Ποιες είναι οι αιτίες της ψωρίασης; Επισκόπηση των θεωριών σχετικά με την εμφάνιση της νόσου

Οι αιτίες της ψωρίασης δεν είναι ακριβώς γνωστές. Ωστόσο, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων μπορεί να προκαλέσει δερματικές παθήσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται από ιατρική έρευνα και παρατηρήσεις από ειδικούς. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της νόσου, θα αξιολογήσουμε την προέλευση της νόσου σε παιδιά και ενήλικες. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις γυναίκεςσε υπέρβαρα άτομα με κατάθλιψη, διαταραχή του ΚΝΣ.

Χαρακτηριστικά της νόσου

Η ψωρίαση (κλίμακες λειχήνων) είναι μια σοβαρή δερματολογική ασθένεια αυτοάνοσης φύσης. Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί τόσο στα βρέφη όσο και στην ενήλικη ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής έχει σοβαρές υποτροπές ακόμη και μετά από παρατεταμένη θεραπεία. Η διάρκεια της περιόδου ύφεσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την ηλικία, τη γενική υγεία και την παρουσία χρόνιων ασθενειών στον ασθενή.

Εξωτερικά, η ασθένεια εκδηλώνεται ως κοκκινωπό-ροζ κηλίδες. Τα εξανθήματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Συχνά. Η επιδείνωση συνοδεύεται από σοβαρό κνησμό, την εξάπλωση της περιοχής φλεγμονής σε υγιείς περιοχές της επιδερμίδας.

Οι αιτίες της ψωρίασης βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Αναπτύσσονται αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας με ψωρίαση για τη βελτίωση της εσωτερικής κατάστασης του ασθενούς και τον καθαρισμό του δέρματος.

Αιτίες ψωρίασης

Ψωρίαση: Οι αιτίες αυτής της δυσάρεστης δερματικής κατάστασης είναι πολλαπλές. Όταν ένα άτομο διαγνωστεί με αυτήν τη διάγνωση, οι ειδικοί συνταγογραφούν θεραπεία λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κληρονομικότητα, τάση για αλλεργίες, πιθανές ορμονικές διαταραχές, προηγούμενες λοιμώξεις και μεταβολικές διαταραχές. Οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη την κακή διατροφή του ασθενούς, το άγχος, την παρουσία κακών συνηθειών και έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Για να διευκρινιστεί η αιτία της ψωρίασης, καταρχάς, αναλύονται οι δείκτες υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το φύλο του ασθενούς. Στη συνέχεια διεξάγεται έρευνα σε αρκετές γενικά αποδεκτές θεωρητικές περιοχές, καθεμία από τις οποίες εξετάζεται παρακάτω. Μια λεπτομερής περίληψη των αποτελεσμάτων που θα ληφθούν θα βοηθήσει τους επαγγελματίες να συνταγογραφήσουν μια αποτελεσματική θεραπεία.

Οι πιο κοινές φόρμες είναι:

 • ψωρίαση του εντέρου;
 • palmar-plantar (ψωρίαση στο κεφάλι, αγκώνα);
 • ψωρίαση των νυχιών, των χεριών;
 • ψωριασικό ερυθροδερμία (εξανθήματα που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μερών του κεφαλιού).
 • φλυκταινώδες σχήμα (υπερανάπτυξη πλακών και αποστημάτων);
 • ψωριασική αρθρίτιδα των αρθρώσεων (βλάβη όχι μόνο στα κύτταρα της επιδερμίδας, αλλά ακόμη και φλεγμονή των αρθρώσεων, σταδιακή παραμόρφωση τους) και σε ορισμένες άλλες.

Αιτίες ασθένειας στην παιδική ηλικία

Η ψωρίαση σε βρέφη και μικρά παιδιά προκαλείται από γενετική σύνθεση. Εάν οι γονείς, οι στενοί ή απομακρυσμένοι συγγενείς της οικογένειας υπέφεραν από οποιαδήποτε μορφή αυτής της ασθένειας, το παιδί θα το κληρονομήσει το 80% του χρόνου.Αιτίες της εμφάνισης της νόσου στην παιδική ηλικίαΗ ασθένεια μπορεί να μην εκδηλωθεί αμέσως, αλλά στο πλαίσιο μιας ήπιας ασθένειας, για παράδειγμα, ενός ιού ή ενός κρυολογήματος. Υπάρχουν και άλλες αιτίες ψωρίασης στα παιδιά:

 1. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της επίθεσης προστατευτικών κυττάρων στον ιστό κάποιου, οι οποίες μεταδίδονται σε άλλα άτομα. Όταν λαμβάνει χώρα αυτή η διαδικασία, αντισώματα στα αντιγόνα που βρίσκονται μέσα στις ζυγαριές βρίσκονται στο αίμα του παιδιού.
 2. Συγγενείς, επίκτητες ηπατικές παθήσεις.
 3. Παράσιτα στο έντερο.
 4. Ψυχικές διαταραχές, σοβαρό συναισθηματικό στρες, δυσαρέσκεια με τον εαυτό του και τους άλλους (συχνά στην εφηβεία), μακροχρόνιες εμπειρίες.
 5. Μεταβολικές διαταραχές: επιβράδυνση των μεταβολικών διεργασιών, ως αποτέλεσμα των οποίων η θερμοκρασία του σώματος παραμένει χαμηλή, αυξάνεται η «επιβλαβής» χοληστερόλη, υπάρχει έλλειψη βιταμινών Β, αλλά αυξάνεται η ποσότητα του στοιχείου C στην επιδερμίδα.

Η ιατρική πρακτική επιβεβαιώνει ότι οι αιτίες της ψωρίασης στα παιδιά μπορεί να είναι πολύ ατομικές.

Αιτίες ψωρίασης σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες

Τι προκαλεί ψωρίαση σε ενήλικες; Οι αιτίες της ψωρίασης σε γυναίκες και άνδρες έχουν διάφορους κοινούς παράγοντες. Λόγω της φυσιολογίας, των διαταραχών του θυρεοειδούς και των ορμονικών αλλαγών, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν στην ενηλικίωση. Εξετάστε τα συμπτώματα της ψωρίασης σε ενήλικες: σε άνδρες και γυναίκες.

Για άνδρες

Η ασθένεια ξεκινά παραδοσιακά με μια χαρακτηριστική δερματική βλάβη. Τα κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος είναι σημάδια ανάπτυξης του αρχικού σταδίου της νόσου. Γιατί εκδηλώνεται;

Η ψωρίαση στους άνδρες εμφανίζεται στο πλαίσιο των ακόλουθων φαινομένων:

 • Υπερφόρτωση του κεντρικού νευρικού συστήματος λόγω παρατεταμένων καταθλιπτικών καταστάσεων.
 • πίνετε αλκοόλ, καπνό.
 • να είστε υπέρβαροι, να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό.
 • ζωντανά ή εργαστείτε σε μολυσμένο περιβάλλον.
 • ξηρή δομή του ανώτερου στρώματος της επιδερμίδας, κακή προστασία του δέρματος λόγω ανεπαρκούς υγρασίας / χαμηλής κατανάλωσης νερού.

Για γυναίκες

Οι αιτίες της ψωρίασης στις γυναίκες είναι οι εξής:

 • γενετική;
 • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (παράγονται λιγότερα λευκοκύτταρα, η ποιότητα της ιστικής διατροφής επιδεινώνεται).
 • έλλειψη βιταμίνης Α, ομάδα Β;
 • υψηλή χοληστερόλη, μεταβολικές διαταραχές;
 • Μολυσματικές ασθένειες που δεν θεραπεύονται εγκαίρως.
 • συναισθηματικές διαταραχές;
 • έγκαιρα μη ανιχνευόμενες ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες σταδιακά οδηγούν σε ορμονικές διαταραχές.

Θεωρίες ψωρίασης

Θεωρίες ψωρίασης

Μετά από πολλές έρευνες για την ανάλυση της προέλευσης του εκζέματος σε παιδιά και ενήλικες, οι επιστήμονες άρχισαν να τηρούν πολλές θεωρίες. Δεν παρέχουν μόνο την κατανόηση των συμπτωμάτων στο πρώτο και τα επόμενα στάδια της νόσου, αλλά εξηγούν επίσης τις αιτίες της επιδείνωσης της ψωρίασης, υποτροπιάζει. Ας δούμε κάθε θεωρία.

Ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οποιαδήποτε εστιακή λοίμωξη μπορεί να είναι η αιτία της ψωρίασης στο σώμα. Για παράδειγμα, η αμυγδαλίτιδα που έχει γίνει χρόνια οδηγεί σε ανοσολογικές ανεπάρκειες. Και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη δερματίτιδας.

Τυχαία βλάβη στην επιφάνεια της επιδερμίδας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας εστίασης στην οποία θα αναπτυχθεί σοβαρή φλεγμονή στο μέλλον, στην οποία ο οργανισμός θα αντιδράσει με αυτοάνοσες επιθέσεις (π. χ. εσφαλμένη παραμόρφωση των κυττάρων του σε ξένα σώματα). Η απόρριψη λαμβάνει χώρα. Περαιτέρω κατά μήκος της αλυσίδας, οι ψωριασικές κλίμακες σχηματίζονται συνήθως κάθε φορά που το δέρμα έχει υποστεί βλάβη.

