Πώς να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση των νυχιών στα χέρια και τα πόδια

Ένας από τους τύπους δερματολογικής νόσου που εμφανίζεται σε χρόνια μορφή είναι η ψωρίαση των νυχιών. Μπορεί να ενοχλεί έναν ενήλικα ή ένα παιδί εάν υπάρχουν κατάλληλοι παράγοντες για την εξάπλωσή του. Η ασθένεια έχει πολλές ομοιότητες με τη συνηθισμένη ψωρίαση, καθώς χαρακτηρίζεται επίσης από παθολογική υπέρθεση κυττάρων το ένα πάνω στο άλλο, ως αποτέλεσμα της οποίας υπάρχει απότομη παραμόρφωση των πλακών των νυχιών.

Αιτίες της νόσου

Αιτίες ψωρίασης στα νύχια

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψωρίαση των νυχιών ή των νυχιών εμφανίζεται στο φόντο του σοβαρού στρες. Αν και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ισχυρές συναισθηματικές εμπειρίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοιες αλλαγές. Επομένως, δεν μπορούν να θεωρηθούν η κύρια αιτία της ανάπτυξης της νόσου. Οι γιατροί εντοπίζουν δύο παράγοντες που μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε μια παθολογική διαδικασία:

 • Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος,που είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό υγιών κυττάρων και τη ζύμωση ουσιών. Τέτοιες αλλαγές εμποδίζουν την ανάπτυξη των σωματιδίων του δέρματος. Αρχίζουν να μεγαλώνουν και αλληλεπικαλύπτονται. Το αποτέλεσμα είναι μια πάχυνση των πλακών νυχιών.
 • προδιάθεση για ανάπτυξη ψωρίασης.Στους περισσότερους ασθενείς, η τάση ανάπτυξης παθολογίας είναι εγγενής στα γονίδια. Ξυπνά αμέσως αφού το σώμα επηρεαστεί αρνητικά από ορισμένους παράγοντες.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να ενεργοποιήσουν την ασθένεια:

 1. Ορμονική αποτυχία;
 2. μεταβολικά προβλήματα;
 3. μακροχρόνια χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και β-αποκλειστών.
 4. Κλιματικές συνθήκες (κρύος και ξηρός καιρός);
 5. Χρόνια κόπωση
 6. Μολυσματικές βλάβες;
 7. Βλάβη στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Στις μισές περιπτώσεις, η ψωρίαση των νυχιών στα χέρια ή στα πόδια αναπτύσσεται μαζί με τις δερματικές βλάβες.

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει μόνο τα νύχια ή άλλα μέρη του σώματος.

Τα πρώτα σημάδια ψωρίασης στα νύχια των χεριών και των ποδιών

Οι βλάβες των νυχιών στην ψωρίαση μπορούν να αναγνωριστούν από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν αυτήν την κατάσταση. Αρχίζουν να ενοχλούν ένα άτομο από τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης της νόσου. Τα κοινά σημεία μιας παθολογικής διαδικασίας είναι:

 1. βαθουλώματα και αυλακώσεις στην επιφάνεια των πλακών νυχιών.
 2. Αλλάξτε το χρώμα του νυχιού σε πιο σκούρο.
 3. φλεγμονώδης διαδικασία κατά μήκος της άκρης του νυχιού.
 4. Κνησμός στο δέρμα των δακτύλων.

Εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία στα αρχικά στάδια της νόσου, η ασθένεια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι κλινικές εκδηλώσεις της θα γίνουν πιο έντονες.

Στάδια της νόσου

Αναπτυξιακά στάδια της ψωρίασης των νυχιών

Μπορείτε να μάθετε πώς φαίνεται η ψωρίαση των νυχιών αν μελετήσετε προσεκτικά τη φωτογραφία με τις πληγείσες πλάκες και τα δάχτυλα. Στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης, η εκδήλωση της παθολογίας δεν είναι πολύ έντονη. Αύξηση των συμπτωμάτων παρατηρείται με την επιτυχή εξάπλωση της ψωρίασης, η οποία επηρεάζει τον υγιή ιστό.

