Πρέπει και δεν πρέπει για την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια παραλλαγή της δερματοπαθολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό κοκκινωπό-ασημί βλατιδωτών εξανθημάτων σε διάφορα μέρη του σώματος. Συχνότερα σχηματίζεται στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών, αλλά μπορεί αρχικά να εμφανιστεί μετά από 20-35 χρόνια.

Αιτίες εμφάνισης:

 • Μεταβολικές διαταραχές;
 • παθολογία του γαστρεντερικού σωλήνα.
 • Δυσβίωση;
 • χρόνιες αγχωτικές καταστάσεις?
 • Παρουσία αρνητικών συνηθειών, για παράδειγμα κατάχρησης αλκοόλ.
κόκκινες κηλίδες στο δέρμα με ψωρίαση

Δεδομένου ότι το δέρμα είναι ένα τεράστιο όργανο, η εμφάνιση διαφόρων εξανθημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ψωριασικής φύσης, απαιτεί διαγνωστικές μελέτες και ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Η διαιτοθεραπεία είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για την απαλλαγή από αναισθητικούς σχηματισμούς. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική θεραπεία είναι οι κύριες κατευθύνσεις των σύγχρονων μεθόδων επιρροής της νόσου.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να παρακολουθείτε για τη διατήρηση της σωστής διατροφής για την ψωρίαση είναι να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού κάθε μέρα, από επτά έως δέκα ποτήρια. Τα υγρά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι υψηλής καθαρότητας· κατά την κατανάλωση χυμού, καλό είναι να μαγειρεύετε φρεσκοστυμμένους.

Τα βασικά της σωστής διατροφής

Το σώμα κάθε ατόμου είναι μοναδικό, γι' αυτό ο ειδικός πρέπει να επιλέξει μια επαρκή δίαιτα αυστηρά σε ατομική βάση - απλά δεν υπάρχει ενιαίο μενού για όλα τα άτομα με ψωρίαση.

Το κύριο καθήκον της θεραπείας δίαιτας για την ανίχνευση παθολογιών είναι η διατήρηση ενός επαρκούς οξεοβασικού περιβάλλοντος στο σώμα του ασθενούς. Η ισορροπία θα πρέπει να ανατρέπεται υπέρ ενός αλκαλικού περιβάλλοντος, καθώς ένα όξινο περιβάλλον επιδεινώνει μόνο την πορεία της παθολογίας. Οι ειδικοί συνιστούν να εντάξετε στη διατροφή σας 2-4 φορές περισσότερες βασικές τροφές.

Βασικές αρχές:

 • τρώτε κλασματοποιημένα - σε μικρές μερίδες 4-5 φορές την ημέρα.
 • Καταναλώστε 2 - 2, 5 λίτρα υγρών την ημέρα.
 • προσαρμόστε τη διατροφή έτσι ώστε τα έντερα να μην υπερφορτώνονται.
 • Η έγκαιρη κένωση των εντέρων είναι η βάση της υγείας. Παρακολουθήστε προσεκτικά την επικαιρότητα της απελευθέρωσης τοξινών.
 • κατά τη στιγμή της επιδείνωσης της παθολογίας, συνιστάται ο εμπλουτισμός του σώματος με ανόργανα οξέα και οργανικά στοιχεία: όχι περισσότερο από 20%, τα υπόλοιπα πρέπει να είναι αλκαλικά προϊόντα.
 • μέγιστη απόρριψη αλκοολούχων ποτών, προϊόντων καπνού.
 • μειώστε την ποσότητα επιτραπέζιου αλατιού στη διατροφή.
 • ελαχιστοποίηση της χρήσης συντηρητικών, γαλακτωματοποιητών, βαφών, σταθεροποιητών και αποσαθρωτικών·
 • Αποφύγετε όλα τα εσπεριδοειδή στη διατροφή όσο το δυνατόν περισσότερο - εκτός από τα πορτοκάλια, το λάιμ και το γκρέιπφρουτ ανήκουν επίσης σε αυτήν την υποομάδα.
 • θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη χρήση δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, φυτικών ελαίων -αλλά και σε μικρές ποσότητες.

Η συμμόρφωση με τις παραπάνω αρχές θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των παροξύνσεων της ψωρίασης στο ελάχιστο, προκειμένου να επιτευχθεί μακρά ύφεση της νόσου.

