Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια

Συμπτώματα ψωρίασης στο κεφάλι

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά μεταξύ 15 και 35 ετών.

Μια μόλυνση μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική λόγω άσχημων κηλίδων σε όλο το σώμα, που επίσης προκαλούν ενόχληση και μερικές φορές ακόμη και πόνο. Η εκδήλωση μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα: από μερικές κηλίδες με λέπια που μοιάζουν με λέπια έως ευρείες περιοχές του δέρματος με εξάνθημα. Τις περισσότερες φορές, η ψωρίαση αναπτύσσεται στους αγκώνες, τα γόνατα, τη μέση και το κεφάλι. Μπορεί να εμφανιστούν κοιλώματα ή άλλες ανωμαλίες στα νύχια. Το εξάνθημα μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, όπως φλύκταινες, σκασμένο δέρμα, κνησμός και γρατσουνιές. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

Σημάδια και συμπτώματα

 • Ξηρές κόκκινες κηλίδες στο δέρμα καλυμμένο με ασημί λέπια.
 • Μικρές λείες κηλίδες (πιο συχνές στα παιδιά) σε όλο το σώμα.
 • Πρησμένοι και σφιγμένοι σύνδεσμοι.

Προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα

Ερυθρότητα και τριχόπτωση σε όλο το δέρμα.

Η ψωρίαση είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που επηρεάζει τον κύκλο ζωής των κυττάρων. Συνήθως χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να αναδυθούν νέα κύτταρα από το κάτω στρώμα του δέρματος, όπου σχηματίζονται. Έξω, πεθαίνουν και χωρίζονται από μικροσκοπικά σωματίδια. Στην ψωρίαση, όλη αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα μέσα σε λίγες μέρες: τα κύτταρα πεθαίνουν γρήγορα και περιοχές χωρίς τρίχες, καλυμμένες με παχιά κρούστα, απλώνονται στο δέρμα.

Η αρθρίτιδα συνοδεύει την ψωρίαση σε 1 στις 10 περιπτώσεις. Για τα περισσότερα από αυτά τα άτομα, οι επιπτώσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι ελάχιστες. Κάποιος πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στις προσβεβλημένες αρθρώσεις, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Σπάνια αυτός ο πόνος περιορίζει την κινητικότητα, παρόμοια με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

αιτίες

Στην ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται γρήγορα και σχηματίζουν ένα παχύ, λιγότερο συνεκτικό στρώμα δέρματος. Αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο όταν παρεμβαίνει η θεραπεία.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ψωρίαση:
 • Συστηματικά νοσήματα (όπως αμυγδαλίτιδα).
 • Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ασθένεια.
 • Βλάβη στο δέρμα.
 • Απόκριση σε φάρμακο ή εμβόλιο.
 • Τονίζω.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 • Περιβαλλοντικές επιδράσεις όπως άμεση επαφή με το ηλιακό φως ή χημικά (απολυμαντικά, χρώματα).

Οι γιατροί προτείνουν ότι η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από πολλούς παράγοντες και είναι κληρονομική. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλάβει πλήρως πόσο σχετίζεται με τη γενετική συσκευή.

διάγνωση

Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται συνήθως με βάση μια φυσική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί δείγμα κυττάρων του δέρματος για ανάλυση για να προσδιορίσει τον τύπο της νόσου και την πιθανότητα μυκητιακής λοίμωξης.

θεραπεία

Η ψωρίαση είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί για έναν λόγο - υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι ψωρίασης ανά τύπο, σοβαρότητα και ανταπόκριση στη θεραπεία. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και το καθένα απαιτεί μια ειδική προσέγγιση, επομένως ο γιατρός πρέπει να ασχοληθεί με κάθε μεμονωμένη περίπτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο στόχος της θεραπείας είναι να ρυθμίσει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των κυττάρων του δέρματος σας. Σε ήπιες περιπτώσεις αρκούν ενυδατικά σαπούνια, σαμπουάν, λοσιόν και αλοιφές.

