Πώς ξεκινά η ψωρίαση - τα πρώτα σημάδια της νόσου

Η φολιδωτή λειχήνα είναι μια πολύ συνηθισμένη δερματική κατάσταση που είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν οι δερματολόγοι. Αυτή η ασθένεια όχι μόνο δεν φαίνεται πολύ αισθητικά ευχάριστη (κόκκινα, φολιδωτά κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στο δέρμα που αποβάλλουν πολλά άλλα), αλλά επίσης φέρνει μαζί της ψυχολογική δυσφορία, σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα και στο μέλλον σοβαρές επιπλοκές.Ψωρίαση στο σώμα ενός άνδραΓνωρίζοντας για την ύπουλη ασθένεια και τους κινδύνους της χρόνιας πορείας της (συχνές υποτροπές) σε μια οικογένεια όπου υπάρχουν ήδη ασθενείς με φολιδωτή λειχήνα, τα μέλη φοβούνται ιδιαίτερα να αρρωστήσουν και είναι προσεκτικά με το δέρμα που αλλάζει.

Πώς αναγνωρίζετε τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης (άλλο όνομα για φολιδωτές λειχήνες); Πώς ξεκινά η ασθένεια; Σε ποια ηλικία εκδηλώνεται συχνότερα η ασθένεια; Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην χάσετε τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης και να ξεκινήσετε εγκαίρως τη θεραπεία; Υπάρχει διαφορά στις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου σε άνδρες και γυναίκες; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις σε αυτό το άρθρο.

Τι προκαλεί τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης;

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση δεν κληρονομείται (αυτό έχει αποδειχθεί από την τελευταία έρευνα), υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σε μια προδιάθεση για την ψωρίαση μπορούν να προκαλέσουν την κλινική της εκδήλωση.

 1. Συνήθως η έναρξη της ψωρίασης προηγείται από κάποιο είδος νευρικής βλάβης ή ψυχικού τραύματος. Αυτός ο παράγοντας προκαλεί συχνά την ανάπτυξη της ψωρίασης.
 2. Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να τροφοδοτήσει την ασθένεια. Επομένως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τον εαυτό τους - να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να αποφεύγουν τα αρνητικά συναισθήματα, να μην μένουν στον ήλιο για πολύ και να είναι πιο συχνά έξω.
 3. Η αιτία για την ανάπτυξη της ψωρίασης μπορεί να είναι μια αλλαγή στο περιβάλλον κλίμα (μετακίνηση σε άλλο μέρος κατοικίας, ανάπαυση σε μια καυτή χώρα τον Ιανουάριο). Επομένως, εάν υπάρχουν φολιδωτές λειχήνες στο οικογενειακό ιστορικό, είναι καλύτερα να αποφύγετε μια απότομη αλλαγή στο γεωγραφικό πλάτος, ακόμη και από το χειμώνα στο καλοκαίρι (μετακίνηση σε μια περιοχή με κλίμα με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας). Σε περίπτωση αναγκαστικής κίνησης, είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να είστε πολύ προσεκτικοί με το σώμα σας.
 4. Οι χρόνιες εστίες μόλυνσης μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην εμφάνιση ψωριασικών πλακών. Οι χρόνιες ασθένειες χρειάζονται πάντα θεραπεία, αλλά σε μια οικογένεια όπου υπάρχουν ήδη περιπτώσεις ψωρίασης, η εστίαση στο στρεπτό σώμα στο σώμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η τερηδόνα, η χρόνια αμυγδαλίτιδα, η ιγμορίτιδα, η ουλίτιδα - όλες αυτές οι αδρανείς ασθένειες αποτελούν απειλή για κάθε οργανισμό.

Σε ποια ηλικία εμφανίζονται συνήθως τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης;

Τα πρώτα σημάδια ψωρίασης μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Η φολιδωτή λειχήνα δεν προστατεύει τους ηλικιωμένους ή τα παιδιά. Υπάρχουν περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου στα βρέφη και εμφάνιση ψωριασικών πλακών μετά από 80 χρόνια. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης είναι πιο συχνά σε νεαρή ηλικία 14 έως 30 ετών. Κατά κανόνα, αυτοί οι ασθενείς εμφανίζονται επίσης σε αυτούς τους ασθενείς. Σε νεαρή ηλικία, για παράδειγμα, συνακόλουθες ασθένειες όπως παχυσαρκία, αλλεργίες, σακχαρώδης διαβήτης, νευρασθένεια και ασθένειες του θυρεοειδούς.

Τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης στους ανθρώπους

Η εκδήλωση της ψωρίασης εξαρτάται από τον τύπο της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα συμπτώματα δερματικών μορφών ψωρίασης είναι η εμφάνιση εξανθήματος. Το εξάνθημα είναι μια στρογγυλεμένη επιδερμική θηλή. Ποιος είναι ο μηχανισμός της ανάπτυξης ψωριασικών θηλών;

Οι προκλητικοί παράγοντες πυροδοτούν τη φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία βασίζεται στην υπερκεράτωση (παθολογικός πολλαπλασιασμός κυττάρων). Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα πυκνώνει, αρχίζει να προεξέχει πάνω από το υγιές δέρμα και σχηματίζει ένα κομμάτι. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο του θηλώδους ψωρίασης με φολιδωτές λειχήνες.

Το papule έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, το οποίο διαφέρει στην ένταση. Αρχικά, το θηλάκι είναι σκούρο ροζ (σε βαθύ κόκκινο χρώμα), στη συνέχεια γίνεται ξεθωριασμένο και ξεφλουδισμένο. Οι νεκρές κλίμακες του επιθηλίου έχουν γκρι-ασημί χρώμα, μπορούν να διαχωριστούν πολύ εύκολα με ξύσιμο. Στο υποκείμενο στρώμα του δέρματος, εμφανίζονται νέα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα της επιδερμίδας με θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό, το δέρμα είναι κοκκινωπό χρώμα κατά τη διάρκεια της ύφεσης ακόμη και χωρίς πλάκα. Καθώς η διαδικασία εντείνεται, τα στοιχεία αυξάνονται και καταλαμβάνουν μια ολοένα μεγαλύτερη περιοχή. Το δέρμα σε αυτά τα μέρη είναι ξηρό, ραγισμένο, αιμορραγία, δηλαδή υπάρχει μια προφανής κλινική για ψωρίαση.

Οι προτιμώμενες τοποθεσίες για τα πρώτα εξανθήματα στην ψωρίαση είναι το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο (σε εφήβους), οι φυσικές πτυχές του δέρματος (σε παιδιά), οι αρθρώσεις (αγκώνες, τα γόνατα), τα πόδια και τα πέλματα των ποδιών. Σε αντίθεση με το έκζεμα, οι ψωριασικές πλάκες βρίσκονται συνήθως στις επιφάνειες της άρθρωσης.

Μιλούν για το αρχικό στάδιο της ψωρίασης, όταν δεν επηρεάζεται περισσότερο από το 10% της επιφάνειας του δέρματος. Ένας έμπειρος δερματολόγος θα εντοπίσει αμέσως τα συμπτώματα της ψωρίασης, αλλά μερικές φορές η αλλεργική δερματίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα (η οποία έχει βλάβη στις ψωριασικές αρθρώσεις) είναι λάθος για την ψωρίαση.

Τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης πλάκας

Η ψωρίαση της πλάκας είναι μια χυδαία δερματική ψωρίαση, επομένως τα πρώτα σημάδια της είναι ευκολότερα στον εντοπισμό. Η ψωρίαση ξεκινά με την εμφάνιση ενός μικρού αριθμού μικρών οζιδίων, που συνήθως εντοπίζονται γύρω από τις αρθρώσεις. Μοιάζουν με ένα μικρό απόστημα γεμάτο με ανοιχτόχρωμα περιεχόμενα. Τα κύρια στοιχεία της ψωρίασης δεν ενοχλούν τον ασθενή και είναι μόλις αισθητά. Μπορούν να περάσουν μόνοι τους, αλλά μετά από λίγο επανεμφανίζονται σε μεγαλύτερους αριθμούς και γίνονται πιο αισθητοί. Εάν ξύσετε το θηλάκι, θα καλυφθεί αμέσως με ασημένιες ζυγαριές. Το καλοκαίρι, το εξάνθημα μπορεί να εξαφανιστεί υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η ποσότητα της αυξάνεται, καλύπτει πιο εκτεταμένες περιοχές και μεμονωμένα στοιχεία συγχωνεύονται σε εκτεταμένες πλάκες.