Οι γιατροί κάνουν διάκριση μεταξύ τριών κύριων σταδίων κατά τη διάρκεια της ψωρίασης των νυχιών:

 • Προοδευτικό.Σε αυτό το στάδιο το νύχι αρχίζει να καλύπτεται με μικρές κουκίδες βαμμένες σε λευκή ή κιτρινωπή-καφέ απόχρωσηΜε την πάροδο του χρόνου, οι βλατίδες αυξάνονται σε μέγεθος. Σε αυτό το στάδιο, η ψωρίαση δεν επηρεάζει τα βαθιά στρώματα των νυχιών, ώστε να μπορεί να επουλωθεί γρήγορα. Δεν υπάρχει πόνος όταν πιέζετε την πληγείσα περιοχή, αλλά η επιφάνειά της ξεφλουδίζει σταδιακά.
 • Στάσιμο.Οι κουκκίδες δεν εμφανίζονται πλέον στα νύχια. Ταυτόχρονα, οι φλεγμονώδεις διεργασίες επιβραδύνονται. Ωστόσο, η δυσφορία ή ο πόνος επιμένει. Μερικές φορές σε αυτό το στάδιο το δέρμα δίπλα στις πλάκες καλύπτεται με εξανθήματα που χαρακτηρίζουν την ασθένεια. Η ίδια γίνεται πολύ ξηρή.
 • παλινδρομικό.Τα εξανθήματα που έχουν σχηματιστεί στο παρελθόν εξαφανίζονται ενεργά. Λευκά άκρα εμφανίζονται κοντά στις βλάβες. Κατά κανόνα, σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της ψωρίασης, οι ασθενείς υποφέρουν από αφόρητη φαγούρα.

Όταν οι γιατροί παρατηρούν την εξέλιξη μιας ασθένειας, θα πρέπει ήδη να καταλάβουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Αυτό θα τους βοηθήσει να βρουν την καλύτερη θεραπεία για τον ασθενή.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ψωρίαση εισβάλλει σε νέες περιοχές.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Ένας έμπειρος ειδικός που διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει δερματολογικές παθήσεις μπορεί αμέσως να προσδιορίσει εάν ένα άτομο έχει ψωρίαση των νυχιών. Οι εργαστηριακές δοκιμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση της ορθότητας των συμπερασμάτων. Για να κάνετε μια διάγνωση, μπορεί να χρειαστείτε:

 1. Πλήρης αριθμός αίματος;
 2. Ανάλυση κλιμάκων βιοψίας ή ψωρίασης.

Δεν απαιτείται οργανική διάγνωση της ψωρίασης των νυχιών.

Θεραπεία της ψωρίασης των νυχιών

πώς να θεραπεύσετε την ψωρίαση στα νύχια των χεριών και των ποδιών

Η ψωρίαση των νυχιών σε παιδιά και ενήλικες απαιτεί πολύπλοκη θεραπεία. Ένα εργαλείο ή μια διαδικασία για μια τέτοια διάγνωση δεν είναι αρκετό. Η θεραπεία της ψωρίασης των νυχιών στα χέρια ή στα πόδια είναι συνήθης σε όλους τους ασθενείς. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, περιλαμβάνει επιλεγμένα φάρμακα και φυσιοθεραπεία. Επιπλέον, συνιστάται στον ασθενή να αναθεωρήσει την καθημερινή του διατροφή και να προσαρμόσει σημαντικά τον συνηθισμένο τρόπο ζωής του. Επειδή εξαρτάται επίσης η επιτυχία του προγράμματος θεραπείας.

Μόλις ένα άτομο δει σημάδια ψωρίασης των νυχιών, θα πρέπει να δει αμέσως έναν δερματολόγο. Τι είδους συμπτώματα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό της νόσου έχει συζητηθεί παραπάνω.