Κληρονομικό

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την ουσία της θεωρίας κληρονομικότητας, αναφέρθηκε παραπάνω. Εάν η οικογένεια ενός ασθενούς έχει μέλη που έχουν αυτοάνοσες διαταραχές ανεξάρτητα από την ηλικία, ο κίνδυνος της νόσου παραμένει υψηλός.

Ιός

Σύμφωνα με τη θεωρία του ιού, η ψωρίαση ονομάζεται ρετροϊική λεμφοτροπική λοίμωξη. Τα φυτικά αντιιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία της ψωρίασης. Πιστεύεται ότι εάν ένα άτομο έχει προδιάθεση για την ασθένεια, η ανοσία του δεν μπορεί να «αντισταθεί» στον ιό της ψωρίασης. Χάρη στις τελευταίες τεχνολογίες, τα ινστιτούτα φυσικής και χημικής ιατρικής αναπτύσσουν νέα φάρμακα που μπορούν να επιτύχουν μακροχρόνια ύφεση.

Οι πάσχοντες από αλλεργίες

Επειδή η ψωρίαση είναι κυρίως δερματολογική ασθένεια, η αλλεργική θεωρία παραμένει σχετική μέχρι σήμερα. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η ασθένεια είναι καθαρά αλλεργικής προέλευσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ψωριασική αρθρίτιδα. Η αλλεργική θεωρία σχετίζεται στενά με τη μολυσματική, καθώς η ασθένεια είναι αλλεργική αντίδραση ιστού στη δομή των στρεπτόκοκκων, των ιογενών βακτηρίων.

Νευρογόνο

Αυτή η θεωρία συνδέεται με τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Η πρακτική δείχνει ότι πολλοί ασθενείς με ψωρίαση είχαν ψυχικό, σωματικό τραύμα, εγκαύματα και μώλωπες πριν αναπτυχθεί η ασθένεια. Το νευρογενές αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται εάν ο ασθενής συνταγογραφηθεί φάρμακα για την ομαλοποίηση του αυτόνομου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι η κατάθλιψη, το άγχος και η συναισθηματική υπερφόρτωση μπορούν να προκαλέσουν υποτροπή.

Διαταραχές των μεταβολικών διεργασιών

Η θεωρία του μεταβολισμού βασίζεται σε πολλές μελέτες, παρατηρήσεις της πορείας της νόσου, όταν οι ασθενείς πάσχουν από λιποειδή μεταβολικές διαταραχές εκτός από την υπό εξέταση ασθένεια. Η παχυσαρκία επηρεάζει άμεσα την επιδείνωση της σύνθεσης του αίματος και τις βιοσυνθετικές λειτουργίες του ήπατος. Οι τοξίνες συσσωρεύονται, οι προστατευτικές λειτουργίες μειώνονται. Συμπέρασμα: Το σώμα "αντιδρά" με εξανθήματα. Ξεκινά το αρχικό στάδιο, εμφανίζονται πλάκες στα χέρια και τις παλάμες.

Μεταβολικές διαταραχές

Ορμονικό

Η θεωρία των ορμονών σχετίζεται στενά με τη θεωρία των μεταβολικών διαταραχών. Οι λόγοι για την ανάπτυξη της ψωρίασης από την άποψη της ορμονικής ανισορροπίας μελετώνται πρώτα στις γυναίκες. Το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία στους άνδρες οδηγούν επίσης σε ορμονικές διαταραχές, προκαλώντας έκζεμα.

Μολυσματικά

Η μολυσματική θεωρία, μαζί με την παρασιτική θεωρία, είναι από την πρώτη. Το 1879 οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν «παρασιτικό μύκητα». Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες δεν επιβεβαίωσαν αυτό το γεγονός. Οι εξωτερικές λοιμώξεις επηρεάζουν την ανοσία και επομένως μπορούν να επηρεάσουν την έναρξη της παθολογίας. Στην πράξη, οι ασθενείς με ψωρίαση υποφέρουν τακτικά από κρυολογήματα και ιογενείς ασθένειες το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση ψωρίασης

Παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη της ψωρίασης παρατίθενται σε έναν πίνακα:

Όνομα Κίνδυνος ανάπτυξης στο αρχικό στάδιο (%) Κίνδυνος υποτροπής (%)
Άγχος, τραύμα 49 41
Λοιμώξεις 15 21
Επίθεση 14 12
Θηλασμός, νεολαία, εμμηνόπαυση 6 6
Υποθερμία 5 4
Μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή 3 6
Δηλητηρίαση από αλκοόλ 2 3
Μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο 2 2

Οι παράγοντες που εμφανίζονται είναι από τους πιο σημαντικούς. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από αυτά.

