Σύνθετη θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι

Τα ναρκωτικά από μόνα τους δεν αρκούν για τη θεραπεία της ψωρίασης σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης. Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίζετε όλες τις πιθανές επιλογές για τη θεραπεία οποιασδήποτε δερματολογικής νόσου.

Αρχές θεραπείας της ψωρίασης

Πριν ξεκινήσετε την καταπολέμηση της ψωρίασης, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι είναι ανίατη. Η θεραπεία στοχεύει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων, στην αποκατάσταση των προστατευτικών λειτουργιών του σώματος και στη δημιουργία σταθερής κλινικής ύφεσης.

Αρχές της θεραπείας της ψωρίασης

Οι αρχές θεραπείας αποτελούνται από διάφορους τομείς:

 • φαρμακευτική θεραπεία;
 • Φυσιοθεραπεία (σε συνδυασμό με άλλες μορφές θεραπείας);
 • μη συμβατική εναλλακτική θεραπεία;
 • παραδοσιακή ιατρική.

Κατά τη θεραπεία της ψωρίασης, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά κάθε οργανισμού. Αυτό που λειτουργεί αποτελεσματικά για έναν ασθενή μπορεί να μην λειτουργεί πάντα για έναν άλλο. Κάθε ασθενής που έχει διαγνωστεί με ψωρίαση χρειάζεται σοβαρή, προσεκτική θεραπεία και ιδιαίτερη προσοχή.

Θεραπεία φαρμάκων για ψωρίαση

Εξωτερικές εγκαταστάσεις

Για να απαλλαγείτε από τη φλεγμονώδη διαδικασία, φαγούρα, πρήξιμο και άλλα συμπτώματα ψωρίασης, χρησιμοποιούνται φάρμακα για εξωτερική χρήση. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • αλοιφές;
 • κρέμα;
 • λοσιόν;
 • σπρέι;
 • τζελ.

Τέτοια κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται για ήπιες έως μέτριες μορφές της νόσου. Σε σοβαρές μορφές, τέτοια φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνότερα σε συνδυασμό με άλλα ισχυρά φάρμακα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός πρέπει να προσδιορίσει τη σοβαρότητα της νόσου και να λάβει υπόψη την ατομική δυσανεξία σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο. Εξωτερικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς όλων των ηλικιών.

Οι αλοιφές και οι κρέμες χρησιμοποιούνται συχνά στην ιατρική πρακτική, οι οποίες χωρίζονται σε ορμονικές και χωρίς ορμόνες. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε μη ορμονικούς παράγοντες, καθώς δεν έχουν παρενέργειες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοια φάρμακα δεν μπορούν να νικήσουν την ασθένεια. Στη συνέχεια, πρέπει να χρησιμοποιούνται ορμονικά φάρμακα που εκτελούν τις ακόλουθες ενέργειες:

 • χρησιμοποιούνται ειδικά και δρουν μόνο σε βλάβες.
 • οι αλοιφές διακόπτουν την ανάπτυξη και τη διάδοση των βλαβών.
 • διεισδύει στα βαθιά στρώματα της επιδερμίδας.
 • εξαλείψτε τον κνησμό και το ξεφλούδισμα.
 • ανακουφίζει από συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων.

Φάρμακα που ανήκουν στην ομάδα των γλυκοκορτικοστεροειδών, τα οποία έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες, χρησιμοποιούνται επίσης για θεραπεία:

 • αφαιρεί τη φλεγμονώδη διαδικασία.
 • εξαλείψτε τον κνησμό και το ξεφλούδισμα.
 • επιβραδύνει τη διαδικασία διαίρεσης των κυττάρων.