Οι περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν τοπικές αλοιφές και συστηματικά δισκία

φαρμακευτική θεραπεία

Για μια πάθηση όπως η ψωρίαση των νυχιών, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα που θα ληφθούν από το στόμα ή θα εφαρμοστούν στις πληγείσες περιοχές.

Στα πρώτα στάδια της δερματολογικής παθολογίας, πρέπει να χρησιμοποιείται ένας τοπικός παράγοντας. Οι αλοιφές και οι κρέμες μπορεί να είναι ορμονικές ή μη ορμονικές. Οι πρώτοι έχουν ζήτηση για προηγμένες μορφές της νόσου.

Τα μη ορμονικά φάρμακα σπάνια προκαλούν παρενέργειες και επιπλοκές. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις πιο επιθετικές προετοιμασίες για την εξωτερική θεραπεία της πλάκας των νυχιών, δεν οδηγούν σε εθισμό.

Εάν ένας ασθενής έχει σοβαρά προσβεβλημένη νόσο των νυχιών, ο γιατρός θα συστήσει από του στόματος φαρμακευτική αγωγή. Θα σας πει επίσης πώς να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση των νυχιών με αυτόν τον τρόπο και ποια δοσολογία θα ακολουθήσετε.

Μπορεί να απαιτούνται τα ακόλουθα φάρμακα για την ψωρίαση των νυχιών:

 • ανοσοδιαμορφωτές (βιταμίνες);
 • αντιισταμινικά;
 • ηρεμιστικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φάρμακα διακόπτονται μόνο μετά την υποχώρηση της νόσου.

Φυσιοθεραπεία

Φυσιοθεραπεία για την ψωρίαση των νυχιών

Η ψωρίαση των νυχιών αντιμετωπίζεται συχνά με φυσιοθεραπεία. Ένα καλό αποτέλεσμα για τέτοιες παραβιάσεις είναι:

 1. Θεραπεία PUVA;
 2. Ακτινοθεραπεία;
 3. Ακτινοβολία UV;
 4. θεραπεία υπερήχων;
 5. θεραπεία με λέιζερ.

Προκειμένου το αποτέλεσμα μετά τις παρεμβάσεις να είναι μόνο θετικό, ο αριθμός και η διάρκεια των συνεδριών φυσικοθεραπείας πρέπει να επιλεγούν σωστά. Αυτή η εργασία πρέπει να ανατεθεί σε έναν έμπειρο επαγγελματία. Διαφορετικά, προσπαθώντας να καταλάβει πώς να θεραπεύσει την ψωρίαση, ο ασθενής θα αντιμετωπίσει σοβαρές διαδικαστικές παρενέργειες.

Η θεραπεία με PUVA είναι μια από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους.

Σωστή φροντίδα νυχιών

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η θεραπεία, ένας ασθενής με ψωρίαση θα πρέπει να φροντίζει για τη σωστή φροντίδα των νυχιών. Η ασθένεια τραυματίζει σοβαρά την πλάκα της, οπότε τέτοια φροντίδα δεν είναι περιττή. Πρώτα απ 'όλα, είναι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Οι γιατροί προτείνουν τα ακόλουθα για αυτήν τη διάγνωση:

 • Τα νύχια πρέπει να κόβονται όσο το δυνατόν συντομότερα.
 • Συνιστάται να φοράτε προστατευτικά γάντια όταν κάνετε οικιακές εργασίες.
 • Αποφύγετε εργασίες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τα νύχια και το δέρμα γύρω τους.
 • Πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά την καθαριότητα των πλακών νυχιών.

Οι ιατρικές μέθοδοι είναι πιο αποτελεσματικές εάν ο ασθενής ακολουθεί αυτούς τους κανόνες εκτός από τις συνήθεις και παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας.