Μερικές φορές τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται αμέσως βίαια και άφθονα. Σε απάντηση στον προκλητικό παράγοντα, το δέρμα καλύπτεται με απαλές ροζ-κόκκινες πλάκες ψωρίασης, προκαλώντας σοβαρό κνησμό. Ωστόσο, μια τέτοια εμφάνιση είναι ασυνήθιστη στην ψωρίαση.

Τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης των νυχιών

Οι πρώτες αλλαγές στα νύχια μπορεί να ποικίλουν και είναι παρόμοιες με μια μυκητιασική λοίμωξη. Εμφανίζονται αποκόλληση, ευθραυστότητα, πάχυνση της πλάκας των νυχιών, κατάθλιψη ή αυλακώσεις είναι ορατές σε όλο το νύχι. Επιπλέον, τα πρώτα παθολογικά σημάδια εμφανίζονται στην άκρη του νυχιού και μετά μετακινούνται στη ρίζα. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης των νυχιών είναι ο αποχρωματισμός του νυχιού. Η πλάκα των νυχιών μπορεί να γίνει κίτρινο, γκρι ή λευκό. Αιμορραγία μπορεί να συμβεί κάτω από τα νύχια. Όλα αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι σε όλα τα νύχια ή μόνο σε ένα.

Τα πρώτα σημάδια ψωρίασης στα πέλματα των ποδιών και των παλάμων

Σε ορισμένους ασθενείς, το μόνο κλινικό σημάδι της ψωρίασης είναι μια βλάβη στα πέλματα των ποδιών ή των παλάμων των χεριών με τη μορφή πυκνών, φολιδωτών αλλοιώσεων ψωρίασης. Κατά το ξύσιμο, εμφανίζεται μια λαμπερή, γυαλιστερή επιφάνεια, η οποία αρχίζει να αιμορραγεί με περαιτέρω τραυματισμούς (σύνδρομο "Bloody Dew").

Τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μοιάζει με σμηγματόρροια λόγω υπερβολικής πιτυρίδας. Μπορεί να διαλυθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να επηρεάσει άλλες περιοχές του δέρματος. Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται για πιτυρίδα αγοράζοντας ειδικά σαμπουάν χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ψωρίαση στο κεφάλι τους. Μετά από λίγο, η βλάβη επηρεάζει το πίσω μέρος του αυτιού, του λαιμού και κατεβαίνει. Και μόνο σε αυτήν την περίπτωση οι ασθενείς ηχεί το συναγερμό και πηγαίνουν στον γιατρό.

Τα πρώτα σημάδια της ψωριασικής αρθρίτιδας

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να μην έχει εξανθήματα. Τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης είναι παράπονα παραμόρφωσης των αρθρώσεων, τα οποία αυξάνονται σε μέγεθος και γίνονται οδυνηρά. Τα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών είναι πρησμένα και μοιάζουν με λουκάνικα. Το βάδισμα αλλάζει καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Μπορεί να είναι προβληματική η διάγνωση της ψωρίασης σε αυτήν τη μορφή. Πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η παρουσία ψωρίασης σε συγγενείς και η προσεκτική διαφορική διάγνωση σε ασθένειες των αρθρώσεων θα βοηθήσουν στη σωστή διάγνωση.

Τα πρώτα σημάδια ψωρίασης στις γυναίκες

Η ψωρίαση είναι η ίδια για άνδρες και γυναίκες. Σε αντίθεση με τους άνδρες, που συνήθως εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης σε ηλικία 25-30 ετών, τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται νωρίτερα στις γυναίκες. Ο μηχανισμός ενεργοποίησης για την ανάπτυξη της νόσου είναι συχνά ορμονικές αλλαγές στην περίοδο της εφηβείας. Γενικά, η ανάπτυξη της ψωρίασης στις γυναίκες σχετίζεται με συχνές αλλαγές στα επίπεδα ορμονών καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Για την έναρξη της ψωρίασης, οι πιο σημαντικές και επικίνδυνες περίοδοι σε μια γυναίκα είναι:

 • τον εμμηνορροϊκό κύκλο (ειδικά την εμφάνισή του)
 • Εγκυμοσύνη;
 • Γέννηση;
 • Θηλασμός;
 • Εμμηνόπαυση.