Τα στεροειδή μπορούν να έχουν ισχυρές και μέτριες επιδράσεις. Σε σοβαρές μορφές ψωρίασης, φάρμακα με ισχυρό αποτέλεσμα συνταγογραφούνται σε ήπια στάδια - πιο μαλακά φάρμακα. Οι τοπικές θεραπείες κορτικοστεροειδών περιλαμβάνουν:

 1. οξική υδροκορτιζόνη. Η αλοιφή εφαρμόζεται λεπτά στην επιφάνεια του δέρματος. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 6 έως 14 ημέρες. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, το μάθημα παρατείνεται σε τρεις εβδομάδες.
 2. ακετονίδη φλουοκινολόνης. Χρησιμοποιείται για όλα τα στάδια της ψωρίασης. Με ήπια και μέτρια σοβαρότητα της πορείας της νόσου, χρησιμοποιείται ως το κύριο φάρμακο, με σοβαρή μορφή - ως βοήθημα.
 3. Αλοιφή πρεδνιζολόνης. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 2 εβδομάδες. Εφαρμόζεται σε ομοιόμορφο στρώμα μόνο σε περιοχές με φλεγμονή, από τις οποίες δεν συνιστάται η επίδεση.

Δυστυχώς, παρά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με ορμονικά φάρμακα, η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Όχι μόνο έχουν ισχυρή επίδραση στην επιδερμίδα, η οποία στη συνέχεια χάνει το χρώμα της και γίνεται πιο λεπτή. Όταν τα χρησιμοποιείτε, υπάρχει επίσης κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου. Όταν αντιμετωπίζεται με ορμόνες, αναπτύσσεται εθισμός στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα άλλα μέσα να μην μπορούν να βοηθήσουν. Λόγω της διάρκειας χρήσης στεροειδών, υπάρχει μυϊκή αδυναμία, μείωση της αρτηριακής πίεσης και βάρους και έλλειψη όρεξης. Τα στεροειδή φάρμακα πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή και δεν συνιστώνται για μακροχρόνια χρήση.

Η φαρμακευτική βιομηχανία προσφέρει μια ποικιλία από θεραπείες ψωρίασης χωρίς ορμόνες που είναι εξαιρετικές στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων χωρίς να βλάπτουν το σώμα.

Όλα τα μη ορμονικά φάρμακα χωρίζονται σε διάφορες ομάδες:

 • Αδιάφορες αλοιφές (δεν περιέχουν δραστικά συστατικά).

  σαλικυλική αλοιφή. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, μαλακώνει το δέρμα και επιταχύνει τη διαδικασία απολέπισης της κεράτινης στιβάδας. Η αλοιφή περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο αφαιρεί γρήγορα τις πληγείσες περιοχές. Η αλοιφή πρέπει να εφαρμόζεται επιλεκτικά, καθώς μπορεί να εμφανιστούν αλλεργίες.

  αλοιφή ψευδαργύρου. Το αντισηπτικό έχει στεγνωτικό και προστατευτικό αποτέλεσμα, ανακουφίζει από τη φλεγμονή. Η σύνθεση περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου. Είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιείτε την αλοιφή για περισσότερο από 30 ημέρες, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί εθιστικό αποτέλεσμα.

  πυριθειόνη ψευδαργύρου. Το φάρμακο βασίζεται στην πυριθειόνη ψευδαργύρου, η οποία αντιμετωπίζει καλά τη φλεγμονώδη διαδικασία και έχει αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση.