Με την ψωρίαση, η προστασία των χεριών σας από την επιθετική έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Λαϊκές θεραπείες

Οι ειδικοί στην παραδοσιακή ιατρική γνωρίζουν ποιο φυτό θεραπεύει την ψωρίαση που επηρεάζει την πλάκα των νυχιών. Όπως και πολλά άλλα βότανα, το συνιστούν στην προετοιμασία εγχώριων θεραπειών για τη θεραπεία δερματολογικών παθήσεων.

Οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ακόλουθες λαϊκές θεραπείες:

 1. Ζωμός Celandine.Για να το προετοιμάσετε πρέπει να ρίξετε 0, 5 λίτρα νερό 2 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. Βότανα. Αυτό το μείγμα πρέπει να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Κατά μέσο όρο, πρέπει να μαγειρεύει για περίπου 30 λεπτά. Μετά από αυτό, παρασκευάζονται ιατρικά λουτρά από το ζωμό, στο οποίο τα χέρια και τα πόδια κατεβάζονται για 20-25 λεπτά.
 2. Φυσικά έλαια.Αυτά τα τρόφιμα λειτουργούν καλά για την ψωρίαση. Το θαλάσσιο ιπποφαές είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Ενυδατώνει το δέρμα γύρω από τα νύχια και το εμπλουτίζει με χρήσιμα ιχνοστοιχεία. Για να θεραπεύσετε την πληγείσα περιοχή με λάδι, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το εφαρμόσετε σε μια βαμβακερή μπάλα και στη συνέχεια να την τρέξετε πάνω από το πιάτο. Συνιστάται να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία έως και τρεις φορές την ημέρα.
 3. συμπίεση κρεμμυδιού.Είναι φτιαγμένο από κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους που είχε προηγουμένως περάσει από μύλο κρέατος. Το προκύπτον gruel τοποθετείται στα νύχια και καλύπτεται με έναν επίδεσμο καθαρής γάζας. Η συμπίεση πρέπει να παραμείνει αναμμένη για 30 λεπτά.
 4. Αφέψημα δάφνης.Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή ιατρικών λουτρών. Για να φτιάξετε έναν ζωμό, πρέπει να ρίξετε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό με 20 γρ γρασίδι. Μην μαγειρεύετε το μείγμα για περισσότερο από 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το προϊόν ψύχεται σε μια άνετη θερμοκρασία και τα χέρια ή τα πόδια χαμηλώνονται σε αυτό. Επιτρέπεται επίσης να λαμβάνετε ένα τέτοιο αφέψημα, 40 g τρεις φορές την ημέρα.
 5. Μαγειρική με βότανα.Για τα λουτρά μπορείτε να ετοιμάσετε ένα φάρμακο από celandine, χαμομήλι, φλοιό βελανιδιάς, φασκόμηλο και κορδόνι. Το κάνετε με τον ίδιο τρόπο όπως στην προηγούμενη συνταγή.
 6. έγχυση βοτάνων.Προορίζεται για από του στόματος χορήγηση. Το σπιτικό φάρμακο παρασκευάζεται με βάση τα φύλλα των βακκίνιων, το βαλσαμόχορτο, τη ρίζα του καλαμιού, τη φικελίνη και τη χορδή. Τα συστατικά λαμβάνονται σε ίσα μέρη. Η έγχυση είναι από 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. Συλλογή και ένα ποτήρι βραστό νερό. Συνιστάται να λαμβάνετε 50 g του φαρμάκου δύο φορές την ημέρα.

Οι λαϊκές θεραπείες πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συμβατική θεραπεία. Διαφορετικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Θεραπευτική δίαιτα

Διατροφική διόρθωση για ψωρίαση στα νύχια

Εάν επηρεάζονται τα ανώτερα στρώματα του δέρματος ενός ατόμου, μπορεί να κατηγορηθεί η κακή διατροφή. Για το λόγο αυτό, το σώμα στερείται χρήσιμων ιχνοστοιχείων που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα συστήματα. Και όπως γνωρίζετε, λόγω λαθών, εμφανίζεται ψωριασική ασθένεια. Τα νύχια που προσβάλλονται από ψωρίαση μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδική δίαιτα. Πρέπει να είναι υποαλλεργικό.