Μολυσματικές ασθένειες

Οι μολυσματικές ασθένειες οδηγούν στην ανάπτυξη ψωρίασης σε άτομα με γενετική προδιάθεση. πολύ αδύναμη ανοσία. Τέτοιες ασθένειες είναι:

 • βρογχίτιδα;
 • πονόλαιμος;
 • φαρυγγίτιδα;
 • γρίπη με επιπλοκές.
 • σταφυλόκοκκοι, μυκητιασικές λοιμώξεις.

Οι μολυσμένες λοιμώξεις, η αυτοθεραπεία ή η αναλφάβητη συνταγή φαρμάκων αργά ή γρήγορα οδηγούν σε δερματοπάθεια. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εγκαίρως, ώστε να μην ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από παγκόσμιες ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Η ανοσία εξασθενεί καθώς όλες οι δυνάμεις δαπανώνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης του εμβρύου. Ψωριασικά εξανθήματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του μετέπειτα θηλασμού. Συνήθως μετά την αποκατάσταση του σώματος και την ομαλοποίηση των ορμονών, η ασθένεια υποχωρεί ή εξαφανίζεται τελείως.

Τραυματισμοί και βλάβες στην επιφάνεια της επιδερμίδας

Η μηχανική βλάβη του δέρματος μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της δερματοπάθειας στο σημείο του τραύματος. Ψωριασικές πλάκες εμφανίζονται μετά την επούλωση. Σύμφωνα με πολλούς δερματολόγους, ο λόγος σε αυτήν την περίπτωση είναι μια επιθετική αντίδραση του σώματος στα κύτταρα του.

Κακές συνήθειες

Επειδή η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία όλων, οι γιατροί τείνουν να πιστεύουν ότι τα άτομα με τέτοιες συνήθειες διατρέχουν κίνδυνο. Σε νεαρή ηλικία, το σώμα θα έχει ακόμα τη δύναμη να αντιμετωπίσει αυτό το «άγχος». Αλλά σταδιακά η υγεία θα επιδεινωθεί. Οι κακές συνήθειες και το άγχος είναι οι κύριες αιτίες της ψωρίασης.

Χρήση παράνομων ναρκωτικών

φαρμακευτική αγωγή

Άτομα με αδύναμο, συναισθηματικό, υπερβολικά ευάλωτο νευρικό σύστημα, καθώς και όποιος κινδυνεύει, συνιστάται να μην καταφεύγουν σε αυτοθεραπεία. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με αρμόδιους ειδικούς, καθώς είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε απαγορευμένα φάρμακα. Μια αλλεργική αντίδραση σε ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθεια. Δεν μπορούν να ληφθούν όλα τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο αναλφαβητισμός για τη θεραπεία μιας ήπιας ασθένειας θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη σοβαρής αυτοάνοσης δερματοπάθειας στο μέλλον.

Διατροφική διαταραχή

Η διατροφή για ψωρίαση είναι απαραίτητη. Πρέπει να σημειωθεί ότι με τη βοήθεια ορισμένων τροφίμων, ο ασθενής έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει γρήγορα μια υποτροπή, να παγιώσει το αποτέλεσμα και να ξεχάσει εντελώς τις φαρμακευτικές κρέμες και τις αλοιφές για την ψωρίαση.

Πνευματικοί λόγοι

Η ψωρίαση είναι η ανάγκη να αποδεχτείτε τον εαυτό σας, την ασθένειά σας, το δέρμα σας, να εγκαταλείψετε την ευθύνη και να είστε θετικοί. Ο ψυχολογικός παράγοντας, η διάθεση ενός ατόμου, είναι ένας από τους λόγους για την εμφάνιση ψωριασικού εκζέματος. Η διάθεση για ηρεμία, ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, συμβάλλει στην κανονική πορεία της διαδικασίας επούλωσης και εξασφαλίζει μια υγιή επιφάνεια του δέρματος.

Πρόγνωση ασθενειών

Η ψωρίαση εμφανίζεται όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στα εσωτερικά όργανα. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να σέβονται τη δική τους υγεία, το μυαλό και τη διατροφή τους. Η ασθένεια αναγκάζει ένα άτομο να επιλέξει: είτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής είτε μια ψωρίαση. Η θεραπεία περιλαμβάνει όχι μόνο τη χρήση αλοιφών και άλλων μέσων, αλλά και τον καθαρισμό του σώματος από το εσωτερικό, εξαλείφοντας τις τοξίνες.Πρόγνωση ασθενειώνΤο κλειδί για την επιτυχία στην καταπολέμηση της ψωρίασης έγκειται στο να έχουμε μια θετική στάση, σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών, τη διατροφή και την εξάλειψη του στρες.