Συμπτώματα και θεραπεία της ψωρίασης στα χέρια

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Η ασθένεια απαιτεί συμπτωματική θεραπεία για τη μείωση της σοβαρότητας των εκδηλώσεων και τη βελτίωση της ευημερίας. Η ψωρίαση στα χέρια είναι ένας κοινός εντοπισμός της παθολογίας. Ξεκινά με την εμφάνιση μικρών πλακών και μπορεί να προχωρήσει χωρίς κατάλληλη θεραπεία.

Oriasisωρίαση στα χέρια

Αιτίες και Μηχανισμός Ανάπτυξης

Οι ψωριασικές πλάκες στα χέρια, ειδικά στα δάχτυλα, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ενώ η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική, τα περίεργα ελαττώματα του δέρματος είναι ανησυχητικά. Η ψωρίαση δεν είναι η πιο ευχάριστη ασθένεια, και όχι μόνο επειδή μοιάζει, αλλά και λόγω του κινδύνου επιπλοκών.

Η ακριβής αιτιολογία της εμφάνισης αυτής της δερματολογικής νόσου δεν είναι σαφής. Οι ειδικοί εντοπίζουν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της παθολογίας. Είναι γνωστό ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται μέσω επαφής, δεν μπορεί να μολυνθεί μέσω επαφής με τον ασθενή.

Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, επομένως, καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής, ένα άτομο αναγκάζεται να λάβει υποστηρικτικά μέσα και να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση του δέρματος σε διαφορετικές περιόδους του έτους. Οι παροξύνσεις είναι συχνές την άνοιξη και το χειμώνα. Οι επιστήμονες περιλαμβάνουν τους ακόλουθους παράγοντες στην ανάπτυξη της νόσου:

 • γενετική προδιάθεση;
 • Ανοσοανεπάρκειες, μείωση της προστατευτικής λειτουργίας του σώματος.
 • συχνές δερματικές βλάβες ιικής, μυκητιακής, βακτηριακής προέλευσης.
 • απότομη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών.
 • χρόνιες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών ανωμαλιών.
 • μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων, ιδιαίτερα αντισπασμωδικών, αντικαταθλιπτικών και στεροειδών ορμονών ·
 • ψυχο-συναισθηματική υπερφόρτωση.
 • Μεταβολικές διαταραχές στο σώμα.

Οι ψωριασικές πλάκες στα χέρια αρχίζουν να εμφανίζονται στην περιοχή των μικρών αρθρώσεων μεταξύ των δακτύλων κοντά στις φάλαγγες. Τα παθολογικά στοιχεία είναι πιο ορατά στην επιφάνεια των παλάμων. Είναι το πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψωρίαση ενός τέτοιου εντοπισμού, αφού τα χέρια συχνά έρχονται σε επαφή με οικιακές χημικές ουσίες και άλλα ερεθιστικά.

Συμπτώματα ψωρίασης στα χέρια

Ομάδα κινδύνου

Η ομάδα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν συχνά άλλες δερματολογικές παθήσεις. Η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης.

Η παθολογία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με εξασθενημένη ανοσία, σε εκείνους που ζουν σε μη ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει επίσης εκείνους που, λόγω των δραστηριοτήτων τους, αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με επιθετικές χημικές ουσίες.

Κλινικές ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα πρώτα σημάδια στο αρχικό στάδιο της νόσου θα είναι μεμονωμένα παθολογικά στοιχεία στην περιοχή των χεριών. Οι πλάκες μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια, τα δάχτυλα και τις παλάμες. Εάν τα νύχια εμπλέκονται στην παθολογική διαδικασία, υπάρχει κίνδυνος απώλειας ευαισθησίας και εμφάνισης οιδήματος ιστού.

Η αυξημένη ξηρότητα του δέρματος προκαλεί ρωγμές στις παλάμες των χεριών. Υπάρχουν σημάδια πάχυνσης της επιδερμίδας, που θυμίζουν κάλους.

Oriωριασικές πλάκες στα χέρια

Οι κύριες εκδηλώσεις ψωρίασης στα χέρια είναι:

 • αυξημένη ξηρότητα, έντονο κοκκίνισμα του δέρματος.
 • Πάχυνση της επιδερμίδας, αύξηση του όγκου των δακτύλων λόγω οιδήματος.
 • Ρωγμή όταν σπάσει η πλάκα
 • μερικές φορές πολλά στοιχεία συγχωνεύονται με βλάβη στο υγιές δέρμα.

Το χειμώνα και το φθινόπωρο, όταν επικρατούν κρύες μέρες, η ασθένεια εκδηλώνεται ως έντονο ξεφλούδισμα του δέρματος. Χωρίς θεραπεία, υπάρχει πιθανότητα να ξύσετε τα χέρια σας με λοίμωξη, τότε τα συμπτώματα θα συμπληρωθούν με σημάδια φλεγμονής.

Μορφές παθολογίας

Εκδηλώσεις ψωρίασης στα χέρια

Η ψωρίαση στα χέρια μπορεί να λάβει διάφορες μορφές:

