Ποιο είναι το αρχικό στάδιο της ψωρίασης: φωτογραφία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 3% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ψωρίαση. Ωστόσο, μπορεί να υποτεθεί ότι ο πραγματικός αριθμός ασθενών με αυτόν τον τύπο δερματοπάθειας είναι πολύ μεγαλύτερος. Βασικά, τα πρώτα σημάδια μιας τέτοιας ασθένειας εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 10-25, αν και έχουν διαγνωστεί περιπτώσεις ψωρίασης τόσο σε βρέφη όσο και σε ηλικιωμένους. Δεν είναι ακόμα σίγουρο γιατί αναπτύχθηκε, αλλά οι γιατροί έχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς μοιάζουν τα αρχικά στάδια της ψωρίασης. Επομένως, η έγκαιρη παραπομπή σε ειδικούς σας επιτρέπει να σταματήσετε την πρόοδο της νόσου στα πρώτα στάδια.

Συμπτώματα στα αρχικά στάδια

Αρχικά, εμφανίζονται μικρές στρογγυλές βλατίδες στο δέρμα του ασθενούς, το μέγεθος των οποίων συνήθως δεν υπερβαίνει τη διάμετρο της κεφαλής ενός πείρου. Αυτοί οι σχηματισμοί έχουν μια λεία, γυαλιστερή επιφάνεια και καθαρά περιγράμματα, αλλά κυριολεκτικά αρχίζουν να ξεφλουδίζουν μετά από μερικές ημέρες. Οι προκύπτουσες ζυγαριές είναι ασημί-λευκές και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από την επιφάνεια του θηλώματος. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός και το μέγεθος των στοιχείων του εξανθήματος αυξάνεται και η ασθένεια εξελίσσεται σε προοδευτικό στάδιο.

Οι περισσότερες βλατίδες έχουν κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται μπλε. Αυτό παρατηρείται στο σχηματισμό των κύριων στοιχείων ενός εξανθήματος στα πόδια. Ανάλογα με τον τύπο της νόσου, το αρχικό στάδιο της ψωρίασης εκδηλώνεται στους αγκώνες (εκτεινόμενες επιφάνειες), στα γόνατα, στο σώμα, στα άκρα ή στο τριχωτό της κεφαλής.

Εάν αφαιρέσετε όλες τις ζυγαριές από το σπυράκι, θα βρείτε μια απολύτως λεία, γυαλιστερή επιφάνεια από κάτω - το φιλμ σύνδεσης. Αλλά με περισσότερη απόξεση, γρήγορα καταστρέφεται και αρχίζουν να εμφανίζονται οι μικρότερες σταγόνες αίματος.

Έτσι, η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από τρία συγκεκριμένα φαινόμενα:

Φωτογραφία του αρχικού σταδίου της ψωρίασης
  • Βαφή στεαρίνης- αυξημένη απολέπιση κατά την αφαίρεση της πιτυρίδας.
  • Φιλμ ψωρίασης- ξεφλούδισμα του λεπτότερου στρώματος του δέρματος.
  • Bluttau- η εμφάνιση ακριβών σταγόνων αίματος μετά το ξύσιμο.

Ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολο να δείτε σε μια φωτογραφία πώς είναι τα αρχικά στάδια της ψωρίασης.

Παρά τις εξελίξεις στην ιατρική, δεν έχει αναπτυχθεί σήμερα κανένα φάρμακο που να θεραπεύει πλήρως την ψωρίαση. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μια κυματιστή πορεία, οπότε όχι μόνο όσοι αντιμετώπισαν για πρώτη φορά μια τέτοια ασθένεια, αλλά και εκείνοι που έζησαν μαζί της για πολλά χρόνια, περνούν από το αρχικό στάδιο της ανάπτυξής της.

Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση. Με τη βοήθεια σύγχρονων φαρμάκων, φυσικοθεραπευτικών διαδικασιών και άλλων θεραπευτικών μεθόδων, μπορείτε να "οδηγήσετε" την ασθένεια σε κατάσταση σταθερής ύφεσης και ίσως ακόμη και να την ξεχάσετε για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι, κάτω από έναν δυσμενή συνδυασμό περιστάσεων, ο ασθενής δεν καταλαβαίνει ξανά τα χαρακτηριστικά εξανθήματα που εκδηλώνουν το αρχικό στάδιο της ψωρίασης στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν η ψωρίαση εξελίσσεται;

Η μετάβαση της ψωρίασης στο δεύτερο ή προοδευτικό στάδιο αποδεικνύεται από την ανάπτυξη και τη σύντηξη προηγουμένως μεμονωμένων βλατίδων καθώς και από την προσθήκη φαγούρας που λείπει προηγουμένως. Επιπλέον, ο τύπος απολέπισης αλλάζει επίσης. Τώρα παρατηρείται μόνο στο κέντρο των σχηματισμών και τα άκρα τους παραμένουν απαλλαγμένα από κλίμακες. Αυτό δείχνει σαφώς την ανάπτυξη των στοιχείων.

Για να επιβεβαιώσετε τη μετάβαση της ψωρίασης στο δεύτερο στάδιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος δοκιμής. Η ουσία του συνίσταται σε μικρές βλάβες στο δέρμα της πληγείσας περιοχής. Εάν, μετά από περίπου μια εβδομάδα, ένα στοιχείο ψωρίασης με το ίδιο σχήμα με τον τραυματισμό σχηματίζεται στο ίδιο μέρος, αυτό δείχνει σαφώς την εξέλιξη της νόσου. Ένα τέτοιο τεστ περιγράφεται στην ειδική βιβλιογραφία ως σύμπτωμα Kebner. Επιπρόσθετα, αυτό παρατηρείται επίσης με το χτένισμα του προσβεβλημένου δέρματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν εξιδρωματική ψωρίαση. Χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση ενός ειδικού υγρού. Οι ζυγαριές εμποτίζονται με αυτό, που τις μετατρέπει σε πυκνές κρούστες. Εάν κάποια από αυτές τις κρούστες αφαιρεθεί ή καταστραφεί, εκτίθεται η περιοχή του δέρματος.