 • αλοιφές πίσσας. Τα παρασκευάσματα περιλαμβάνουν πίσσα πεύκου και σημύδας. Αυτά περιλαμβάνουν ανθρασουλφόνη, αλοιφές ανθραμίνης και κολλοειδίνη που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να αποκαταστήσουν το χαλασμένο δέρμα και να απολυμάνουν. Οι αλοιφές που περιέχουν πίσσα πρέπει να ξεκινούν με μικρές δόσεις. Εάν δεν εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις, η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί.
 • Αλοιφές που περιέχουν λίπος. Αυτές οι αλοιφές θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές μεταξύ των μη ορμονικών παραγόντων.
 • Αλοιφές που περιέχουν βιταμίνες. Παλμιτικό ρετινόλη. Αλοιφή με βιταμίνη Α. Έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, αποκαθιστά τις μεταβολικές διεργασίες στους ιστούς και τις ομαλοποιεί. Η καλσιποτριόλη με βιταμίνη D έχει ανασταλτική δράση στα κύτταρα του επιθηλίου με στρώσεις (κερατινοκύτταρα). Δεν μπορεί να συνδυαστεί με αλοιφές σαλικυλικού οξέος.
 • Προϊόντα που περιέχουν λάδι. Αλοιφή ναφθαλενίου. Η σύνθεση της αλοιφής περιλαμβάνει λάδι ναφταλάν - μια ουσία με πολύ δυσάρεστη μυρωδιά, αλλά με μοναδικά αποτελέσματα. Προωθεί την ταχεία αποκατάσταση του δέρματος, έχει αντιμικροβιακή, αντι-φαγούρα και απορροφητικό αποτέλεσμα.

Στοματική φαρμακευτική αγωγή

Ένας τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου είναι να χρησιμοποιήσετε τη μορφή φαρμάκου σε μορφή δισκίου. Είναι τα δισκία που μπορούν να παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα συστατικά. Η θεραπεία με χάπια είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα τοπικά φάρμακα. Τα παρασκευάσματα δισκίων μπορούν να συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Τα δισκία ψωρίασης χωρίζονται σε δύο ομάδες:

 • ορμονικό - το πιο αποτελεσματικό μέσο, ​​με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να επιτύχετε θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες.
 • όχι ορμονικό - έχει τη λειτουργία να συμπληρώνει τις επιδράσεις των βασικών φαρμάκων.

Η εμφάνιση της ψωρίασης προωθείται από εσωτερικές αιτίες που είναι υπεύθυνες για την παραβίαση των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.

Επομένως, πρέπει να στραφείτε σε ισχυρότερα φάρμακα:

 1. μεθοτρεξάτη. Δισκία που μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Χρησιμοποιείται για φλυκταινώδη και ερυθροδερμική ψωρίαση. Χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, έχει πολλές παρενέργειες.
 2. ηλεκτρικό νάτριο μεγλουμίνηςΈνα φάρμακο νέας γενιάς με ένα ευρύ φάσμα δραστηριότητας. Χρησιμοποιείται σε σοβαρή ψωρίαση και διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή.

Εναλλακτικές θεραπείες

Ως εναλλακτικές, χρησιμοποιούνται μέθοδοι και προσεγγίσεις χωρίς ναρκωτικά. Συνιστάται:

 • επισκεφθείτε ιαματικά ελατήρια.
 • λάβετε μέρος σε απολέπιση ψαριών Garra Rufa (ιχθυοθεραπεία).
 • , για να υποβληθείτε σε θεραπευτικές συνεδρίες λάσπης.
 • υδροθεραπεία γλυκού νερού;
 • πλασμαφαίρεση;
 • μάθημα μασάζ.

Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές μόνο σε συνδυασμό με συμβατικές μεθόδους θεραπείας.

Φυσιοθεραπεία για ψωρίαση

Η φυσιοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας με ψωρίαση. Η φυσιοθεραπεία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αρχικά στάδια της νόσου. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται όταν τα συμπτώματα της νόσου μειώνονται και γίνονται σε νοσοκομείο.

Οι μέθοδοι φυσικής έκθεσης περιλαμβάνουν:

 • UV ακτινοβολία;
 • θεραπεία puva;
 • εφαρμογή υπερήχων;
 • θεραπεία με λέιζερ;
 • χημειοθεραπεία με λέιζερ;
 • Μαγνητοθεραπεία (εφαρμογή στατικού μαγνητικού πεδίου);
 • έκθεση στο κρύο (κρυοθεραπεία);
 • electrosleep;
 • Θεραπεία ακτίνων Χ.