Τι πρέπει να απορριφθεί

Στη διαβούλευση, ο ειδικός θα τονίσει ότι δεν πρέπει να τρώτε εάν έχετε ψωρίαση. Η διαιτοθεραπεία προβλέπει τη μέγιστη απόρριψη της λίστας μεμονωμένων προϊόντων, αλλά αναγκαστικά παρέχει μια πλήρη διατροφή που παρέχει στον ασθενή όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Τι συνιστάται να απορρίψετε:

 1. Πολυάριθμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς σε άτομα με ψωριασικές εξανθήσεις έχουν δείξει πειστικά ότι τα μπαχαρικά προκαλούν έξαρση της νόσου. Η μέγιστη συγκέντρωση αιθέριων ελαίων και αρωματικών στοιχείων σε αυτά είναι πολύ επιβλαβής για άτομα με δερματοπαθολογία - οδηγεί σε κνησμό στο δέρμα, εξουθενωτική αίσθηση καψίματος και έξαρση της παθολογίας.
 2. Διάφοροι ξηροί καρποί έχουν παρόμοια αρνητική επίδραση στο δέρμα. Το πιο αλλεργιογόνο προϊόν είναι τα φιστίκια. Συνιστάται να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ξηρούς καρπούς σε καθαρή μορφή και με τη μορφή διαφόρων πρόσθετων. Το φυστικοβούτυρο αποβάλλεται εντελώς από τη διατροφή.
 3. Ένας μεγάλος αριθμός πικάντικων, καπνιστών κονσερβοποιημένων τροφών έχει μια ιδιαίτερα ερεθιστική επίδραση στον ιστό των εντερικών βρόχων. Ερεθίζουν τους βλεννογόνους και εμποδίζουν την επαρκή επεξεργασία και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση νέων ελαττωμάτων στο χόριο - ψωριασικές πλάκες και λέπια.
 4. Ένα σημαντικό ποσοστό αιθέριων ελαίων που είναι τοξικά για τους ασθενείς με ψωρίαση βρίσκεται επίσης στη φλούδα των εσπεριδοειδών. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή όχι μόνο τα ίδια τα φρούτα, αλλά και οι χυμοί από αυτά, αφού στη βιομηχανική παραγωγή στύβονται χωρίς να αφαιρείται η φλούδα.
 5. Φλεγμονώδεις εκδηλώσεις στο χόριο μπορεί επίσης να προκληθούν από το κορεσμένο με κρέας αραχιδονικό οξύ. Κατά τη σύνθεση του μενού, προτιμώνται οι λευκές ποικιλίες, για παράδειγμα το κρέας γαλοπούλας και κουνελιού.
 6. Ο πιο ακραίος περιορισμός ισχύει για τα αλκοολούχα ποτά με βάση το σταφύλι. Κατά τη ζύμωσή τους, σχηματίζονται αρωματικές ενώσεις, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο αρνητικά την κατάσταση του χορίου. Οι δομές του ήπατος υποφέρουν επίσης, η ικανότητα διήθησης του οργάνου γενικά μειώνεται, οι τοξίνες και οι τοξίνες συσσωρεύονται - η ψωρίαση επιδεινώνεται.

Μια καλά μελετημένη δίαιτα οδηγεί επίσης σε ομαλοποίηση του σωματικού βάρους. Μια τέτοια επιπλοκή της ψωρίασης όπως η αρθρίτιδα μπορεί να είναι πολύ μακριά εάν ένα άτομο ακολουθεί τις βασικές διατροφικές συστάσεις ενός ειδικού που δίνονται κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Εγκεκριμένα προϊόντα

Η γνώμη των δερματολόγων σε όλο τον κόσμο είναι ομόφωνη - δεν πρέπει να βιαστείτε στα άκρα και να περιορίσετε σοβαρά τον εαυτό σας στη διατροφή. Πριν από την προσαρμογή της διατροφής, ένας ειδικός θα πραγματοποιήσει διάφορες διαγνωστικές διαδικασίες για να εντοπίσει τα τρόφιμα που επηρεάζουν περισσότερο αρνητικά. Με βάση αυτό, θα αποφασιστεί τι μπορεί να καταναλωθεί για αυτό το άτομο με ψωρίαση.

