Αντιηλιακές θεραπείες;
 • Εάν φοράτε κλειστά παπούτσια, πρέπει να αερίζετε τα πόδια σας.
 • συχνή σωματική δραστηριότητα.

Ο κύριος κανόνας στην πρόληψη ασθενειών είναι η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.