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

Κρέμες και αλοιφές

Συνήθως συνταγογραφείται αλοιφή καλσιποτριενίου με βιταμίνη D. Το Calciporie ελέγχει την υπερπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Αυτό είναι ένα φάρμακο για την ήπια έως μέτρια ψωρίαση. Μια άλλη επιλογή είναι η θεραπεία με ρετινοειδή όπως η ταζαροτένη. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα που περιέχουν ένα νορκοτικό στεροειδές και μια ρητίνη.

Προετοιμασίες για εξωτερική διοίκηση

Ένα ρετινοειδές δεύτερης γενιάς μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος σε σοβαρή ψωρίαση. Θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή κατά τη θεραπεία με αυτό το φάρμακο, επειδή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ερεθισμό των ματιών και των χειλιών, απώλεια μαλλιών, υπερβολική ευαισθησία στον ήλιο και επιπλοκές κατά τον τοκετό όταν καταποθεί από έγκυο γυναίκα.

Ένα άλλο φάρμακο είναι ένα φάρμακο κατά του μεταβολισμού, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος στην ψωρίαση, και ένα φάρμακο που μπλοκάρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στα νεφρά και στο ήπαρ, και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Φωτοθεραπεία

Η αλοιφή για την ψωρίαση μαζί με την υπεριώδη Α (PUVA), έναν συνδυασμό φωτοευαίσθητων φαρμάκων, την υπεριώδη Α (UVA) μαζί καταστέλλουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος σε ορισμένες περιπτώσεις ψωρίασης. Ωστόσο, η μακροχρόνια θεραπεία με PUVA (250 φορές ή περισσότερο) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, μιας δυνητικά θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος. Η ηλιοθεραπεία στον ζεστό ήλιο (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα για την αποφυγή εγκαυμάτων) και η χρήση λιθανθρακόπισσας μαζί με υπεριώδη ακτινοβολία Β (μέθοδος Heckermann) είναι επίσης αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας. Μια νεότερη μορφή φωτοθεραπείας που ονομάζεται «Narrow Band Ultraviolet B» (NB-UVF) μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο η PUVA και δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή πριν από κάθε συνεδρία. Δεν είναι επιρρεπής σε καρκίνο του δέρματος όπως η PUVA.

προσωπική υγιεινή

Για να διατηρήσετε την ασθένειά σας υπό έλεγχο, πρέπει:

 • Τρώτε τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνες, ξεκουράζεστε για όσες ώρες χρειάζεται το σώμα και ασκείστε τακτικά.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η ψωρίαση εμφανίζεται συχνά στις πτυχές του δέρματος σε υπέρβαρα άτομα.
 • Μην τρίβετε και μην ξύνετε περιοχές με ψωριασικές βλάβες.
 • Πλύνετε καθημερινά για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα. Αποφύγετε το ζεστό νερό ή το σκληρό σαπούνι.
 • Ενυδατώστε το δέρμα. Ταμπονάρετε το δέρμα μετά το μπάνιο, εφαρμόστε μια λιπαρή ενυδατική κρέμα αμέσως μετά τη διαδικασία, όσο το δέρμα είναι ακόμα ενυδατωμένο. Μην χρησιμοποιείτε λοσιόν ή κρέμες που περιέχουν αλκοόλ. Χρησιμοποιήστε κλιματισμό και διατηρήστε τη θερμοκρασία δωματίου δροσερή ανά πάσα στιγμή.
 • Χρησιμοποιήστε σαπούνια, σαμπουάν και αλοιφές που περιέχουν υγρή λιθανθρακόπισσα και σαλικυλικό οξύ.
 • Απολαύστε μέτριο ήλιο αλλά αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.
 • Εάν τα συμπτώματα της νόσου είναι εξαιρετικά έντονα, χρησιμοποιήστε μια κρέμα που περιέχει 0, 5-1 τοις εκατό κορτιζόνη για αρκετές εβδομάδες.