Τα ακόλουθα στοιχεία έχουν θετική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος:

 • μια μεγάλη ποικιλία από ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Φυσικοί ανταγωνιστές του αραχιδονικού οξέος, έχουν την καλύτερη επίδραση στο χόριο στα θαλάσσια ψάρια.
 • μια ποικιλία λαχανικών περιέχει βιταμίνες και καρατινόδες - έχουν βέλτιστη επίδραση στους προστατευτικούς φραγμούς του ανθρώπινου σώματος, πολλαπλασιάζουν τη δραστηριότητα των δομών του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλουν στη μέγιστη αντίσταση σε αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της δερματοπαθολογίας.

Για όσους πάσχουν από ψωριασικά εξανθήματα, είναι χρήσιμο να:

 • προσθέστε λεκιθίνη στα τρόφιμα με τη μορφή κόκκων.
 • αντικαταστήστε τον καφέ και τα ροφήματα καφέ με φαρμακευτικά τσάγια.
 • τρώτε περισσότερα λαχανικά?
 • πίνετε πιο συχνά φρεσκοστυμμένους χυμούς.
 • Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις τεχνητές επιλογές γεύσης - αντικαταστήστε τις με φρέσκα βότανα.
 • είναι χρήσιμο να συμπεριλάβετε φρέσκα μούρα στη διατροφή: φραγκοστάφυλα και βιβούρνο, τέφρα βουνού και σταφίδες, βατόμουρα.
 • μια ποικιλία δημητριακών αποφέρει μέγιστο όφελος - πλιγούρι βρώμης, φαγόπυρο, κεχρί.
 • Τα θαλασσινά ψάρια πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα, αλλά συνιστάται το άτμισμα.
 • Τα πιάτα με πουλερικά επιτρέπονται έως και 3 - 4 φορές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, αφαιρώντας προσεκτικά όλο το δέρμα.
 • Το γάλα και τα προϊόντα που περιέχουν γάλα επιτρέπονται μόνο εάν έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και επιτραπέζιο αλάτι.
 • Τα αυγά πρέπει να βράζονται μέχρι να μαλακώσουν - 3-4 φορές την εβδομάδα.
 • των ελαίων είναι αποδεκτά - ελιές, βαμβακόσπορος, καλαμπόκι.

Επομένως, η δίαιτα στην ψωρίαση βασίζεται στη χρήση απλών, ποικίλων και ιδιαίτερα εμπλουτισμένων τροφών.

Πείνα

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια πλήρη διαιτοθεραπεία για την ψωρίαση είναι ο υποχρεωτικός καθαρισμός του ανθρώπινου σώματος - εδώ βοηθάει η θεραπευτική νηστεία. Συνιστάται σε ένα άτομο να επιλέξει μια μέρα στο πρόγραμμά του όταν μόνο απεσταγμένο υγρό εισέρχεται στο σώμα του.

Την επόμενη μέρα επιτρέπεται η σαλάτα λαχανικών για πρωινό, η χρήση τσαγιού μοναστηριού - και πάλι σύμφωνα με το μενού του καθημερινού μενού.

Το αποτέλεσμα της θεραπευτικής νηστείας και της προσεκτικής τήρησης θα είναι μέγιστο - μετά από 20-35 ημέρες ένα άτομο θα αισθανθεί μια γενική βελτίωση στην ευεξία, το δέρμα θα καθαριστεί πιο γρήγορα.

Δεν πρέπει να κάνετε συχνή νηστεία - μείνετε στη χρυσή μέση: όχι περισσότερο από 1 ημέρα καθαρισμού την εβδομάδα. Απαγορεύονται επίσης διάφορες διαδικασίες καθαρισμού που εφαρμόζονται στα ινστιτούτα αισθητικής - διαταράσσουν μόνο τη φυσική ισορροπία στις θηλιές του εντέρου και έτσι υποφέρουν από ψωρίαση.

Ακόμη και κατά τη διάγνωση της ψωρίασης, το καθαρό και λαμπερά όμορφο δέρμα είναι ένα εφικτό αποτέλεσμα. Το κυριότερο είναι να τηρείτε τη θεραπεία διατροφής που συντάσσεται μεμονωμένα από τον ειδικό σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή - όπως απαιτείται.