Εάν εμφανιστεί ψωρίαση κατά τη στιγμή της σύλληψης, η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στις εκδηλώσεις του δέρματος και αρχίζει μια περίοδο ύφεσης. Αλλά μετά τη γέννηση, ίσως μια σύσφιξη όλων των διαδικασιών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα πρώτα σημάδια ψωρίασης στις γυναίκες εμφανίζονται συχνότερα κατά τον τοκετό και κατά την εμμηνόπαυση. Σε άλλες θέσεις, τα συμπτώματα και τα σημάδια της ψωρίασης δεν διαφέρουν μεταξύ γυναικών και ανδρών. Ωστόσο, η ψωρίαση στα παιδιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρηθούν τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης

Σε κάθε περίπτωση, όταν εντοπίζονται τα πρώτα σημεία και συμπτώματα της ψωρίασης, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία της νόσου. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει τη θεραπεία της ψωρίασης, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της πορείας και τις ιδιαιτερότητες των εκδηλώσεων της νόσου. Έχει αποδειχθεί ότι όλα τα συμπτώματα μπορούν να εξαλειφθούν με ψωρίαση που επηρεάζει λιγότερο από το 5% του δέρματος. Ωστόσο, η θεραπεία πρέπει να επιλέγεται από αρμόδιο ειδικό.

Επίσης:

 • Όταν βρείτε τα πρώτα σημάδια ψωρίασης στον εαυτό σας ή στην οικογένειά σας, προσπαθήστε να θυμηθείτε τι θα μπορούσε να προκαλέσει την ασθένεια και να αποφύγετε αυτούς τους παράγοντες στο μέλλον.
 • να είστε πιο συχνά σε εξωτερικούς χώρους και μην ξεχάσετε να κάνετε ηλιοθεραπεία.
 • Τεμπεραμέντο - κάντε ένα ντους αντίθεσης, μην ξεχάσετε να το κάνετε.
 • προσπαθήστε να πάτε στη θάλασσα και να κολυμπήσετε περισσότερο.
 • Φροντίστε καλά το δέρμα σας, προστατέψτε το από τραυματισμούς και χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες.
 • Για ψωρίαση του κεφαλιού, επιλέξτε σαμπουάν χωρίς σκληρά συστατικά. μην βάψετε τα μαλλιά σας.
 • Ελέγξτε τη διατροφή σας.
 • Αποφύγετε τις συγκρούσεις και τις αγχωτικές καταστάσεις. Μάθετε να ελέγχετε (αλλά όχι να καταστέλλετε) τα συναισθήματά σας. Η ικανότητα να παραμείνετε ήρεμοι κατά τις πιο δραματικές στιγμές της ζωής θα βοηθήσει στη διατήρηση της ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Μπορείτε να πάρετε βαλεριάνα, feverfew (ρωτήστε το γιατρό σας) εάν είστε συναισθηματικά ασταθείς.
 • Φόρεμα από βαμβάκι, ειδικά εσώρουχα, τα οποία πρέπει να κατασκευάζονται μόνο από φυσικά υφάσματα, μην φοράτε πλαστικά.
 • Αντιμετωπίστε έγκαιρα τις χρόνιες λοιμώξεις.
 • Πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα, οργανώστε ένα καλό διάλειμμα.

Εάν είναι δυνατόν, όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ψωρίασης ή αμφίβολα συμπτώματα, ζητήστε συμβουλές από δερματολόγους στη Γερμανία:

 • Θα είστε πεπεισμένοι για την αξιοπιστία (ή την αδυναμία) της διάγνωσης:
 • Χάρη στους έμπειρους ειδικούς, μπορείτε να απαλλαγείτε γρήγορα από τα συμπτώματα της ψωρίασης (ειδικά εάν αυτά είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου).
 • Θα λάβετε συμβουλές από ειδικούς με προτάσεις και λεπτομερείς οδηγίες.
 • Αγοράζετε φάρμακα υψηλής ποιότητας που συνταγογραφούνται από γιατρό για να βοηθήσουν στην ανακούφιση τυχόν επιδείνωσης.
 • Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να μείνετε σε επαφή με τον θεράποντα γιατρό στο μέλλον μέσω Skype, τηλεφώνου ή email.