Θεραπεία διατροφής για ψωρίαση

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψωρίασης. Είναι επομένως απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα πρέπει να αποτελούν τη διατροφή του ασθενούς. Η σωστή διατροφή αποκαθιστά τη λειτουργία του εντέρου, ανακουφίζει τα οδυνηρά συμπτώματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το σώμα από νέες υποτροπές.

Διατροφική θεραπεία για ψωρίαση

Μια λίστα προϊόντων που έχουν αρνητική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών:

 1. Καπνιστά και αλατισμένα τρόφιμα. Τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα επηρεάζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση της επιδερμίδας.
 2. εσπεριδοειδή. Μεγάλη ποσότητα αιθέριων ελαίων είναι στη χρωματισμένη φλούδα φρούτων, έτσι οι χυμοί που παρασκευάζονται με βιομηχανική μέθοδο έχουν αρνητική επίδραση στην κατάσταση του ασθενούς.
 3. καρύδια. Είναι ένα ισχυρό αλλεργιογόνο.
 4. Λιπαρά τρόφιμα.
 5. Αλκοολούχα ποτά. Διαταράσσουν το έργο του ήπατος, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον καθαρισμό του αίματος από τοξικές ουσίες, το οποίο έχει επιζήμια επίδραση στην κατάσταση του δέρματος.
 6. Η σοκολάτα και τα προϊόντα που περιέχουν κακάο είναι ισχυρά αλλεργιογόνα.
 7. Προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε βαφές.

Η δίαιτα για ψωρίαση πρέπει να περιλαμβάνει:

 • λαχανικά και φρούτα;
 • κόκκος;
 • γαλακτοκομικά προϊόντα;
 • ψάρι;
 • κρέας κοτόπουλου;
 • πράσινα.

Με την ψωρίαση πρέπει να πίνετε πολλά υγρά. Πρέπει να πίνετε έως και δύο λίτρα την ημέρα.

Συνταγές παραδοσιακής ιατρικής για ψωρίαση

Μια αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης είναι δυνατή με την παραδοσιακή ιατρική. Αυτά μπορεί να είναι σπιτικά προϊόντα για εσωτερική χρήση:

 • φαρμακευτικά αφέψημα και εγχύσεις.
 • δισκία και σκόνες;
 • σημαίνει με πολλά στοιχεία.

Έγχυση λιναρόσπορου. Βοηθά στον καθαρισμό του σώματος από τοξικές ουσίες, επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου. Ρίχνουμε 20 g σπόρων σε θερμό και ρίχνουμε βραστό νερό (250 ml). Πίνετε ενεργό άνθρακα (2 δισκία) πριν πάτε για ύπνο. Πίνετε βάμμα το πρωί με άδειο στομάχι, φάτε σπόρους.

Βρασμός φύλλων δάφνης. Αποτελεσματική στα πρώτα σημάδια της ψωρίασης. Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω σε ψιλοκομμένα φύλλα δάφνης. Αφήστε να κρυώσει και στραγγίστε.

Μανιτάρι σημύδας Chaga. Τα δραστικά συστατικά που περιέχονται στο Chaga αποκαθιστούν την κατάσταση της επιδερμίδας. Ρίχνουμε το μανιτάρι (100 g) με ζεστό νερό (1 l) όλη τη νύχτα. Το πρωί, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να αλέσετε το μανιτάρι σε ένα μείγμα παρόμοιο σε πυκνότητα με το κουάκερ. Φέρτε το ζωμό στους 40 βαθμούς, ρίξτε το ψιλοκομμένο μανιτάρι. Επιμείνετε για τρεις ημέρες.

Μανιτάρι σημύδας Chaga

Τα ακόλουθα χρησιμοποιούνται για εξωτερική χρήση:

 • σπιτικές αλοιφές;
 • σαμπουάν;
 • Συλλογή φαρμακευτικών βοτάνων.

