Ψωρίαση: αιτίες

Η ψωρίαση είναι μία από τις πιο σοβαρές δερματολογικές ασθένειες. Η παθολογία είναι αυτοάνοση ανίατη και εμφανίζεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών. Ένα χαρακτηριστικό της νόσου είναι ο κυματισμός της. Οι υποτροπές ακολουθούνται από περιόδους ανάπαυσης και αντίστροφα. Η διάρκεια της ύφεσης εξαρτάται πάντα από τον τύπο, τη μορφή της νόσου, καθώς και από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Το αρχικό στάδιο της ποτρίωσης

Τα κύρια συμπτώματα της ψωρίασης είναι δυσάρεστα ροζ ή κόκκινα σημεία που εμφανίζονται σε διαφορετικά μέρη του ανθρώπινου σώματος. Στην ιατρική πρακτική, τέτοια εξανθήματα ονομάζονται πλάκες ή θηλάκια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πλάκες καλύπτονται με παθολογικές κλίμακες και προεξέχουν αρκετά χιλιοστά πάνω από την επιφάνεια του υγιούς δέρματος. Τα σημάδια της ψωρίασης περιλαμβάνουν επίσης σημεία όπως σοβαρό κνησμό γύρω από βλάβες και φλεγμονή.

Η ψωρίαση, η αιτία της οποίας δεν είναι ακόμη σαφής, διαγιγνώσκεται σε κάθε δέκατο άτομο που συμβουλεύεται έναν γιατρό με δερματικά προβλήματα. Η παθολογία είναι συνήθως συχνή σε ενήλικες, αλλά συχνά απαντάται σε παιδιά. Οι κάτοικοι χωρών με κρύο, υγρό κλίμα διατρέχουν κίνδυνο. Το ποσοστό της νόσου σε άτομα σε ψυχρές χώρες είναι υψηλότερο από ό, τι στους κατοίκους που ζουν σε ζεστά κλίματα.

Τι είναι η ψωρίαση: μια θεωρία για την προέλευση της νόσου

Μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατό να μάθετε τις ακριβείς αιτίες της νόσου. Το πώς ξεκινά η ψωρίαση είναι επίσης ασαφές. Ακόμη και οι κοινές προσπάθειες επιστημόνων του κόσμου δεν επιτρέπουν απάντηση στο ερώτημα γιατί εμφανίζεται η ψωρίαση. Σύμφωνα με την Wikipedia, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την εμφάνιση αυτής της ασθένειας στη σύγχρονη ιατρική πρακτική. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι επίσημα ασφαλισμένο. Οι θεωρίες σχετικά με την ανάπτυξη της ψωρίασης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ανοσοποιητικό.
 • Κληρονομικό.
 • Η θεωρία των ορμονικών διαταραχών.
 • θεωρία στο πλαίσιο του στρες.
 • Διαταραχές των μεταβολικών διεργασιών.
 • Προερχόμενη από ιούς.

Με βάση κλινικές μελέτες και εργαστηριακά δεδομένα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν διάφορες πτυχές που αποκαλύπτουν πιθανές αιτίες για την ανάπτυξη της παθολογίας.

Θεωρία ανοσίας

Πολλοί επιστήμονες καθορίζουν τις αιτίες της ψωρίασης σε παιδιά και ενήλικες με βάση τα χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η θεωρία είναι μακράν η πιο δημοφιλής. Από την άποψη των ιδρυτών, η εμφάνιση πλακών στο σώμα ενός διαφορετικού τύπου συμβαίνει ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των ανοσοκυττάρων που αντιλαμβάνονται ορισμένες περιοχές του χόριο ως εισβολείς. Αυτό οδηγεί σε σοβαρή φλεγμονή και κοκκίνισμα του δέρματος.

Ανοσοποιητική θεωρία

Από την άποψη της ανοσολογικής θεωρίας, οι αιτίες της ψωρίασης στο σώμα μπορεί να είναι οι εξής:

 • τρίβοντας το δέρμα με ρούχα και παπούτσια.
 • Το
 • θα εγγραφεί.
 • κρυοπαγήματα;
 • μικρο-ρωγμές;
 • γρατσουνιές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, η παρουσία μεγάλου αριθμού ανοσοκυττάρων θα μπορούσε να ανιχνευθεί στα σημεία όπου εμφανίζονται κηλίδες ψωρίασης. Αυτή είναι μια μερική επιβεβαίωση της ανοσολογικής θεωρίας.

Γενετική Θεωρία

Το άλλο του όνομα είναι η θεωρία της κληρονομιάς. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ασθένεια είναι κληρονομική. Αυτό αποδεικνύεται από πολλές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι με μια παθολογία στη μητέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης μιας ασθένειας σε ένα παιδί είναι 20-25%. Εάν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση, το ποσοστό αυξάνεται σε 75.

Η γενετική προδιάθεση θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες στην ανάπτυξη της νόσου. Με συνδυασμό πολλών παραγόντων που προκαλούν, ο κίνδυνος παθολογίας αυξάνεται σημαντικά.