Ένας ασθενής με ψωρίαση των νυχιών πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή. Συνιστάται ιδιαίτερα να αποκλείσετε τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Αυτά είναι σοκολάτα, φράουλες, εσπεριδοειδή και καφές. Πρέπει επίσης να αποφύγετε τις αλμυρές, καπνιστές, τουρσί, πικάντικες και λιπαρές λιχουδιές. Απαγορεύεται το κέτσαπ, η μαγιονέζα και η μουστάρδα.

Κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης μιας αυτοάνοσης νόσου, συνιστάται να ακολουθείτε μια μονο-δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για 1-2 ημέρες. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει τη χρήση μόνο 1 προϊόντος. Μπορεί να είναι μήλα, κεφίρ, ψάρι ή δημητριακά.

Μια θεραπευτική δίαιτα πρέπει να ενισχυθεί με ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, βότανα και άπαχο ψάρι.

Τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την ψωρίαση.

Πρόληψη

Είναι πολύ πιο εύκολο να προσπαθήσετε να αποτρέψετε την ανάπτυξη της ψωρίασης των νυχιών παρά να την καταπολεμήσετε αργότερα. Η πρόληψη των ασθενειών συνίσταται στην παρακολούθηση μιας σειράς συστάσεων:

 • Πρέπει να συμπεριλάβετε φυτικά τρόφιμα στη διατροφή σας.
 • Είναι απαραίτητο να σταματήσετε τηγανητά, καπνιστά, τουρσί και αλμυρά τρόφιμα.
 • Συνιστάται να ξεκουράζεστε τακτικά σε μέρη με κλίμα ευνοϊκό για το δέρμα και το σώμα στο σύνολό του.
 • Παρακολουθήστε σύμπλοκα βιταμινών και μετάλλων σε μαθήματα.
 • Αποφύγετε την καταστροφή του δέρματος και των πλακών των νυχιών.
 • Αντιμετωπίστε εγκαίρως τις μολυσματικές ασθένειες.

Μην ξεχάσετε να φροντίσετε το δέρμα και τα νύχια σας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτείτε από την ανάπτυξη της ψωρίασης και των υποτροπών της.

Πρόβλεψη

Η ψωρίαση είναι μία από τις ασθένειες που εξελίσσεται συνεχώς. Η φαρμακευτική αγωγή και η φυσιοθεραπεία σταματούν προσωρινά μόνο τη διαδικασία ανάπτυξης. Κανένα άτομο δεν μπόρεσε να ανακάμψει πλήρως. Εάν ο ασθενής ακολουθήσει τις συστάσεις ενός ειδικού, μπορεί να αποτρέψει τις επαναλαμβανόμενες βλάβες στο δέρμα και τα νύχια.

Επιπλοκές και συνέπειες

Οι βλάβες των ψωριασικών νυχιών πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξής τους. Εάν η θεραπεία απουσιάζει ή επιλέγεται εσφαλμένα, ο ασθενής κινδυνεύει από επιπλοκές και συνέπειες μιας αυτοάνοσης νόσου.

Με την ψωρίαση των νυχιών, το καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να μειωθεί σοβαρά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απειλεί ακριβώς τα αγγεία, καθώς υπό την επίδραση της νόσου, εμφανίζονται παθολογικές αλλαγές.

Κάθε μορφή ψωρίασης μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα. Συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι άλλα άτομα με παρόμοια ελαττώματα σε διάφορα μέρη του σώματος αντιμετωπίζουν σπάνια κανονικά. Εξαιτίας αυτού, ο ασθενής αποσύρεται στον εαυτό του, αρχίζει να κάνει κατάχρηση αλκοόλ, συνεχώς στοιχειώνεται από μια κατάθλιψη. Στο πλαίσιο μιας διαταραγμένης ψυχής, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κακοηθών διεργασιών στα κύτταρα του δέρματος.