 1. Στα δάχτυλα. Εκδηλώνεται μέσω απολέπισης, σχηματισμού πλακών που συχνά φλεγμονώνονται. Η επιδείνωση συμβαίνει το χειμώνα. Συχνά οδηγεί σε επιπλοκές.
 2. Στα πινέλα. Εμφανίζεται στο 25% των ασθενών, τα σημεία μοιάζουν με ψωρίαση στα δάχτυλα, ενώ το δέρμα στην πληγείσα περιοχή γίνεται τραχύ, εμφανίζεται ερυθρότητα. Ο ασθενής παραπονιέται για συνεχή δυσφορία, ενεργό ξεφλούδισμα, κνησμό.
 3. Palmar-plantar. Εμφανίζεται σε άτομα που κάνουν βαριά σωματική εργασία. Τα πέλματα και οι παλάμες επηρεάζονται. Οι περιοχές με τραχύ δέρμα μοιάζουν με σκληρούς κάλους και οι ρωγμές εμφανίζονται πολύ συχνά.
 4. Αρθροπαθής. Η ψωρίαση εμφανίζεται στο πλαίσιο της βλάβης στις αρθρώσεις. Τα στοιχεία του εξανθήματος βρίσκονται στις φάλαγγες. Εκτός από τις εξωτερικές εκδηλώσεις, ο ασθενής ανησυχεί για τον πόνο στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια της κίνησης και στη συνέχεια σε ηρεμία.
 5. Φλύκταινα. Οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών επηρεάζονται. Το στρες και οι ορμονικές ασθένειες γίνονται παράγοντες κινδύνου. Το εξάνθημα έχει σαφή όρια και εμφανίζονται φλύκταινες. Η ασθένεια επαναλαμβάνεται συχνά και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Oriasisωρίαση στις παλάμες των χεριών

Κάθε μορφή της νόσου έχει τρία διαδοχικά στάδια - αρχικό, προοδευτικό και στάσιμο. Μετά από έναν κύκλο (περνώντας από 3 στάδια) αρχίζει η παλινδρόμηση της νόσου. Σε αυτό το στάδιο, τα κλινικά συμπτώματα εξαφανίζονται σχεδόν εντελώς. Η θεραπεία στοχεύει στην παράταση του οπισθοδρομικού σταδίου όσο το δυνατόν περισσότερο, διαφορετικά ο κύκλος της νόσου επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Διαφορική διάγνωση

Η ψωρίαση στα χέρια διαφοροποιείται με παθολογίες όπως ο λειχήνας, η νόσος του Reiter, η σύφιλη, η σμηγματορροϊκή και η ατοπική δερματίτιδα.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψωρίασης κατά την εξέταση είναι η τριάδα ψωρίασης, βάσει της οποίας ο γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση. Περιλαμβάνει τα φαινόμενα της κηλίδας στεαρίνης, της αιμορραγίας του σημείου και της τελικής μεμβράνης.

Μέθοδοι θεραπείας

Αν και η ψωρίαση δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως, πρέπει να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθούν επιπλοκές και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

Τα κύρια μέτρα για τη θεραπεία της ψωρίασης στα χέρια:

 • η χρήση προϊόντων περιποίησης του δέρματος για ενυδάτωση και απαλότητα του δέρματος ·
 • Λήψη αντιισταμινικών για την ανακούφιση από τον κνησμό.
 • Λήψη φαρμάκων για την ενίσχυση της ανοσίας.
 • επιπλέον χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Για ψωριασικές βλάβες, μπορεί να συνταγογραφηθεί φυσιοθεραπεία και φωτοχημειοθεραπεία. Εάν η ψωρίαση συνοδεύεται από ασθένειες των αρθρώσεων, χρησιμοποιούνται αναλγητικά από την ομάδα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, ο δερματολόγος θα συνταγογραφήσει τοπικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μπορεί να είναι αλοιφές σαλικυλικής, ιχθυόλης, θειώδους πίσσας. Για την γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων του σοβαρού κνησμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορμονικές αλοιφές, οι οποίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς την έγκριση του γιατρού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρεφικές κρέμες για ευαίσθητο δέρμα που περιέχουν φυτικά συστατικά για να μαλακώσουν και να ενυδατώσουν.

Προληπτικά μέτρα

Γενικά προληπτικά μέτρα για την πρόληψη παροξύνσεων της ψωρίασης στα χέρια:

 • τη χρήση λαστιχένιων γαντιών κατά τον καθαρισμό του σπιτιού όταν πρέπει να έρθετε σε επαφή με απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού ·
 • Απόρριψη κακών συνηθειών, καλός ύπνος και ισορροπημένη διατροφή.
 • Καθημερινή φροντίδα των χεριών του δέρματος με φυσικά καλλυντικά ή φαρμακευτικά παρασκευάσματα.
 • τακτική ηλιοθεραπεία, συχνός αερισμός στο σπίτι, περπάτημα στον καθαρό αέρα, αποφυγή στρες.
 • Θεραπεία του δέρματος με αντισηπτικό σε περίπτωση τυχαίας βλάβης (δεν συνιστάται η επίδεση του τραύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα).
 • Τηρώντας τη δίαιτα Pegano, η οποία περιορίζει τα πιάτα και τα γλυκά με κρέας και περιλαμβάνει περισσότερα σιτηρά, λαχανικά και βότανα στη διατροφή.

Πρόγνωση νόσου

Το δυσάρεστο εξάνθημα από ψωρίαση στα χέρια προκαλεί άγχος σε πολλούς πάσχοντες. Ταυτόχρονα, οι εμπειρίες επιδεινώνουν μόνο την κατάσταση. Η ψωρίαση μπορεί να επιστρέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά για αυτό πρέπει να ακολουθήσετε τα θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Είναι αδύνατο να απαλλαγείτε εντελώς από την ψωρίαση, αλλά η σωστή φροντίδα του δέρματος, η τήρηση μιας δίαιτας και η χρήση ειδικών κρεμών θα κρύψουν τα συμπτώματα της νόσου όσο το δυνατόν περισσότερο. Ανεξάρτητα από τις εκδηλώσεις της νόσου, συνιστάται να επισκέπτεστε έναν δερματολόγο κάθε λίγους μήνες για να παρακολουθείτε τη δυναμική της νόσου και να διορθώνετε το θεραπευτικό σχήμα εάν το απαιτεί η κατάσταση.