Σημαντικό! Εάν οι γονείς ενός παιδιού έχουν ψωρίαση, αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί εκατό τοις εκατό ότι το παιδί θα αναπτύξει σίγουρα την ίδια ασθένεια. Η κληρονομικότητα αυξάνει μόνο τον κίνδυνο της νόσου.

Ενδοκρινική θεωρία

Η αιτία της ψωρίασης στα χέρια, την πλάτη, το κεφάλι και άλλα μέρη του σώματος εξηγείται εν μέρει από την ενδοκρινική θεωρία. Εδώ, οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι παθολογικές αλλαγές στο χόριο εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της ορμονικής ανισορροπίας στο σώμα. Η δυσλειτουργία της κανονικής λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος οδηγεί σε μείωση της υγιούς ζωτικής δραστηριότητας των κυττάρων του δέρματος.

Ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκύψουν για τους ακόλουθους λόγους:

 • περίοδος εγκυμοσύνης;
 • εμμηνόρροια;
 • λήψη ορμονικών φαρμάκων.
 • εφηβεία.

Σημαντικό! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατρικής έρευνας, σε όλες τις περιπτώσεις δεν παρατηρείται παραβίαση του επιπέδου των ορμονών στο αίμα του ασθενούς. Δεδομένων αυτών των γεγονότων, το ενδοκρινικό σύστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί θεμελιώδες.

Νευρογενής Θεωρία

Η έναρξη της ψωρίασης υποστηρίζει επίσης τη νευρογενή θεωρία. Αυτή η άποψη εξηγεί την εμφάνιση της νόσου ως αποτέλεσμα του στρες και των ισχυρών συναισθηματικών εμπειριών. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι η αιτία της εμφάνισης της ψωρίασης μπορεί να έγκειται σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Νευρογενής Θεωρία

Με βάση την εμπειρία, ο ασθενής έχει ένα φαινόμενο όπως η νεύρωση των αγγειακών τοιχωμάτων. Αυτό οδηγεί σε στένωση των αγγειακών μυών και εξασθένιση της ροής του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση εξανθημάτων στο σώμα με τη μορφή φολιδωτών πλακών.

Σύμφωνα με έρευνες σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με ψωρίαση, η έναρξη της νόσου προηγήθηκε από έντονα συναισθήματα και στρες.

Θεωρία ανταλλαγής

Οι λόγοι για την εμφάνιση ψωρίασης σε γυναίκες και άνδρες μπορεί επίσης να οφείλονται στην παραβίαση των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα. Αυτή είναι η άποψη των υποστηρικτών της θεωρίας των μεταβολικών διαταραχών.

Σύμφωνα με ιατρική έρευνα, έχει αποδειχθεί σαφής σύνδεση μεταξύ ψωρίασης και μεταβολικών διαταραχών στο σώμα. Η παραβίαση των λιπιδίων και άλλων διεργασιών οδηγεί σε αλλαγή της σύνθεσης του αίματος, εξασθένιση της ανοσίας και άλλες αρνητικές συνέπειες.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μεταβολικές διαταραχές:

 • Σακχαρώδης διαβήτης;
 • ασθένειες των νεφρών, του ήπατος;
 • μη ισορροπημένη διατροφή;
 • καθιστικός τρόπος ζωής.

Θεωρία ιών

Μερικοί επιστήμονες εξηγούν τις αιτίες της ψωρίασης με τη μετάδοση μιας ιογενούς λοίμωξης ή την παρουσία κέντρων χρόνιας φλεγμονής στο σώμα. Αυτή η θεωρία σχετίζεται σε κάποιο βαθμό με τη γενετική. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης πιστεύουν ότι η μόλυνση μπορεί να αποτελέσει ώθηση για την ανάπτυξη της παθολογίας.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ψωρίαση;

Εκτός από τις θεωρίες σχετικά με την προέλευση της νόσου, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που προκαλούν. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ανθυγιεινή διατροφή, κατανάλωση αλλεργιογόνων, ανεπαρκής ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.
 • Κακές συνήθειες όπως αλκοόλ και τσιγάρα και χρήση ναρκωτικών.
 • Εσφαλμένη πρόσληψη ή πρόωρη απόρριψη φαρμάκων.
 • Διάφοροι τραυματισμοί στο χόριο.
 • Ορμονική ανισορροπία στο σώμα.

Η κληρονομικότητα και ένας συνδυασμός διαφόρων παραγόντων που προκαλούν μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια όπως η ψωρίαση. Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα η παθολογία και να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία. Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή πολλών αρνητικών συνεπειών στο μέλλον.

Γιατί είναι επικίνδυνη η ψωρίαση

Αρχικά, η ασθένεια μπορεί να μην προκαλέσει μεγάλη ενόχληση, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια γίνεται σοβαρή με συνεχείς υποτροπές. Επομένως, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία εγκαίρως και να αποτρέψετε την ανάπτυξη της ψωρίασης. Ως προληπτικό μέτρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή ιατρική και τα μέσα της, αλλά μόνο με τη συγκατάθεση ενός γιατρού.

Τώρα που γνωρίζετε τι προκαλεί την ψωρίαση, είναι καιρός να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Στα πρώτα συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Η αυτοθεραπεία μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία σας.