Για πιο αποτελεσματική θεραπεία, οι αλοιφές βοτάνων πρέπει να εφαρμόζονται στις πληγείσες περιοχές του σώματος.

Αλοιφή πρόπολης. Αλέθουμε 20 g πρόπολης και προσθέτουμε 350 g βουτύρου. Ζεσταίνουμε σε υδατόλουτρο. Βάρος. Εφαρμόστε στις τοποθεσίες εντοπισμού των πλακών. Φυλάσσετε στο ψυγείο.

Αλοιφή σημύδας. Αλέστε μπουμπούκια σημύδας (100 g). Ανακατέψτε με πίσσα (180 g) και τέφρα (50 g). Ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει. Τρίψτε την πληγείσα περιοχή, τυλίξτε με μεμβράνη προσκόλλησης.

Τα θεραπευτικά λουτρά στο σπίτι είναι επίσης χρήσιμα για την ψωρίαση. Ανακατέψτε το κορδόνι και τη φικελίνη (100 g το καθένα) και ρίξτε τρία λίτρα νερό. Διαλύστε το θαλασσινό αλάτι. Αφήστε το να βυθιστεί για μια ώρα. Ρίξτε σε ζεστό νερό μπάνιου.

Ο μπλε πηλός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία συνδυάζοντάς τον με θαλασσινό αλάτι. Μετά από ένα τέτοιο λουτρό, το δέρμα γίνεται πολύ απαλό.

Αποτελεσματικά μέσα θεραπείας

Η θεραπεία της ψωρίασης στους αγκώνες πρέπει να γίνεται σε ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει:

 • πάρτε βιταμίνες;
 • δίαιτα;
 • εξωτερική θεραπεία;
 • φυσιοθεραπεία;
 • φωτοθεραπεία.

Τοπικά φάρμακα (αλοιφές, κρέμες) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του γόνατος. Ίσως ο διορισμός ηρεμιστικών και αντιισταμινικών για σύνθετη θεραπεία. Εάν η αιμορραγία είναι άφθονη, συνταγογραφούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης στις παλάμες των χεριών και των ποδιών είναι αρκετά προβληματική. Αυτό προκαλείται κυρίως από συνεχή ερεθισμό αυτών των μερών ως αποτέλεσμα του τριβής στα ρούχα και του συχνού πλυσίματος. Εάν η θεραπεία με εξωτερικά μέσα δεν δίνει θετικό αποτέλεσμα, συνταγογραφείται υπεριώδης ακτινοβολία.

φυσικοθεραπεία

Θεραπεία της ψωρίασης κατά την ύφεση

Μόλις ξεκινήσει η περίοδος ύφεσης, πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι συστάσεις για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της νόσου. Για να αποτρέψετε την ψωρίαση να γίνει αισθητή για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:

 1. Δεν μπορείτε να διακόψετε την πορεία της θεραπείας, αλλά να συνεχίσετε να παίρνετε το συνταγογραφούμενο φάρμακο.
 2. Μην χρησιμοποιείτε άλλα φάρμακα από αυτά που σας έχουν συνταγογραφηθεί.
 3. Είναι απαραίτητο να απαλλαγείτε εγκαίρως από τα συμπτώματα των μολυσματικών ασθενειών.
 4. Προσπαθήστε να μην τραυματίσετε το δέρμα κατά την ύφεση.
 5. Αποφύγετε τις νευρικές βλάβες.
 6. Μην χρησιμοποιείτε τον ήλιο πολύ συχνά.
 7. Αποφύγετε την επαφή με χημικά.
 8. Προσπαθήστε να φοράτε μόνο φυσικά υλικά.
 9. Σημειώστε τη φροντίδα του δέρματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όλες οι προτεινόμενες μέθοδοι και πόροι για την πρόληψη περαιτέρω εξέλιξης της νόσου.